Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prispevek na domacnost

Od: biban odpovědí: 28 změna:

Hezky den, prosim o nazor ohledne financniho prispevku na domacnost v nasledujici situaci.

Mam dum na hypoteku, celkove naklady na bydleni vc energii cca 20tis mesicne. Pritelkyne ma svuj byt bez hypoteky a protoze bydli uz nejakou dobu u mne, byt bude pronajimat. Oba pracujeme, kazdy ma svoje penize. Dosud z jistych duvodu prispiva 1000 kc a jidlo kupujeme oba. Resili jsme, kolik bude prispivat, az duvody pominou a bude pronajimat byt, ale nejak jsme se neshodli. Nejde mi o penize, nechci, aby platila vylozene polovinu nakladu. Ale jeji predstava je, ze bude platit energie v podstate dle spotreby a k tomu se podilet na jidle.

Kolik by dle vas mel být adekvatni prispevek od prielkyne?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

7x

Hmmm. Přítelkyně je dobrá, když má byt bez hypoteky. A Vy teprve splácíte... Je strašné tady číst, že ona se bude mít lépe, nebo že na tom bude lépe, protože bude profitovat z nájmu. Strašný. Možná by mohla zacálovat tazateli hypoteku, ne? Pak mu na baráku pět let dělat služku, potom si sbalit raneček a jít světem...

Takže peníze z nájmu jsou slečny. Jak s nimi naloží je jen a jen její problém. Energie a jídlo na půl (jasně, jak tady někdo správně napsal - energie se Vám díky slečně asi zvedne, na druhou stranu slečna asi neprojí tolik jako chlap, že? To už ten rádce zapomněl zmínit). Hypoteka je Vaše - tu si plaťte. Ona by mohla něco mélo přispívat na nájem, ale určitě ne tolik, jak je běžný nájem. Pochopitelně v tom případě si starost o úklid a běh domácnosti rozdělíte pěkně na půl. No a kupování nových věcí - zase oříšek. Já bych neradila napůl, ale jedno koupím já a jedno Ty. Vyhnete se tak případnému handrkování při rozchodu.

hodnocení

4x

Hypotéka je vaše, na váš dům, to si plaťte sám. Provoz domácnosti (energie, jídlo, atd.) na půl.

au1
hodnocení

3x
tak to udelejte obracene, pronajmete ci prodejte svuj dum, zbavite se hypoteky, nakvartyrujte se do jejiho bytu, davejte ji litr mesicne, a pak se ji zeptejte, jak se ji to libi

hodnocení

3x

Já asi většinu lidí naštvu. Ale muisím to napsat. Nejde jen o peníze. Většinou žena udržuje byt a celou domácnost v pořádku, stará se o prádlo, vaření, nákupy. Je zaměstnaná a doma ji čeká další směna, která nemá ani začátek, ani konec. Stane se uklízečkou, kuchařkou, pradlenou, milenkou a pak mámou a všechno okolo toho. A za to zaplatí polovinu výdajů na celou domácnost. Muž pomáhá. Vynese odpadky a občas vyluxuje. A má řeči, že to jídlo zas až tak špicovní dnes nebylo. Žena stojí u nádobí, neměla na nic čas a je z toho celá smutná, protože se snažila vyhovět. Ta práce, ta nějak vidět není, ale peníze, ty ano. Ty vidět jsou. *mir*Mužským, kteří nepomáhají, ale se se ženou o práci dělí, se omlouvám, nebylo to určeno jim. Je to jen takové obecné zamyšlení.

marf*

*palec**palec**palec*

Dokud je to "přítelkyně", je u vás spíš na návštěvě. TAk ten 1000Kč + ENERGIE JE AKORÁT. Nestaráte se o dítě a pod. Jestli bude slečna posléze navářet a prát, odpracuje si to. Tato tazatelova úvaha je strašná, negalantní. Nechtěl byste od jejího tatínka věno? Čtaři krávy a půllán? Hypotéku máte vy, slečna se může rozhodnout dobrovolně, jestli vám pomůže. Dům zcela nemáte, ona byt ano. Kde je psáno, že tuto slečnu nepotřebujete jen proto, aby vám někdo (schopný) helfnul s hypotékou?

helca*
hodnocení

3x

Proč takhle kalkulujete? Dům je váš, hypotéka také. Buďte rád, že přítelkyni máte a respektujte její návrh. Nevidím na tom nic špatného, pokud ji máte rád, tak to pro vás nebude problém. Každá druhá by se s vámi po takovém šachování s penězi rozloučila. A uvědomte si, že vztah není jen o penězích.

hodnocení

2x

Dávám plně za pravdu babkazov, slečna jistě přidává práci, která má taky cenu. Hypotéka je aVše. Takových případů už bylo, že přítelkyně se starala o domácnost, dokonce platila část hypotéky a když se ,pán nabažil a rozhodl pro jinou kočičku, zůstaly jí jen oči pro pláč.Vím, že dnes je moderní se nebrat, ale soudí se o majetek manželé,tam aspoň žena nezůstane na ulici, ale přítelkyně nemá nárok na nic. Je fakt, že až pronajme byt, bude na tomm finančně velmi dobře, tak může občastřeba zaplatit dovolenou. Nebo si ji vemte a nemusíte řešit vztah přes peníze

tentato
hodnocení

1x

Bydlet za 1000 Kč měsíčně?

