Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké nemoci lze zjistit při darování krve?

Od: lukyn88 odpovědí: 9 změna:

Ahoj všichni,

jsem dárce krve, a chtěl bych jen pro zajímavost vědět, jaké nemoci lze při vyšetření krve zjistit, nebo spíš hlavně nádory a jiná vážná onemocnění? Zda se dá zjistit z krve 100% všech nemocí, co existuje?

Díky, Lukyn.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@lukyn88 - Zda se dá zjistit z krve 100% všech nemocí, co existuje?
Teoreticky snad, ale nedělá se to - jsou i jiné, levnější a spolehlivější metody. U dárců se zjišťuje jen dále uvedené, protože je jeich povinností o svém zdravotním stavu informovat.

VYŠETŘENÍ ODEBRANÉ KRVE
Kromě vyplnění předodběrového dotazníku, laboratorní kontroly a vyšetření zdravotnickým pracovníkem (pohovor) vyšetřujeme každou krev (plazmu, krevní destičky) odebranou k výrobě transfuzních přípravků na následující parametry:

Krevní skupina, jaterní testy, virologické markery, HBV (žloutenka B), HIV (původce AIDS), HCV (žloutenka C), syfilis (lues, příjice), screening erytrocytárních protilátek

kntb.cz/...

lukyn88
hodnocení

Super, díky za odkaz ;)

hodnocení

1x

Jsou také nemoci, které se z krve nepoznají, např. různé syndromy nebo třeba vysoký tlak. (Ale ten tam měří, takže ho rozpoznají. Nicméně jen chci poukázat na to, že ne všechno je "řečeno" v naší krvi.)

hodnocení

1x
Jako prvodárci ti dělají větší testy než jako zavedenému dárci. Vše je ale o lidech. Mě doktorka při xx odběru najednou řekla že se jí nelíbí hodnoty železa v krvi a jestli může vzorek poslat hematologovi pro vyloučení genetické poruchy vstřebávání železa. Deset doktorů před tím stejné hladiny železa vůbec nevzrušovaly. Když jsem byl nedávno na onkologii, říkal jsem dokktorovi, že jsem pravidelný dárce a že by si tím pádem krevní testy mohl stáhnout od nich ale bylo mi řečeno že jejich testy jsou někde úplně jinde než testy automatu na transfúzní stanici. Takže jestli chceš podrobnější vyšetření krve, musíš si nechat udělat podrobnější vyšetření.
lukyn88
hodnocení

Tak to jo. Podrobnější testy nechci, jen mě zajímalo, zda vše dokážou zjistit. Taky děkuju za odpověď ;)

hodnocení

1x

Zjišťují se jen ty nemocy, které by mohly ohrozit příjemce (žloutenky, HIV atd). Jiné věci se nezjišťují (třeba rakoviny atd.). Kromě toho tyhle speciální testy jsou drahé (jeden stojí třeba 1500), takže se dělají jen při podezření.

hodnocení

0x

Syn chodil dávat krev, nezjistí všechno, ono je ani všechno nezajímá. Hlavně, jak na tom vaše krev je jako taková, tedy jestli máte správný pomer čerrvených a bílých krvinek, jestli nemáte leukemii a pak, zda nejste přenašeč žloutenky, AIDS a další. Ale nádory, to by museli dělat rozbor na množství markerů v krvi, to nevím, jestli zjištují. Celkově musíte být jako dárce v pořádku, zdráv.

lukyn88
hodnocení

Dobře, děkuji za odpověď, jsem trošku víc v obraze ;)

hodnocení

0x

O co vám jde, nechápu, pokud chcete vědět, zda Vám něco je, tak jsou jiné možnosti. Jeden známý mi řekl, že tam měli vykuka, který se styděl jít na vyšetření HIV,tak to zkusil na krvi, to by tam zjistili taky, protože před tím než odeberoui plnou dávku, dělá se základní vyšetření. A vážné nemoci se zjistí, protože jsou okamžitě vyšší leukocyty, které jsou znám,ou, že něco není vpořádku, a pošlou vás na další vyšetření, já jsem dávala krev celá léta a při tom posledním mě okamžitě poslali na další vyšetření a objevili chron. leukémii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]