Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zneužití přihlašovacích údajů

Od: player123 odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer,
již nějakou dobu v jednom nejmenovaném městě (přes 30tis obyvatel) vysílám ze svého bytu nezabezpečenou WiFi do prostoru parku a náměstí. Pokud se člověk připojí a pokusí se přihlásit na facebook, hotspot na routeru jej přesměruje na přihlašovací formulář, který vypadá stejně jako na Facebook, ale běží na mém serveru. Po zadání přihlašovacích údajů se uloží do souboru a přesměruje je to na skutečný Facebook, na kterém jsou již dávno přihlášeni. Dotyčnému se pak vždy na účet přihlásím a napíšu mu na zeď. "Příště se nebudu nikam přihlašovat na nezabezpečených WiFi sitích, tohle je to nejmenší co se dá zneužít. Příště to může být internetové bankovnictví." Snažím se tak lidi naučit si hlídat své přihlašovací údaje a varovat je tak ke skutečným hrozbám, které se všude nachází. Všechny údaje pak samozřejmě smažu.

Teď k věci. Včera mě kontaktovala policie, která mě předvolala k výslechu. Prý někdo z "poškozených" podal trestní oznámení o zneužití osobních údajů. Dá se proti tomu nějak bránit? Hrozí mi něco? Zkoušel jsem hledat, ale nic kloudného jsem nenašel, přeci jenom "víc hlav, víc ví". Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Šlo by to udělat i jinak, třeba je jen přesměrovat na stránku, kde se jim upozornění zobrazí, a ne jim zjišťovat přihlašovací údaje.
Tohle je prostě pharming.

mojejmeno
hodnocení

4x

Tak si představ, že by tam měl někdo nějaký tajný údaje na tom FB, tak by sis je taky přečetl nebo je aspon zahlídl, pak by je někdo zneužil, a vy by ste byl první podezřelej. Ty je nemáš co vychovávat, nejseš jejich matka.

player123
hodnocení

Ano, jejich matka sice nejsem, ale snažím se je tak alespoň informovat o hrozbách, které na internetu číhají. Nikdo jiný to za mě neudělá.
Když vidím jak se hned všichni snaží připojovat na každou nezabezpečenou WiFi, o které neví vůbec nic, jen aby jim to nesežralo trochu dat, je mi z toho zle.

jjirka

Pozor, nový mesiáš - "Nikdo jiný to za mě neudělá."

Tak zní to dobře, ne? ;)

Líp, než: " Chtěl jsem si vyzkoušet, co to udělá a jestli mě chytnou." *smich*

hodnocení

4x

Takže jste z nich jednoznačně podvodem vylákal přihlašovací údaje a získal jste tak neoprávněně přístup k jejich FB účtům (které jste zneužil) a osobním datům. S jakým záměrem není až tak podstatné. To je stejně, jako byste někomu ukradl auto, "aby pochopil, že si ho má lépe zabezpečit". To policii ani soud nebude příliš zajímat, krádež je krádež, podvod je podvod. Tak se pak pochlubte, jak to dopadlo.

kr
hodnocení

2x

Myslím, že teď od policie dostanete lekci, že krást cizí hesla se nemá, pravděpodobně vám zabaví zařízení, které jste k trestné činnosti využíval.

asd1
hodnocení

0x

"Pro dobrotu na žebrotu" neznáš? Něco jak ten borec co upozorňoval na mizerný zabezpečení banky, nikdo mu nevěřil tak vyčóroval pár desítek tisíc s tim že je vrátí. Odsouzen za krádež...

Měl se na to buď vyprdnout nebo si ty prachy ulít tak aby se nenašly...

Máš jen napsat článek s upozorněním a na každým nechat jestli se tim bude řídit nebo ne a ne takhle dělat "názornou ukázku"...

Sjednej si osobní schůzku s dotyčným a problém vysvětli, pokud neni debil tak obvinění stáhne... Pokud debil je, tak máš problém...

iz*

Není to "pro dobrotu na žebrotu", ale pro zneužití osobních údajů. Kdyby tazateli opravdu šlo o upozornění na nebezpečí, mohl a měl to udělat jinak, bez zneužití cizích přihlašovacích údajů.

De*** podle mne není ten, kdo podal trestní oznámení...

hodnocení

0x

@player123 - Dá se proti tomu nějak bránit? Hrozí mi něco?
Přinejmenším budete muset podat vysvětlení (to bude to, k čemu jste předvolán) a najít si zatraceně dobré vysvětlení, proč jste to dělal. Ono "Snažím se tak lidi naučit si hlídat své přihlašovací údaje a varovat je..." asi policie příliš akceptovat nebude - ale kdybyste měl kliku, mohla by si vyžádat znalecký posudek z oboru psychiatrie a ten by vám třeba pomohl.

Ještě se zeptám, protože v tom se nevyznám - když říkáte "Všechny údaje pak samozřejmě smažu.", dá se to nějak prokázat, nebo je můžete mít (teoreticky) uložené někde úplně jinde?

player123

Prokázat, že je nemám, to nevím. Každé takové přihlášení mi přidá řádek s údaji do .csv tabulky (Excel). Jakmile udělám předem zmíněný úkon, prostě řádek smažu. Je to okolo 20 přihlášení denně.
Je zajímavé, jak na mě mohli přijít, jelikož všechno dělám přes pětinásobnou VPN, takže museli vypátrat asi tu WiFi.

bb*

Kdybys raději nekecal *smich* Když se doma přihlašují členové domácnosti k jedné společné wifině ze svých osobních telefonů/laptopu, tak má každý své heslo k ruzným soc.sítím tajné pro ostatní uživatele stejné wifi, takže přihlášenīm k tvé síti je to podobné, pouze se využívá volný dostupný signàl jako třeba ve vlaku, knihovnách, kavárnách atd., kde se žádné heslo zadávat nemusí.

hodnocení

0x
Překvapuje mne, že si dáš práci s vytvořením té blbosti, ale nezjistíš si předem právní důsledky svého jednání. Docela jsem zvědavý, jak dopadneš. Sice jsi nechtěl způsobit újmu napáleným, ale v době gdpr a dalších hovadin to nevidím moc pozitivně. Mimochodem, nechápu moc, proč někoho chceš "vychovávat". Buď chci síť poskytnout, nebo si ji zabezpečím. Méně prozíraví uživatelé se jednou vytrestají sami...

hodnocení

0x

Jestli jsi kuřák tak se nauč motat cigára a kup si pytlík na tabák budeš ho asi brzy potřebovat.

hm*
hodnocení

0x

Nejsem takový znalec, abych vše správně pojmenoval, ale přečinů jsi udělal hned několik (vloudil jsi se do spojení, podvrhnul falešnou stránku, zneužil přihlašovací údaje). "Něco" ti hrozí určitě, záleží na konkrétním posouzení. Nenapadá mě nic lepšího, než policii stuaci pravdivě popsat (pokud se budou ptát) a hlavně vysvětlit.

Pozn.: Lidi nevychovávej tím, že je nejdřív oblafneš. A i nezabezpečenou wifi lze samozřejmě využít k bezpečnému připojení, ale to by lidi museli znát (a ohlídat si) aspoň základy internetové komunikace.

hodnocení

0x

Jaký má smysl provokovat nezabezpečenou WiFi sítí a pak zneužívat ty, kteří se připojí? Nedivím se policii, že koná. Je to ubohé. Doufám, že to bude pálka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]