Nejste přihlášen/a.
no tak když vám ty peníze ze sociálky nestačí, zkuste jít makat je nesmysl navyšovat sociální dávky v době, kdy máme rekordně nízkou nezaměstnanost, a na 323.500 volných míst je 215.010 lidí bez práce
jestli chcete u mě vyvolat nějakou lítost, tak ta nepřijde. Ptala jste se proč se nevalorizují sociální dávky, já vám odpověděl. Prostě to tak je, a pokud se vám ta almužna ze sociálky, musíte jít pracovat.
Píšete, že je obtížné, chodit od firmy, k firmě. Dnes se již nechodí, ale většinou vše probíhá elektronicky. Je potřeba. abyste měla vypracovaný životopis a komunikovala s firmami elektronicky - tedy zaslání třeba reakce na inzerát, žádostí, s průvodním dopisem, přílohou životopisu.
Možná by Vám mohl pomoci právě některý z potomků, pokud toto nezvládáte. A dnes je potřeba i na manuálních pozicích mít základní znalosti práce s počítačem /sklady/.
Pokud je opravdu velká nouze, tak požádat děti, aby pomohly, od 5 dětí by se nějaká výpomoc sešla. Vždyť jste byla k vůli nim asi dlouho doma.
Boženko, když vás tak pohoršuje, že přidávají důchodcům, uvědomila jtesi také, když člověk pracoval několik desetiletí, kolik státu platil za celý život, kdy pracoval, na důchodovém pojištění? Na nemocenském pojištění? Na daních? Kolik jste státu zaplatila vy? K lékaři chodíte a neplatíte, důchod chcete a nic jste si nepředplatila, sociální dávky chcete a kolik jste státu zaplatila? Proč a z čeho by stát měl platit vás? Jakože charita? To stát sice je, ale doplácejí na to ti, kteří celý život pracovali a platili.
@bozenka - Byla jsem matka v domácnosti a starala se o 5 dětí.Tak mám nárok jenom na sociální dávky.
Vaše volba - i s pěti dětmi se dá chodit do práce, když vyrostou. Kdyby vám teď každé z nich měsíčně přispělo 1.000,- Kč, byla byste na tom lépe, než po jakékoli valorizaci.
Zrušte internet a telefon a máte ušetřenou tisícovku.Najděte si na nějakou dobu i hůře placenou práci - jak bylo napsáno např.roznos novin a letáků - tím se dostanete k firmám nebo lidem,kteří pomůžou nebo poradí jak a kde sehnat i v starším věku práci.Sousedka jezdí hodinu do jiné čtvrti uklízet baráky a pak hodinu zpět a neztěžuje si,že nemá peníze.Sociální dávky nikdo zvyšovat nebude.A taky nemáte pravdu,že se důchodcům přidává každý rok.Nebo tím přidáním myslíte to,že přidají na důchodech např.dvě stovky,ale všechno okolo se ve finále zdraží o pět set? To je fakt teda přidání...A k té minimální mzdě - to byste musela pracovat a né ťukat na internetu abyste měla nárok.
Kdy jste naposledy hledala práci? Včera jsem byl jako důchodce v jednom obchodním řetězci se ucházet o místo skladníka a s nástupním platem přes čtrnáct tisíc čistého jsem spokojen.Není to moc,ale jak se říká ,,lepší jak drátem do oka,,
Psaním ,,bolístek,, na netu nic neděláte a nic nevyřešíte.
Sama se musíte starat a jednat.
Nemůžete srovnávat důchodce, kteří pracovali celý život a byli pro stát a ostatní obyvatele užiteční. Mnozí mají odpracováno 40-45 let.
Jsou staří, nemohoucí a nemocní. Musí se jim poměrně zvedat důchody s inflací. A na druhé straně stojí nezaměstnaní, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti a když jim skončí tato doba, tak sociální dávky.
Je prospěšné, aby si tito občané ve zvýšeném úsilí potom jakoukoliv práci hledali. Bez ohledu, jaké mají vlohy, vzdělání, pokud jim na tu pracovní pozici odpovídá zdravotní stav.
Asi jste již dlouho bez zaměstnání, kdyř nepobíráte podporu v nezaměstnanosti.