Tak to by se líbilo hodně lidem.

A jak ty energie podle spotřeby jako spočítáte?

Slečna je vyčůraná.

Ve vaření se budete také střídat?

Ještě bych počkala a potichoučku z povzdálí sledovala, jak se postaví k domácím pracím a úklidu, a jak bude k Vám milá.

Zda-li to bude její doména a bez frfňání.

Jinak bych ji otevřela do široka dveře.

A to nejsem chlap, ale také něžné pohlaví.

sebod*

Proč by měla být slečna vyčůraná? Navrhla platit energii a jídlo na půl. To je přeci spravedlivé, nebo ne? Hypoteku si platí tazatel, dům je jeho, tak proč by to měla platit ona? Jasně - bude tam bydlet "zadarmo", že? Nojo, co když se ale ona bude starat o celou domácnost? Vařit, uklízet, prát... Tak to si to svoje bydlení odpracuje, ne?

hodnocení

1x

Normálně vemte zálohy na spotřeby, které platíte, a rozdělte je napůl. Až přijde nedoplatek nebo přeplatek, také si ho rozdělíte napůl. Stejně tak případné další spotřební věci okolo domu. Jestli po ní chcete nějaký nájem, tak si o něj řekněte, ale na rovinu, kdyby po mě chtěl přítel nájem stejný nebo vyšší než je běžné, tak se mi to taky nebude líbit. Pokud Vám dělení se o nákup jídla (+úklidových věcí apod.) vyhovuje, pokračujte v něm.

Pak si ujasněte, jestli bude slečna bydlet u Vás, nebo budete bydlet ve společné domácnosti. Tedy jestli, až budete kupovat novou mikrovlnku, bude polovina také její (v tom případě ať polovinu zaplatí), nebo jestli bude ona ve Vaší domácnosti používat Vaši mikrovlnku (pak ji zacvakněte sám).

Jestli chcete, aby Vám přítelkyně přispívala na amortizaci nějakých současných věcí jako je elektronika, pak si to s ní vykomunikujte. Já osobně bych se třeba pár stovkám měsíčně nebránila, ale můj ex po mě nic takového nechtěl a asi bych si ťukala trošku na hlavu, kdyby chtěl. Ostatní je řečeno, dům je Váš, to si plaťte sám.

fialka2
hodnocení

1x

Zdá se mně, že 1000 Kč je docela málo na přispívání + nějaké jídlo . Asi bych navrhla 1/2 záloh energií. Navíc žena si více přepírá, spotřebuje vody.. Navíc bude jistě užívat spotřebiče, elektroniku apod. Třeba se bude aktivně podílet na vaření, úklidu apod. což by se mohlo nějak vyrovnat. Ona by ovšem byla ve velké výhodě se svým ziskem z pronájmu, což se mně zdá docela nespravedlivé. Jenže, jaká je to přítelkyně? Přeplatky pak můžete rozdělit na 1/2 opět. Hlavně nastavit určitá pravidla od počátku.

sebod*

fialko. Přečti si dotaz ještě jednou, ano?

hodnocení

1x

Určitě bych po ní chtěl nějakou část i na bydlení. Hypotéku sice platíte vy, ale ona je u Vás "v nájmu". Osobně bych rozdělil všechny energie a poplatky na 50% a ze zbytku peněz bych chtěl např. 1/3. Někdo mě možná odsoudí, ale přeci nemůžu bydlet zadarmo.

hnvd
Ta holka je přítelkyně, ne nájemník probůh. Ona nemůže za to, že její přítel chce jednou vlastnit barák a není povinná mu přispívat, aby se chudinka měl i s hypotékou finančně dobře.

Nemůže bydlet zadarmo. To opravdu ne, ale pracovat pro něho, to zadarmo je samozřejmostí. Jakože je to ženská, tak běh domácností je bezplatnou samozřejmostí? Navíc, ani věno si nepřinesla!

Jde tu o princip trošku. Já bych neplatil jak mourovatej všechno, když ona jeden byt pronajímá a ještě by u mě bydlela zadarmo. To fakt ne.

Ale houby "o princip" - o peníze jde, jako vždycky ;)

hnvd
Aha, takže kdyby nevlastnila byt, tak by se pán cítil lépe? Podle mě máte prostě problém s tím, že holka bude mít větší příjem než muž. Zajímavé je, že když má vyšší příjem muž, tak je to v pořádku. To, že si muž koupil barák a platí hypotéku, by nemělo být přenášeno na přítelkyni. Není to její věc. Stejně jako není mužova věc, že přítelkyně vydělá na nájmu svého bytu (nebo jakkoli jinak).

hodnocení

0x

@biban - Ale jeji predstava je, ze bude platit energie v podstate dle spotreby a k tomu se podilet na jidle.

