Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podvodné vylákání platby

Od: uctarka* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

pracuju jako účetní u jedné společnosti, která prodává i do zahraničí. Stala se mi taková velice nepříjemná věc. Na pokyn jednatele společnosti (přes email) jsem odeslala peníze do Anglie (38000EUR). Zjistilo se, že nějaký hekr se naboural do emailu a vydával se za mého jednatele. Platbu jsem hned druhý den(když jsem se dozvěděla, že pan jednatel nic neví) reklamovala u banky o storno vyplacení v Anglii). Banka se ještě neozvala, ale myslím si, že bohužel peníze již byly vyplaceny. Nyní nevím, co nastane. Pro informaci takovéto platby jsem již provedla asi třikrát(pracuji zde dva roky), na pokyn pana jednatele na základě emailu. V zápisu ze schůze mám, že mohu disponovat s penězmi, pouze proplacení faktur je na základě podpisu jednatele. Na policii mi oznámili, že mohou po mě chtít 4,5 násobku mého platu. Ale já si připadám, jak největší zločinec...já pouze plnila co mi řekl šéf..to že teď si uvědomili, že směrnice nebyla dokonalá...že to nefunguje, tak jak má, tak se to otočí na mě. Policie sama uznala, že email byl velice věrohodný i komunikace, že jsem nemohla poznat, že se jedná o podvod. Mám možnost se nějak bránit? Podotýkám pojišťovna, co má firma tuto pojistnou událost neplní. Děkuji moc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

V případě obecné škody (bez uzavřené dohody o odpovědnosti) zaměstnanec zaměstnavateli odpovídá za způsobenou škodu až do výše 4,5 násobku průměrného výdělku. Ovšem zaměstnavatel by Vám napřed musel zavinění prokázat (dokazování je na něm).

Poznámka: Přiznám se, že mne překvapuje, že účetní provede tak vysokou platbu na základě e-mailu, aniž by si pokyn alespoň telefonicky ověřila u toho, kdo jej měl zaslat. Tím byste přece chránila nejen sama sebe, ale i svého nadřízeného a firmu.

doplněno 21.12.18 14:39:

@Jmlc, dokud jsem pracovala penězi, vždycky jsem jsem se bála, abych někde/v něčem neudělala chybu. Než jsem peníze odeslala nebo dala z ruky, radši jsem všechno dvakrát ověřila. Proto mne to překvapilo.

K e-mailu mne napadá, jestli by situaci nezlepšit (zvýšení bezpečnosti) zaručený elektronický podpis, ke kterému by se žádný hacker dostat neměl. Certifikát má každý na své "klíčence".

K té poznámce - dokážu si představit takové situace, kdy si člověk toto všechno uvědomí. Tedy až po zjištění průšvihu. Platí u většiny rizik, že dokud si to nezažijí, nepředpokládají problém při nedodržení nějakých postupů... Od toho je rčení "po bitvě každý generálem".

hodnocení

0x

Používat otevřený e-mail k čemukoli jinému, než k šíření reklamy, je šílenství. Nanejvýš tak k upozornění na jinou zabezpečenou komunikaci. Pokud máte e-mailovou komunikaci ve firmě schválenou, je to chyba firmy. Ale, že to hází na Vás je pochopitelné. Minimalizace škod, že ..

uctarka*
hodnocení

Ano máme to tak nastavené, oba jednatelé jsou Němci, tak proto.

hodnocení

0x

Popsala jste to naprosto dokonale vč. předpokládaného výsledku.

Jste obětí podvodu. Neprovedla jste platbu dle standardů-směrnic. Byť se mohla taková praxe "zažít", je to jen vaše riziko a váš průšvih. Pojišťovny plní podle podmínek podepsaných - podvody jsou ve výlukách snad všude. Musela byste něco rozbít nebo omylem pokazit, aby se mohlo žádat plnění.

Ze zákona může požadovat zaměstnavatel škodu po zaměstnanci ve výši 4,5 násobku jeho mzdy. Pokud by ale chtěl, může vést občanskoprávní spor a vlastně vás označit za spolupachatele... ale to už je o dokazování.

Reklamace u banky v podobných případech (pokud již bylo vyplaceno) jsou odmítány.

Sice nejste zločinec, ale postupy u vyšších plateb máte poněkud zvláštně nastaveny. Zkuste probrat s právníkem směrnice, které máte v rámci pracovní smlouvy dodržovat. V každém případě u takové částky se rada právníka hodí.

Hodně štěstí v tomto případu vám přeji.

uctarka*
hodnocení

Děkuji asi mi nic jiného nezbyde...problém je i ten,že oba jednateléjsou Němci...ach jo

au1
hodnocení

0x

mám dojem, že jsem už něco takovýho četl během roku někde na idnesu či kde... nebyl článek o vás? :) Co se bude dít nevím, prachy jsou nejspíš v čudu, příště při tak vysokých částkách volejte jednateli, než pošlete 38 tisíc EUR někam do Anglie.

Ano, mam stejny dojem ze jsem toto uz cetl :)
berger*

olomouc.idnes.cz/...

Je to ono anebo je Vás více?

Spíš jich bude více, podvodníci většinou zkoušejí takhle tisíce obětí a jen sem tam se to povede.

uctarka*
hodnocení

Nene není to tento případ...stalo se to teď v týdnu...ale měl takovou drzost, že mi včera opět napsal o novou platbu.

hodnocení

0x

Záleží, co ukáže vyšetřování. Pokud po Vás bude společnost chtít peníze, můžete se bránit u soudu a prokázat, že pokyny zaslané emailem byly ve vaší firmě běžnou praxí i když to nebylo dáno písemně. Uvidíte, jak to dopadne.

Ve velkých firmách se například takové pokyny posílají emailem, který je podepsaný šifrovací kartou, kterou má každý praocovník vlastní a jen on zná PIN.

hodnocení

0x

Přidávám s k Ivzes. Než bych takovou platbu odeslala, kontrolovala bych ne dvakrát, ale minimálně pětkrát a hlavně bych se ujistila u svého nadřízeného, nebo bych ho požádala o jeho přímé schválení, i kdyby to byl Australan. A když Vám policie uznala, že Vy jste v žádném případě nemohla rozeznat to, že jde o podvod, tak čeho se bojíte? A proč se nezeptáte na policii, jakým způsobem se můžete bránit? A když má firma pojišťovnu, která v takovémto případě dává "ruce pryč", tak je to nějaké podivné.

mojejmeno
hodnocení

0x

Počkejte si na vyjádření policie, ti to budou vědět nejlíp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]