Ale to, jak uvádíte, že z těch peněz zaplatíte inkaso a nájem a ještě Vám zbyde je divné. Za tyto peníze snad nelze ani bydlet. Spíše to vypadá, že máte dotované i toto bydlení.
Takže možná ten Váš příjem - dávky, podpora bude od státu trošku vyšší.
Můžete chodit i na brigády.
Kdybyste chtěla, tak napište, odkud jste a já se Vám pokusím najít nějaké inzeráty, kde byste se mohla pokusit o nástup do zaměstnání.
To jsem nepochopila, že je Vám okolo 60 let.
Tak v tomto věku se opravdu ta práce shání špatně.
Nevíme, co umíte a to víte, zaměstnavatel si vybere ty mladší, rychlejší, silnější.
Jsou firmy, kde je akutní nedostatek pracovníků - pošta na doručování, domovy důchodců a nemocnice nabírají sanitáře, také se nabízejí hodně úklidy, a tedy si vzít více úklidů a s tím by se již dalo dobře vyžít.
Ve velkých prodejnách hledají doplňovače zboží a též pokladní. V menších prodavače.
Spolupracujte i s ÚP, hledejte na jejich stránkách.
Podle věku (60 + 5 dětí) máte nárok na důchod a dokonce ani nebude předčasný penize.cz/... Že práce není, chápu, jste v rizikové skupině. Máte mininájem, což je klika.
Důchodcům, co 40 let makali, a někteří tvrdě, se donedávna přidávalo cca 55 Kč / rok - což není ani na máslo, takže valorizace pěkně dlouho nebyla žádná, to jen na okraj. Nikdy inflaci důchody nedoženou. Natož sociální dávky.
decka...:Nestačí, ale péče o děti do 4 let se počítá jako náhradní doba pojištění. Takže 5 x 4 = 20 let náhradní doby + 15. To je celkem 35 a to by mohlo pětinásobné matce na důchod stačit, ne? naseduchody.cz/... Jinak nevím, já jsem z těch co makali a makali...
a tohle moc nechápu.
@DeckaMistoPrace > tazatelka odpracovala 15 let, k tomu přičtěte studium, péči o děti do 4 let věku, část doby (max. 3 roky) z doby evidence na ÚP...
@Mraf > s tou valorizací pár korun měsíčně to byla pár let pravda (v jednom roce přidali snad jen 39 Kč). Po skončení vlád Topolánka a Nečase se to ale postupně lepší. Už minulá vláda přidávala více.
@ iz : Poslední DVA roky se to lepší. Průměrný důchod je kolem 12 000Kč, i to se mi zdá nadsazené číslo (ženy). A zase to skončí, už se povídá o stagnující ekonomice a podobné mlhy. investia.cz/...
Jsem vychovaná k hospodárnosti, ale z 3410 když žijete s nájmem a ještě vám z toho zbyde 900,-, tak to opravdu nevím, jak? Podle mého názoru byste měla být v důchodu. Jestliže nejste, tak tam bude nějaký problém, nebo ještě na důchod nedosáhnete - mně je taky "kolem šedesáti", ale můj ročník má nárok na důchod až v roce 2022. Předčasný důchod je o dost zkrácený, pokud jste zdravá, ani na invalidní nemáte možnost... Takže brigády, nevěřím, že byste nesehnala, šla bych do supermarketu nebo na poštu. Možná by vás vzali i do normálního pracovního poměru. Že je ten první nápor nepříjemný, na to hledět nemůžete. Když budete otálet, za rok třeba už tolik pracovních sil potřeba nebude...Hmotná nouze řeší jen určitou dobu, není myšlena jako jediný zdroj příjmu.
Přece nebyla 20 let na mateřské,pochybuji že měla dítě co 4 roky ale spíše za sebou a tak rozhodně nebude mít 20 let jen za výchovu dětí.Já měla 2 děti do 3 let a těžko mi započítají 8 let,že?
Překrývající doba se započte jenom jednou. Kdybyste měla jedno dítě a v jeho dvou letech by se narodilo druhé, započetlo by se Vám celkem 6 let.
