Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, 24.10.2018 jsem nastoupila na nemocenskou.To je ok ale mám problém s tím že od za listopadovou mzdu jsem od zaměstnavatele obdržela jen 1376,- na účet.Je to dost málo protože zaměstnavatel platí prvních 14 dní.A ted nastavá ta moje otazka zaměstnavatel hradí 14 pracovních dní nebo se to počítá i se sobotama a nedělema?Já pracuji v Albert ahold ale dělám jen po-pa od 5:30 do 14:00 mám zkrácenou pracovní dobu na 6 hodin.A ted se dohaduji pres managera s paní ze mzdovky protože mi jako zaměstnanci nemůžeme volat ani jakkoliv se mzdovky s paní mluvit,že by mi měli proplatit 11dní a zapocítat dotoho jěště dceru kterou mám na sebe napsanou .Bylo mi zděleno pres managerku že v lednové výplatě mi zaplatí pouze 7 dní a že si to mám ohlídat.Není to poprvé co paní ze mzdovky to takhle zvorala já bez peněz a oni jsou v pohode a nikde zadná pomoc.Nevím kam se obratit.Pro mě je důlezité vedět jestli zamestnavate tech 14 dní pocíta i s vikendama ktere ovšem nehradí.Děkuji za pomoc.S pozdravem Lada.
zaměstnavatel proplácí prvních 14 kalendářních dní (tedy i se sobotami), ale z této doby platí pouze zameškané směny (tedy jenom dny, kdy jste měla být v práci, pokud o víkendech nepracujete, tak víkendy neproplatí). z toho první tři zameškané směny neplatí.
čili jestli dobře počítám, tak zaměstnavatel platí 24.10.-6.11. pakliže máte směny od pondělí do pátku, tak 3 dny budete mít proplacené už za říjen a čtyři směny zbývají k proplacení za listopad. celkem tedy 7 směn z 10 (3 jsou neplacené). pokud je náhrada za nemoc v listopadu váš jediný příjem u zaměstnavatele, tak na slevu na děti nedosáhnete, budete ji muset uplatnit až v rámci ročního zúčtování.
V době nemoci zaměstnavatel neproplácí prvních 14 dnů, ale vyplácí náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci.
Za první tři směny není nárok na nic (to se má od léta 2019 změnit).
Zaměstnavatel za nemoc vyplatí náhradu za 7 pracovních směn (max. 56 pracovních hodin, ale u Vás by to mělo kvůli zkrácenému úvazku být za 42 hodin). Náhradu za tři směny jste měla pravděpodobně již ve mzdě za říjen, zbývající čtyři směny by měl zaměstnavatel zaplatit ve mzdě za listopad (do konce prosince).
Na výplatní pásce byste měla najít průměr pro nemoc > pokud jej vynásobíte počtem zameškaných směn/hodin, měla byste zjistit, kolik Vám má zaměstnavatel za nemoc vyplatit.
Míníte-li "započtením dcery" daňový bonus, tak na ten je nárok v případě, že za rok dosáhnete příjmu ve výši 12 × polovina minimální mzdy (šestinásobku minimální mzdy).
Moc by mne zajímalo, proč se musíte se mzdovkou dohadovat prostřednictvím nadřízené. Máte právo na vysvětlení výpočtu mzdy, na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byla mzda vypočtena, a na kopie těchto podkladů na náklady zaměstnavatele.
Nenechte se odbýt a mzdové účetní klidně zavolejte sama.
@MilanCukrar, menší firmy mívají externí účetní, které jim dělají všechno včetně mezd. Ale myslím že to není případ Alberta, odhaduji, že ten má vlastní mzdovou účtárnu.
Obecně mi přijde lepší, když se lidé domlouvají přímo. Pokud někd k něčemu mají prostředníka (zde managerku), nemusí být domluva nejjednodušší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.