Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše hrub. příjmů pro 0 daň z přijmů (vratka)

Od: danar* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

chci se zeptat, jaká je pro rok 2018 nastavena hranice pro součet všech hrubých příjmů pro nulovou daň z příjmů.

Ptám se proto, protože chci vědět, zdali dostanu plnou vratku 15% daně z DPP/DPČ = v té výši, která mi byla z těch brigád stržena. Stržena mi byla proto, protože jsem měl slevu na poplatníka uzavřenou pro "hlavní práci" (zkráceny úvazek).

Maximálně může být za měsíc vráceno u této daně pro DPP: 1 500 Kč. Což za rok činí 18 000 Kč.

Předem děkuji za Vaše odpovědi. : )

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Základní daňovou slevu (2.070 Kč měsíčně; 24.840 Kč ročně) lze uplatnit pouze jednou. Jestli Vám hlavní zaměstnavatel uplatňuje celou daňovou úlevu, nelze z DPP/DPČ nic vrátit.

Pro přesnější odpověď byste musel uvést souhrn (super)hrubých mezd.

Poznámka: Daň z příjmu činí 15 % superhrubé mzdy, nikoliv hrubé.

danar*
hodnocení

"Jestli Vám hlavní zaměstnavatel uplatňuje celou daňovou úlevu, nelze z DPP/DPČ nic vrátit." - opravdu? :(

Ten zkrácený úvazek mám uzavřený u jedno zaměstnavatele (kde mám uzavřenu slevu na poplatníka) a tu DPP u druhého. Celkem mi z těch DPP do 10 000 Kč hrubého bylo strženo přes 12 000 Kč.

Celkový hrubý příjem z obou prací je přes 191 000 Kč. Přesné hodnoty v Kč znám, jen jsem je pro usnadnění výpočtu zaokrouhlil.

iz*
hodnocení

0x

Sleva na poplatníka se neuzavírá.

Pokud u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani z příjmu, uplatňuje zaměstnavatel daňovou slevu průběžně každý měsíc.

Z DPP se bez podepsaného prohlášení k dani z příjmu odvádí srážková daň, která je (obvykle) konečná. O vrácení srážkové daně lze požádat v případě "nízkých příjmů". "Nízké příjmy" nejsou nikde definovány, nevím, jestli lze částku přes 191.000 Kč považovat za nízké příjmy.

Pracoval jste v hlavním zaměstnání a uplatňoval jste celou daňovou slevu po celý rok?

Jestli ne, vyžádejte si od obou zaměstnavatelů po skončení roku potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených daních a podejte si daňové přiznání. Uvedená potvrzení + prohlášení k dani z příjmu dáte jako přílohy.

Zdůrazňuji, že daňovou slevu lze v kalendářním roce uplatnit pouze jednou > za celý rok můžete (pokud nemáte nárok na další úlevy) uplatnit maximálně 24.840 Kč.

Poznámka: Neuvedl jste souhrn hrubých mezd, napsal jste souhrn hrubých mezd (zaměstnání) a hrubých odměn (DPP). Jestli byla v hlavním zaměstnání uplatněna celá sleva (24.840 Kč za rok), nelze z DPP nic vrátit.

doplněno 31.12.18 18:44:

V takovém případě doporučím podat daňové přiznání (DP), v němž uplatníte celou roční slevu na poplatníka i slevu na studenta za šest měsíců (335 × 6 = 2010 Kč). K daňovému přiznání budete muset přiložit potvrzení od obou zaměstnavatelů, potvrzení o studiu a prohlášení k dani z příjmu.

Potvrzení od zaměstnavatelů i od školy si můžete vyžádat hned, ale DP radši podejte až koncem února nebo začátkem března. Podpis na žádosti o vrácení přeplatku daně z příjmu má platnost jenom dva měsíce. Kdybyste DP podal hned v lednu, musel byste později o vrácení daně znovu písemně požádat.

V průbehu ledna se v internetu objeví formuláře ve formátu XLS a/nebo PDF. Psát se dá jen do odemčených polí a formulář Vás "provede sám". Jestli jste měl jenom příjmy, které jste zmínil zde, bude Vám stačit jednodušší formulář.

Další možnost je zavolat si na FÚ a objednat se ke "své" úřednici, která Vám (pokud to nenecháte na poslední chvíli) s vyplněním pomůže. Vyplněný formulář s přílohami jí můžete rovnou předat.

danar*
hodnocení

Děkuji. :)

Uplatnil jsem za tento rok slevu na poplatníka ve výši: 16 400 Kč (zaokrouhleno). Vycházi to tedy na vratku: 8 400 Kč (zaokr.)

Od ledna až do konce června jsem měl ještě status studenta. Sleva na studenta mi ale nebyla uplatňována (335 Kč měsíčně). Navyšuje mi to limit pro vratku daně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]