"ruze" má teoreticky pravdu. Podle úrovně dotazu je nemyslitelné, aby tazatelka si již před 40ti lety spočítala, že otěhotní 5x tak, aby vždy bylo možné na každé dítě započítat do důchodu 4 roky. Kdo věděl před 40ti lety jak se bude dnes důchod vypočítávat? Při odpracování pouze 15 let jí budou roky do nároku na důchod 100% chybět.
@bozenka - nezaměstnaným nic navíc stát nedá
A proč by měl? Nezaměstnaní by se v první řadě měli postarat o to, aby zaměstnaní byli. A jestli je vám tolik, co píšete, pak už máte pomalu nárok na starobní důchod - samozřejmě pokud splňujete podmínky pro jeho přiznání, tedy i odpracované roky.
No tak teď je na čase, aby těch 5 dětí každý měsíc upustilo 500Kč a hned se vám bude žít veseleji. Jinak fakt nevěřím, že nemůžete sehnat ani místo brigádníka za kasu do supermarketu.
Já bych Vám doporučila, abyste si došla na ČSSZ a tam chtěla informace, co mají zaevidováno. Protože Vy byste měla s 5 dětmi odcházet do důchodu asi v 58 letech a 8 měsících. Neznám samozřejmě přesné datum vašeho narození.
Je potřeba znát všechny zaměstnavatele, kde jste pracovala, mít výuční list, doklad o maturitní zkoušce atd. Aby se na to pracovnice podívala, protože mě se nezdá, že byste i se vzděláním a 5 dětmi měla pouze 15 let ,,zaměstnání,,.
Udělejte si na úřadě kontrolu své pracovní historie, pokud jste si ji tedy ještě neudělala. Protože píšete, že máte odpracováno 15 let a do odprac. let mi bude asi něco chybět. Co když máte více let i s náhradními dobami?
Máte pravdu, minimální mzda se navyšuje. Ale nevím, proč podporovat nezaměstnané v době, kdy je nedostatek pracovníků. Navíc podpora v nezaměstnanost by měla být časově omezená! Měla byste si práci najít, a i když to nebude zrovna práce vašich snů, tak by měl být váš příjem větší.
Momentálně mě napadá např. práce - nebo aspoň brigáda na poště. Tam jsou vděčni za každou novou posilu.
Nevíme, jaký je Váš zdravotní stav v tomto pokročilém věku a jak jsou na tom finančně děti, momentálně možná taky na podpoře, ale matka co řádně vychovala 5 svých potomků by už důchod zasloužila bez dalších podmínek od státu, který by měl v zákonech na takové situace přihlížet a poskytnout zaručenou životní podporu k důstojnému přežití. Zatím je to bohužel hudba budoucnosti
@bb - matka co řádně vychovala 5 svých potomků by už důchod zasloužila bez dalších podmínek od státu
Tím myslíte, že by pět dětí stačilo k tomu, aby jejich matka už nikdy nemusela pracovat?
Babičko, nárokové soc. dávky nebo důchod - není to jedno jak se to nazve? Samozřejmě takový důchod by nebyl žádná hitparáda, ale musel by být k důstojnému přežití bez dalšího doprošování nebo žebrání.
Vychovat tolik dětí pro stát je pořádná dřina, to už je snadnější chodit do práce a mít čas sám pro sebe. Taková matka má potom nárok aspoň na skromné bydlení, ošacení, stravu a základní toaletní potřeby. Dnes to koštuje cca 10 k/mes.
> šlo jen o testování základního příjmu v Kanadě a snad ve Finsku > základní příjem se neosvědčil tam ani tam. Naši politici pokud vím o něčem podobném neuvažují.
@ bozenka - Mít nějaký základ na důstojné přežití.
Na ten nějaký základ na přežití jste si měla prací vydělat a našetřit, tak jako my ostatní. Bylo to vaše rozhodnutí, že místo práce budete rodit. Píšete, že jste děti vychovala, předpokládám, že i v tom smyslu " co je rodina". Vy jste se postarala o děti, tak ať nyní se postarají o vás, když nechcete již mnoho let pracovat a přispívat do státní kasy. Moc jste státu neodvedla, jen byste brala. Bohužel i já vám musím přispívat na vaše dávky místo vašich dětí.
opravdu byste pomlčela o celoživotní práci důchodců, kteří se po celý svůj produktivní život podíleli na důchodech pro předchozí generace (tedy pro rodiče, prarodiče a praprarodiče těch, kdo nyní přispívají do systému) a na vzdělání současné produktivní generace?
