Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
asi během února plánujeme spuštění eshopu se zbožím pro domácnost , od kuchyně po zahradu a včera při brouzdání na internetu jsem narazil na jeden článek kde se psalo že lidé aktuálně hodě koukají i na ekologické balení zásilek a nebojí se za to připlatit.
Napadlo mne že bych se pokusil podobné balení zásilek implentovat i do eshopu , , standartní zásilky se budou balit krabice , + bublinková folie , případně mirelon nebo zmačkaná stretch folie z palet , lepící páska + stretch folie , náklady na zásilku celkem cca 10 Kč.
Ekologické balení by spočívalo v recyklovené krabici + jako výplň balíku Skropak ( jsou to tělíska která vypadají jako polystyrenová ale jsou vyrobena z kukuřice a rostlin , takovýto výplňový materiál lze vysypat na kompost a ihned se rozloží ) + papírová lepící páska s přírodním kauček bez chem. pojiv + faktura na 100% recyklovaém papíru.
Jde mi ale o to , že v případě standartního balení jsou náklady cca 6-10 Kč na balík ( dle velikosti ) , ale v případě ekologického balení u středního balíku , tj 40x30x30 cm , kdy obsah bude cca 1/2 obal. materiál kvůli ochraně mi vychází s veškerým započítáním náklady cca 35-40 Kč na balík , což by bylo dlouhodobě neudržitelné držet za standartní cenu zaslánáí.
Napadlo mne že v případě že by někdo požadoval takovéto balení , kdy je vše ekologické a žádný plast tak bych dal paušální přílatek 29 Kč , záleželo by jen na zákazníkovi zda si vybere eko balení nebo standart bez příplatku.
Myslíte že o to někdo zájem měl? Hodně lidí se totmuto tématu věnuje a podporuje ho ale zatím jsem snad nenarazil na internetu na eshop který by něco takového nabízel , tak nevím jestli to už není moc úlet
Těším se na vaše reakce a postřehy
Zájem by měli mít všichni, co nakládají s tříděnými odpady. Technické služby měst a obcí, protože jim ubyde odpadu, který museli svážet, separovat, event. odesílat k recyklaci. Tam se to svým způsobem vrátí. A pak by nám nemuseli zvyšovat poplatky za odpad. Jinak si ten ekologický nadstandart zaplatí ten, kdo si balík nechal poslat. Asi bude záležet na tom, o jaké zboží jde.
Nejen ekologické, ale kakékoliv balení by stálo za zamýšlení. Maličké zboží ve velké krabici nacpané čímkoliv, jakýmkoliv balastem, je naprosto nesmyslné. Krabice, kdyby byla o 2/3 menší, zboží by se do ní vešlo i s trochou balastu proti otřesům. Mnohdy by stačila bublinková obálka. Velice často se divím, co mi to přišlo za bednu, když jsem objednala malou věc. A ono to bedna plná balastu, ať už je to polystyren nebo papír. A někde se krčí objednaná věc, velká jako kostka másla. Všechno může být dokonale ekologické, ale naprosto nehospodárné.
Všem děkuji za názory , asi to nechám pouze u klasického balení bez příplatku.. K tomu velkému množství obalového materiálu. Posílám větší množství křehčích věcí kde je bohužel opravdu nutnost zvolit doatatečně velkou krabici a cca 2/3 vyplnit obalovým materiálem. Bohužel dokud se budou u nás přepravci k balíkům chovat jako prasata tak to jinak nepůjde. Rozhodně bych neobviňoval e-shopy z velkého plýtvání , přeci jen také by rádi použili méně obal. materiálu a ušetřili v součtu nemalé náklady ale chtějí aby zboží přišlo v pořádku a zákazník byl spokojený. Ono by bylo potom složité zákazníkovi vysvětlovat , že mu přišlo rozbité zboží které bylo málo zabalené s odkazem že chtěli ušetřit životní prostředí.
Mějte se pěkně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.