Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, když stále vidím reklamu v TV na Zonky, co je to zač, jak to funguje.
Nemáte s tím někdo zkušenost?Ne že bych si chtěl půjčovat, to určitě ne, ale připadá mi to jako zase pěkná lumpárna, jen nevím v čem tkví, protože TV spoty jsou pěkně drahé, tak by mě zajímalo, čím je to financováno.
Vždyť to máte v té reklamě... "Lidé půjčují lidem".
Prostě jde o to, že si od nich buď můžete vzít půjčku, nebo se naopak stát investorem a za úrok své nepotřebné peníze půjčujete jiným. Pokud to správně chápu, tak jako žadatel předložíte info o tom, proč a nač chcete půjčit a kolik jste schopen a ochoten splácet... no a když se najdou investoři, tak Vám půjčí. Pokud jste naopak investor, tak si vybíráte "projekty" na které chcete své peníze poskytnout. Výše úroku se odvíjí od doby půjčky a její rizikovosti. Předpokládám, že firma si za poskytnuté zprostředkování ponechává nějaký desátek a z něj pak platí reklamu.
Díky, konečně kvalifikovaná odpověď. A v případě nesplácení se k tomu zonky staví jak, nevíte?Nechává černého petra na věřiteli nebo nějak spolupracuje při vymáhání, protože vím, že problém nenastane při půjčování, ale při vracení a to téměř vždy.Půjčoval jsem kamarádům (už to nedělám), tak zkušenosti mám. A to se snažili peníze vrátit,ale vždy se něco přihodilo a nastal menší problém.
OK, díky, no mě to taky nijak nezaujalo, přijde mě to tak, že investor nese riziko a firma si bere poplatečky z jedné i druhé strany.Přitom dlužníka nikdo nikdy neviděl a osoba dlužníka "in natura" má určitou vypovídací schopnost.Ale to nic, jen taková úvaha.
@jjirka - připadá mi to jako zase pěkná lumpárna, jen nevím v čem tkví
Proč si nejdřív nenajdete a nepřečtete informace? https://zonky.cz/
tak by mě zajímalo, čím je to financováno
Promiňte - ale co je vám do toho? To vás takhle zajímá u všech podnikatelů?
Ano, to mě zajímá obecně, protože proklamace typu -Lidi půjčují lidem na mě neplatí, zajímá mě v čem je jádro pudla, protože jsem se o tomto projektu doslechl, že to bylo vytvořeno v rámci nějakého inkubátoru na zadání nějaké finanční skupiny.A zajímalo mě to z pohledu člověka, který má s nimi zkušenosti, ať z jedné či druhé strany, jak to funguje, z jaké strany získává profit provozovatel Zonky, ale tady je plno povolaných ale žádný vyvolený a zabývají se omáčkou okolo, ale nikoliv podstatou otázky.A obecně firmy půjčující mimo banky považuji za lumpárnu, které loví trumpety z kterých se potom rekrutují zákazníci exekutorských úřadů.
@jjirka - obecně firmy půjčující mimo banky považuji za lumpárnu
Vy jste se na ten odkaz ani nepodíval - jinak byste se musel hned na první straně dočíst: "Česká národní banka nám udělila licenci a dohlíží na naše fungování."
Reklamu si každý může zaplatit, pokud ji potřebuje. Zonky je služba, kde můžeš někomu půjčit třeba stovku a když to udělá třeba padeát lidí, dá to dohromady už pěkný peníz. A tebe ta stovka nepoloží. Napiš do vyhledávače Zonky a dovíš se všechny detaily.
Jasně že si reklamu může zadat kdokoliv, ale z něčeho je to financované, zajímá mě proto jak to funguje v praxi.
Ještě doplním. Aby tazatel pochopil to "proč to někdo dělá"...
Vy půjčíte 100Kč a ten komu jste ji půjčil Vám potom vrátí třeba 120Kč. Prostředníkem mezi vámi je právě Zonky, které spojí více takových co půjčí 100Kč a část úroků mezi ně potom rozloží.
Všichni jsou spokojení. Vlk se nažral a ovce zůstala celá.
Ten co si půjčil, by si u normální banky půjčil 100 a vrátil 170.
Tady si půjčil 100 a vrátil 140.
Vy jste vložil 100 a zpět dostal 120.
Zonky právě vydělalo 20Kč ...
( Příklad ze stokorunou neberte doslovně)
@pavelka - Riziko přenášejí na lidi,co půjčují lidem.
To by se mi taky líbilo - půjčkou vydělávat a všechna rizika by nesl stát
Banky i zonky "žijí" z rozdílu mezi úroky, které (A) platí těm kdo si u nich své peníze uloží a (B) získávají od těch, kdo si od banky půjčí. Tak to dělá i zonky, jenom zonky není bankou ale s.r.o. a u ní tedy chybí jakékoliv jistoty, běžné u banky. Investoři do zonky tedy dostanou vyšší úrok než v bance, ale podstupují i větší riziko. Pro zonky je to moc dobře vymyšlená strategie, při problémech ale očekávám "já za nic nemůžu, já jsem jen zprostředkovatel".
Pokud své peníze uložíte do banky, tak Vám nenesou skoro nic, ale do určité částky máte jistotu, že je dostanete zpět i když banka skončí. Pokud si u banky půjčíte, tak máte jistotu, že svůj dluh budete muset splatit i když banka skončí.
Dobrý den,
Zonky funguje ve dvouch rovinách.
Jeden pohled může být ze strany spotřebitele- člověka, který si chce půjčit. Protoho je výhoda povětšinou nižší úrok, tedy nakonec nižší splacená suma. V neposlední řadě, by výhodou měla být i menší byrokracie než u klasické často zkostatělé "opravdové" banky.
Druhý pohled může být ze strany investora- člověka, který chce své peníze půjčit spotřebitely. Zde jde vlastně o vydělávání na úrocích, kterou jsou vyšší, než na běžných úročicích účtech. Půjčí Vám vlastně cizí lidé, kteří mají nějaké peníze a chtějí je zúročit.
Výhoda procesu je v tom, že na základě toho, že má Zonky méně zaměstnanců, méně byrokracie, je svižnější a hlavně nedisponuje se svými penězi, ale penězi investorů může mít úroky nižší, protože nepotřebuje tak velký zisk na pokrytí nákladů. Zde je tedy i patrné to, z čeho (nejen) Zonky žije- úroky.
Podvod se tedy v tomto případě nekoná. Funguje stejně (nebo velmi podobně) jako všechny ostatní bankovní instituce
Je to normální poskytovatel půjček, který k tomu přistupuje trochu jinak... Lidé /investoři/ mohou půjčovat své peníze ostatním, ale když nepůjčí, nic se nestane, protože to doloží Zonky.
" jestliže má uživatel půjčku na tržišti, tak je vždy zainvestována. Pokud se nenajde dost investorů, tak zbytek financí zainvestuje přímo Zonky. Již tedy není podmínkou najít dostatek investorů, kteří na základě vašeho příběh zainvestují"zdroj: pujcek.cz/...
Financováno to je samozřejmě z podnikatelské činnosti - půjčování peněz (poplatky, úroky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.