Když jsem kdysi dávno nastoupila do svého prvního zaměstnání, byl důchod byl v nedohlednu. Přesto mne nikdy nenapadlo důchodový systém zpochybňovat. Stejně jako nemám pochyby o tom, že mladým máme přispívat na vzdělání, protože vzdělaní lidé jsou prospěšní celé společnosti.
mojejmeno - proč máte příjem 14tisíc? Je to o trochu více než min. mzda. Chybí vám vzdělání? Tak si jej doplňte a nebudete pobírat 14tisíc. Je to váš problém a ne problém společnosti.
Co vám brání koupit zmíněnou hnijící firmu i s vilou a v ní podnikat? Na to byste musela mít odvahu, tu také museli mít začínající podnikatelé v té době. Remcat a závidět umíte perfekt.
Moje děti už půjdou do důchodu v 65 letech, možná. A představte si - nic mi nevyčítají. Prostě MAKAJ! Učili se, zdárně dokončili školu a pracují. Např. můj nejmladší v pátek udělal státnice a v pondělí už nastoupil, nepromarnil ani den. A práci si sehnal tak, že tam chodil o prázdninách ZDARMA brigádničit, aby se rozkoukal!
A mě by také nenapadlo mým rodičům vyčítat, že šli do důchodu o několik let dříve než já. Měli těžký život, s dnešní dobou se to srovnat nedá. Moje maminka např. prala dost dlouho na valše, a i když potom měla pračku, chodilo se máchat prádlo k řece. Já už pračku měla od začátku, ale automatickou ne, a k té řece jsem chodila máchat také, do pračky jsem si vodu musela nanosit atd. Dnes maminky mají jednorázové pleny atd. Nestěžuju si, píšu to jenom proto, abyste si (snad) uvědomila, že ten život byl opravdu těžký a člověk se dřív rychleji "opotřeboval".
Povětšina lidí, co chodí zde na poradnu, jsou obyčejní lidé, pracující v běžných pracovních pozicích.
Proto mi připadá nesmyslné, zde někomu vyčítat, že odešel do důchodu v 56 letech, koupil byt za desetinu ceny atd.
Přece se nebudeme tady dohadovat mladí, versus staří. To nikam nevede.
Moje babička se narodila 1905, zažila krizi ve 30. letech, a máti se narodila 1935. A obě rodiny zažily válku. Babi s rodinou obě dvě a děti až tu druhou světovou. Ale po válce obětavě budovali, pracovali a těžce /i soboty/.
Zjistěte si Vy mladí, co to bylo za krizi ve 30. letech, jak lidé živořili, nebyla práce, nebyly peníze.
Tak našim předkům přece nebudete vyčítat dřívější odchod do důchodů, to co prožili, co jim zkrátilo život. Nyní přece práce je, přebytek volných pracovních míst, tak nemůže nikdo naříkat, že nemá na živobytí.
V letech před rokem 1989 byla většina práceschopných obyvatel zaměstnána. Mizivé procento - promile tedy - nebylo, úřady práce zely prázdnotou. Z těch odvodů výdělků a hospodaření státních podniků se vyplácely důchody - průběžný systém.
Že se to takhle všechno zničilo - školství, zdravotnictví, bydlení, zemědělství, státní výrobní podniky, bezpečnostní předpisy /narážím na to množství požárů/ - není týdne, aby někde něco neshořelo - že je plno lidí přišlo o zaměstnání a statisíce je zadluženo. Kdo za to může? My, obyčejní lidé? Vždyť ta sametová revoluce byla dávno připravena, nebo si myslíte, že těch pár lidí a studentů na Václavském náměstí dokáže sundat vládu voláním hesel a zpěvem?