Aha - a tu spotřebu vyčíslí odborným odhadem, pohledem do křišťálové koule nebo jak? A co konkrétně znamená "podilet na jidle" - skoro se mi zdá, že na velký nákup pojedete spolu a vy ho zacvaknete a slečna koupí tu čerstvé pečivo, tam půl kila hroznů a podobně ;) Co další náklady - úklidové prostředky, prací prášky, toaletní papír a další "pitomosti"?

Na domácích pracech se budete podílet jak? Prádlo, žehlení, úklid běžný i větší?

Sedněte si, spočítejte všechny náklady, přihoďte vaše představy o údržbě vás i bytu a zkuste se dopracovat aspoň ke kompromisu. Jo - a neříkejte jí předem "nechci, aby platila vylozene polovinu nakladu" - slevit můžete vždycky, chtít případně přidat půjde hůř.

rv*
hodnocení

0x

Vždy to má být tak, aby to vyhovovalo oběma stranám.

Jsou muži, kteří si vydržují milenku a platí jí nejen bydlení, ale i další potřeby.

Pokud si k sobě vezmu kámoše na pivo, tak tady počítám, že bude přispívat polovinou na provoz domácnosti (ne hypotéky) a ještě se rozdělíme o zisk z jím pronajímaného bytu.

hodnocení

0x

Asi půjdu proti proudu... ale tohle je prostě vyčůranost!

Určitě alespoň minimálně 4 tisíce za bydlení a částku na jídlo. Zřídit si jeden účet, kam byste oba každý měsíc poslali stejnou částku a z té by se hradilo jídlo. Pokud by peníze na měsíc nevyšly, každý opět přidat stejnou částku. Pokud by zbylo, klidně můžete nechat na společnou dovolenou, nebo pořídit něco do domácnosti, co budete oba používat?

Taky by se mi líbilo bydlet v cizím, vše používat, nic vlastního si neničit a platit litr za energie *bzum* a tisíce za svůj pronájem si pěkně šetřit? Pokud by na to nepřistoupila, tak ať zůstane ve svém a jen dochází. Stejně mi to přijde divné na "přítelkyni", přece jí musí být jasné, že pokud Vám 20 tisíc odchází, máte se co otáčet..stačí, když odejde myčka, pračka a co? Z čeho koupíte nové?

sebod*

Andy, to samé jako Fialka. Přečti si dotaz znovu, ano?

hodnocení

0x

Takže: ona bude svůj byt pronajímat=peníze z pronájmu zaplatí defakto všechny výdaje spojené s bydlením u vás. Takže bude bydlet u vás zadarmo+byt jí zůstane jako pojistka a navíc bude snad stále udržovaný (snad bude mít štěstí na nájemníky).

Ona si polepší kurevsky a vy trošku, spíš tedy vůbec. Ale třeba máte vysoký příjem a nebo o dost vyšší než vaše přítelkyně a nebude vás to trápit.

Vemte si, že ted sice budete platit energie atd napůl, ale v reálu si nepomůžete a budete tam kde jste, protože se zvýší o dost spotřeba díky ženě, která ty energie promrhá víc než muž. Vlastně na tom budete ještě hůř než ted.

Sice hypotéka je vaše, ale ona bude někde bydlet, tak by se měla podílet i na "nájmu" jako takovém..ne jen na chod domácnosti a spotřebě.

au1
clovece, podle toho vase vyctu to vypada, ze tazatele vyjde skoro i levneji kdyz si misto pritelkyne zajde jednou tydne do nevestince :)

a není to snad pravda, že ku.va vyjde levnějc než partnerka? :) a přitom si pokaždé můžeš vybrat jinou ;)

sebod*

mernet. Ano. Ku.va opravdu vyjde levněji. Ale to tazatel neřeší, že?

m123*
hodnocení

0x

Hodně lidí v mým okolí to má tak, že chlap se stará o bydlení a žena o jídlo. Tzn. chlap platí hypotéku a energie a žena jídlo, drogerku apod...

My měli s mužem vzhledem k platu vše na půl. Ale nemuseli jsme platit hypotéku.

Ve vašem případě bych zkusila navrhnout to, že ona se bude starat o to, aby byla plná lednice a spíž a vy o zbytek.

hodnocení

0x

No a nešlo by to tedy nakonec udělat tak, aby jste vy pronajímal ten dům, z toho by se alespon z větší části hradila ta hypotéka a bydlely jste s přítelkyní mezitím v jejím bytě a platil by jste si jen to, co projíte a svůj díl spotřeby energie, vody? A "nájemné" by jste samozřejmě žádné neplatil..jak zde někdo radí..stačí jen občas vysát, utřít prach, umýt nádobí. To by bylo asi pro přítelkyni nejpřijatelnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]