Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme jedno novorozeně a druhé 1roční dítě. Rodiče obě děti fotí s foťákem a používají při tom blesk, ikdyž jsme jim několikrát říkali, ať si blesk vypínají.
Chtěla bych se zeptat, může mít focení takových dětí vliv na jejich poškození očí?
Děkuji vám
Řešil jsem to s očařkou a říkala že to škodit může (detaily si už nepamatuju), takže malé děti fotim jen bez blesku. A svoje děti jsem si při focení ohlídal, prostě jako rodič jsem dovolil focení pouze bez blesku a fotící si o tom může myslet co chce... Mmch. fotky bez blesku jsou obvykle lepší, chce to jen umět trochu fotit a nemít kepl s čipem který šumí i při ISO 200...
+Seriál není příliš seriozní v lékařské tématice.Spíše pokyvuje senzacechtivosti.Energie světelného toku blesku není při vzdálenosti obvykléko fotografování příliš velká.A trvá zlomky secundy.Kromě toho se dítě nedívá přímo do zdroje světla.
JABRAKA
Já to neviděl v ordinaci ale četl jsem o reálném případu v zahraničí kde takto někdo odhalil zvčasu oční vadu. Máma dítěte dala na soc. sít foto dítěte a její známá jí v komentářích upozornila na flek v oku a to dítě tímto zachránili před oslepnutím.
Takže to pravda je...
Ano, ta skvrna vzniká díky tomu, že se mění struktura sítnice, vzniká na ní nádor a odráží světlo, takže v panence je místo černé taková zlatá skvrna. Ten nádor se jmenuje retinoblastom a vyskytuje se hlavně u malých dětí, dispozice je dědičná. Někdy je nutné oko odstranit, aby nádor nemetastázoval, a zachránit tím život.
S bleskem se fotí běžně a neslyšel jsem, že by to kdy vadilo. Když si necháte udělat profi fotky dětí u fotografa, fotí také s bleskem. I my jsme fotili naše děti od malička bleskem a žádnou újmu neutrpěly.
no, ještě jsem neviděl profi fotografa, co by v ateliéru použil přímý blesk umístěný na tělěse fotooparátu, ale ok
Jinak souhlasím, že nějaká újma nehrozí...
Ale pokud je dobré světlo, fotka bez blesku vypadá stokrát líp
Staré časy jsou pryč. Už jsem taky viděl u fotografa fotit s bleskem na foťáku. Byl to sice stroj za sto tisíc, ale blesk na něm byl. Nebyl to sice ten starej dobrej fotosalon jak si je pamatujeme, ale prodejna s fotolabem. Přišel borec, že potřebuje fotku na pas, no a za chvíli odcházel s fotkami v kapse.
1. Trvale nasledky to mit nebude, jen na chvili mzitky pred ocima, ale vpalite-li jim blesk do oci v jinak temne mistnosti, radost z toho mit urcite nebudou. Chce to pouzivat rozum.
2. Blesk skutecne muze odhalit potencialni ocni problemy. Konkretne pri vypnute funkci redukce cervenych ocich, kdy se oko diva primo do objektivu a misto cervene zbarveneho oka (normalni odraz sitnice) se ukaze cokoliv od bile, pres zlutou az po cernou. Muze to byt pouze spatny odraz svetla, ale take to muze znacit nejaky ocni problem.
3. Fotky bez primeho blesku jsou v naproste vetsine pripadu lepsi.
Tak pokud rodiče fotí děti 200x za den, všechny fotky s bleskem a děti mají již na čele od blesku vypálené kolečko, tak to jistě škodí..
Při "normální" frekvenci fotografování s bleskem (2x ročně-narozeniny a Vánoce) to nikomu neuškodí. Blesk u každého trochu slušného fotoaparátu si intenzitu záblesku reguluje a "nepálí" vždy na plný výkon.
To ale neznamená, že by fotograf neměl používat hlavu a nemohl použití blesku redukovat na nezbytné minimum. A samozřejmě existuje i cosi jako technika nepřímého záblesku (tedy odrazem od stropu či od boční zdi).
Takže...HLAVNĚ ROZUM.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.