I ten, kdo dnes přiznává, že i on zvonil klíči, tak se začíná probouzet, jak byl naivní, že zde budeme žít jako na západě a kdo uvěřil při vstupu do EU, jak se naše životní úroveň vyrovná, tak nyní jenom kouká. Zázrak se nekoná a vše /voda, pozemky, budovy, podniky, dřevo /kmeny ne výrobky/ z našich lesů / prodáno, zničeno.
A to ještě nikdo netušil, že po pár desetiletí bude hlavní starostí boj o kvóty a podepisování či nepodepisování různých smluv a paktů o migraci, uprchlíkách, a to nepíši o Agendě 2030, která se zde hodlá zavádět. O islamizaci se zatím tak moc u nás nejedná, ale co je na západě, to tady snad již nechceme /go-zóny, atentáty, přepadávání, znásilňování/.
Ji, ji, ceny zde jsou vyšší než na západě /nové bydlení, podnájmy, potraviny/, kvalita potravin naopak nižší atd.
Ale opravdu se kvůli tomu asi nebudeme tady napadat, protože za to my zde nemůžeme a ani to neovlivníme.
Chodili jste ke všem volbám? Koho jste volili? Zajímáte se o politiku, zajímáte se o život v zahraničí, máte kontakty s někým v zahraničí, probíráte životy tam, srovnáváte, cestujete, abyste viděli na vlastní oči atd. Udělat si svůj vlastní názor.
O mnoha negativních věcech se nesmí mluvit, psát, mnoho negativních věcí se nesmí natáčet a pokud ano, tak se nesmí zveřejňovat. Cenzura, ale i samocenzura v rámci korektnosti. Doba je složitá. Kam se člověk podívá tam zmar. Podvody, podvůdky ve všech odvětvích. Říká se, ryba smrdí od hlavy. Na naší politické scéně to již zavání dlouho. Tam lidé pište svoje názory a svým poslancům. Jedině tak se dá něco změnit. Snad. A dobře volit.
@mojejmeno - Ale přijde mi blbý jak se furt stari povyšují, přitom nic nedokázali.
Nezbývá, než souhlasit - pokud vychovali něco takového, jako jste vy, pak máte naprostou pravdu.
@ mojejmeno Jak to, že staří nic nedokázali? To je hloupý názor. Podívejte se kolem sebe - vše, co máte od narození, to vše dokázali právě ti staří. Vlastně i to, že sedíte u počítače/mobilu/... a píšete nám sem. Nebo jste něco z toho, co běžně dnes lidé používají, vymyslel/a sám/sama?
Jo a ještě k těm "nespravedlivým"odchodům do důchodu: víte vy např., že my jsme chodili do práce i v sobotu?
@mojejmeno - co jste dělali v neděli?
Odpočívali při praní, žehlení, úklidu a dalších zbytečnostech, které jsme ze samé lenosti v týdnu nestihli, protože jsme radši postávali ve frontách na cokoli, váleli se na schůzích nebo se učili s dětmi. Nebo taky mazali s písní na rtech na brigádu, dobrovolnou směnu navíc k výročí něčeho - na rozdíl od vaší druhé práce zadarmo.
Moje práce: Sice jsem už důchodu, ale 2 práce jsem měla také. Kupodivu ne v neděli, ale ve všední dny. Bylo to vysilující, ale důstojné. O víkendech jsem se na tu práci připravovala, takže to moc velké volno ani nebylo.
Je to těžké,ale vychovala jste 5 dětí,tak snad všechny pracují a měly by se postarat! aby jste neživořila.Možná někde jako vrátná by jste praci našla a byla by jste na tom lépe než na dávkách. Držím vám palečky.
já jsem četla jenom o návrzích. O tom, že by byl návrh přijat, že by se životní a existenční minimum opravdu od 1. ledna 2019 mělo zvýšit, jsem zatím nečetla. > Poslední článek, který jsem četla, je z 26. listopadu 2018 a podle něj se zatím životní ani existenční minimum nezvýší.
Měla byste pro své tvrzení nějaký (míním odkaz ohledně schválení) podklad? (Nebo snad měla @Jedubabicka pravdu s tou závistí?)
Kdybyste se děvčata přestala hádat a spojily své síly tam, kde ryba smrdí.
Vždyť nás všechny okrádá stát - politici - lidi ve vládě. Proti tomu, jak jsou nastaveny daně pro bohaté.
Proti nim máte vystupovat, tak jako většina obyvatel ve Francii - Žluté vesty.
Již za vlády B. Sobotky, dotyčný uvedl, že velké korporace vyváděly zisky ve výši 200 -300 miliard do zahraničí, do daňových rájů!
A včera v roce 2018 uvedl za pultíkem pirát Mikuláš Ferjenčík sumu 400 miliard! A hned konstantoval, že okamžitě by byl problém s důchodovou reformou /která není ani v nedohlednu, nikdo na ní nepracuje/
vyřešen na dlouhou dobu dopředu.
Jenomže, tohle se dnes nenosí.
Já dodám, že kdyby se někdo podíval ještě do politických neziskovek, tak získané peníze narostou o další miliardy. A též jejich účetnictví- které vlastně neexistuje, nemusí ho vykazovat.
Ale budou obviňovat-vrtat do do důchodců, že jejich hodně, že pobírají důchody dlouho a nyní schválili rozpočet na rok 2019 se 40 miliardovým schodkem, a víte co v té souvislosti začínají vymýšlet? Když neprojde navýšení důchodového věku, tak je tu možnost krácení důchodů.Takže i taková může být budoucnost.
Vládnoucí elita a dole lůza, bída. Hádejte, proč je taková mela o koryta, proč takové akce a nenávist tam, - nahoře. Je to jenom, kdo bude u koryt.
Na nás, na Vás se nehledí, s Vámi se nepočítá, s přívalem migrantů tady bude jiná pracovní síla.
Takže já říkám, EU již dávno neslouží lidem, obyvatelům, národům a nejlepší bude, když se rozpadne dřív, než nás tady Afrika zaplaví. /Brexit/ Potom máme nějakou naději. Reforma EU není možná i když by byla žádoucí.
Tak se tady proboha dvě - tři generace nehádejme mezi sebou a nevyčítejme si. Sledujme, kdo jak pracuje, a popřemýšlejme, koho volit do EP - tady je naše společná práce, jak něco dosáhnout!. A nenechejte se ovlivnit masívní reklamou, která je již nyní naplánovaná, abyste volili ty správné lidi. Za peníze EU, za naše peníze a já nevím koho ještě, kdo je v tom zaháčkovaný.
@mojejmeno - Můžete konkretizovat co přesně "důchodce nezajímá"?
Víte, až budete vědět, že "tady budete už jen pár let", taky přehodnotíte žebříček - i když mi teď nebudete věřit.
Tady je naopak v komentech, každej si chválí, jak to minule bylo dobrý, byty zadarmo, vlatně za roční plat, najem 300,
@mojejmeno - Podle vašich příspěvků bych řekla, že vyššího věku jste vy - zaseknete se na (podle vás) "jediném správném" postoji a nepřipustíte jiný názor. Takže další diskusi považuju za neproduktivní.
Pohanko, krásné, dlouhé, předlouhé elaboráty o hov.ě. Toto je vládno o valorizaci dávek a vy se vyžíváte v politice. Musíte do rubriky vedle. Divím se, že nesedíte v parlamentu, ale u PC. A pokud je to u nás nesnesitelné, každý vás okrádá, nikdo vás nedrží a kdykoliv můžete bydlet v zemi, kde vám bude dobře.
Asi budu smazán, ale nejde nereagovat.
Málo peněz máte? Holt smůla, vycinkali jste si cosi jako kapitalismus tak to máte. Vyjít musí každý s tím co má, s tím co si vydělá podle toho nač stačí a jak je šikovný. Sociální dávky stále jsou, na bydlení, na to i na to a myslím, že jsou velkorysé. Porodila jste 5 dětí, jestli jste je i vychovala, klaním se, jistě vám pomohou jak mohou. Pokud jste zdravá i v 60 se dá najít práce, netvrdím, že dobrá ale nějaký peníz to hodí.
To by mě také zajímalo. Radí se tu jít makat. Já makám. Ale mám sbírku onemocnění, kvůli nimž pracuji jen na půl úvazku. Invalidní důchod nedostanu, nevejdu se do tabulek (mám jen statut osoby zdravotně znevýhodněné, který mi umožňuje pracovat na chráněném pracovním místě). Navíc kvůli nemocem musím dodržovat i diety, mezi něž patří bezlepková, která je hodně drahá (například jeden z nejlevnějších chlebů, které seženu, stojí 250g 49,90 - porovnejte si to s normální cenou) a při tom je to vlastně jediná možnost "léčby" celiakie. Takže kvůli nemoci mám malé příjmy a vysoké výdaje. Jsem odkázán na pomoc státu. Sociální dávky se nedávají jen lidem, kteří nepracují, ale i nemocným. Už mě stát označil za socku na stejnou úroveň s alkoholiky a dalšími problematickými, kteří nechtějí pracovat, když zavedl plošné poukázky pro všechny. Valorizace není ani na výpočet dávky s ohledem na dietu. Jiná pomoc při této dietě není. Některé pojišťovny přispívají pacientům mladším 18 let, ale dospělý člověk nedostane kromě této dávky nic.
Podle toho, co jsem četl, je tazatelka v předdůchodovém věku, takže chápu, že i u ní může být důvod, proč nepracuje a je závislá na pomoci státu. Přesně jak píše, důchodcům se přidává pořád, ale lidem, kteří potřebují jinou formu pomoci státu, se už léta nepřidalo. A ne vždy to jsou lidé, kteří mohou, ale nechtějí pracovat. Nechci zpochybňovat důchody. Ti lidé si je zaslouží, ve většině případů celý život pracovali. Ale já jsem pracoval také, dokud to šlo a pracuji i teď. Měl bych tedy mít zajištěn příjem umožňující důstojný život a pokud kvůli nemoci nejsem schopen si vydělat dost, měl by mi stát pomoci. To je jeden z jeho základních úkolů, aby se postaral o staré, děti a nemocné.
Navíc současný systém je tak skvěle nastaven, že i kdybych si chtěl přivydělat a byl toho schopen, tak se mi to nevyplatí. Jakmile si vydělám více, sníží se mi o to dávka a dřu se zbytečně. Jen ušetřím peníze státu, ale dokud se nedostanu nad určitou částku, kdy už nebudu brát dávky, nevydělám v podstatě nic navíc. Pak jedině pracovat na černo a nebo to vzdát a odpracovat si jen ty nutné hodiny a nic navíc.
Zajímalo by mě, jak v práci řešíte to, že něco nejde kvůli zdrav stavu. Já to mám tak, že z pohledu státu nechci pracovat, ale ono to fakt nejde. Třeba z obchodu mě vyrazili, protože jsem nebyla schopná zvednout ruku, jak je pažní kost, tak to nemám vůbec pohyblivý. U doktora mi taky nejsou schopní říct, co mi je. Až ted po 7 letech mi doktorka řekla, že to mám natržený a špatně srostlý, takže chodím na rehablitace. Abych šla dělat někam ředitelku to taky nepůjde, měla jsem docela dobře rozbitou hlavu, takže stará nokie má větší pamět než já, jako bonus maminka v těhotenství kouřila, z toho mám další zdravotní problémy. Ale zase si říkám, at společnost platí, já jsem se jen narodila a hned to šlo se mnou zkopce, a za to já nemůžu, v jiné rodině bych takový problémy neměla. A to jsem nikdy nelozila po vlacích, nekouřila jsem, nebrala drogy, naopak jsem byla opatrná a všichni se mi smáli že jsem srab.
Tady ty baby jagy by si měly uvědomit, jaký mají štěstí, že je někdo v dětství pořádně nezmlátil s trvalými následky, pak by mohly psat jak jsou špatné dávky a že takovej člověk by měl makat do smrti. Mě taky nikdo nezaplatil třeba opravu předního ulomenýho zubu a plastiku na puse, za kterou jsem taky nemohla.
Myslím že přízpěvek na jídlo existuje, ale nevím jestli je dostatečný, je to přízpěvek na dietní stravování, potřebujete potvrzení od doktora ale myslím že se vyřizuje na hmotné nouzi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.