Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrikář vyhrožuje

Od: ondik® odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, v pátek se stala zajímavá událost mé přítelkyni. Byl jsem v práci a ona po noční směně. Zazvonil na ni někdy po poledni nějaký pán. Třímal A4rku v ruce a mával s ní. Ptal se mé přítelkyně, zda tady bydlí v podnájmu v tomto bytě - řekla, že ano proč se ptá (bydlíme zde cca rok a půl v podnájmu majitelky a zatím bez potíží). Prozradil, že je elektrikář a prý zde cca před naším nastěhováním majitelce dělal osvětlení a elektřinu za 15000kč, do teď mu neuhradila faktury a taky mu nebere telefony. Moje přítelkyně samozřejmě nemohla tušit a tak na něj jen zírala. Ten papír, kterým vehementně mával, je prý soudní příkaz. V pondělí přijde s policí do bytu a vytahá si veškerou svou práci (světla, zásuvky atd..). Moje přítelkyně nechápala co se děje a řekla mu jen, že s tím ona nemá nic společného a že bude kontaktovat majitelku bytu. Pán odešel. Přítelkyni se dlouho nepodařilo majitelce dovolat, ale po dlouhém dni, jí ona sama zavolala. Byla rozčilená a říkala, že nechápe proč mou přítelkyni do toho zatahuje elektrikář, prý pokud přijde, má ho poslat za ní.
No... Ale teď vyvstává pár otázek.
Je možné, aby opravdu mohl vstoupit do cizího bytu?
Opravdu mu k tomu bude asistovat policie i když s tím nemáme nic společného?
Co máme dělat? Pokud se tak stane, nebude chtít už mluvit s majitelkou a opravdu vytahá světla a elektřinu z bytu?
Jak se vůbec máme k celé situaci postavit?
Já sám budu v pondělí dopoledne i s přítelkyní doma. Tak jsme zvědavý a celkem nervózní. Děkuji za jakékoliv odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Je to nesmysl, vám není nic do toho, co si majitelka sjednala. To je její problém. Dál se s ním nebavte. Pokud se bude domáhat vstupu, zavolejte policii.

ben®
hodnocení

8x

Dobrý den, zoufalí lidé dělají zoufalé věci - ten pán je sice neuspokojený věřitel, ale dopouští se trestného činu a těžko by mu u toho asistovala policie. Pokud by k té události došlo, tak volejte policii (jinou hlídku) a klidně mluvte o přepadení nebo ničení majetku. Zdravím!

hodnocení

5x

Do bytu jedině exekutor, ne? Co by tam dělal elektrikář, copak má pravomoc vykonat nějaký soudní příkaz? *smich2*

Myslím, že jen hraje na city, kdo by to v jeho případě a bezradnosti nezkusil?

Příště bych mu ani neotevřel a přes dveře sdělil ať odejde nebo zavolám Policii, že mi vyhrožuje.

doplněno 16.12.18 08:53: Možná bych se mu ještě omluvil že za vzniklou situaci nemůžete, ale sám s tím nic neuděláte. Tím byste ho mohli odzbrojit v dobrém a mít větší šanci na klid, aby to dal řešil s majitelkou.
Sam jsem zažil podobnou situaci, kdy jsem zaplatil za elektrikářskou práci zprostředkovateli, který stavěl dům a on nezaplatil elektrikáři. Ale to je jejich smluvní vztah. Já kvůli tomu nebudu platit 2x.

re4zon
hodnocení

5x
Chtel bych videt soud, ktery by naridil jako nahradu za neuhrazenou praci vytrhani kabelu ze zdi. To je moc i na kocourkov
sebod*

ale účinné by to bylo ;)

Taky jsem si to představil. Přijde elektrikář s policajtama a za jejich přítomnosti začne rvát všechny kabely, jak Bob z recepce.

A taky je neuvěřitelné, čemu všemu jsou lidi schopni uvěřit...

hodnocení

4x
Jen to na vas skouší
Nikoho do bytu nepoiuštějte on sám tam bez vašeho souhlasu a souhlasu majitelky nesmí a už vúbec nesmí zlikvidovat práci kterou zde udělal
Pokud mu paní která vám pronajímá byt nezaplatila za práci kterou měl na tom bytě udèlat musí nahánet ji a ne vyhrožovat vám
Pokud by se přesto snažil cpát kam nemá volejte na něj policii

bruter*
hodnocení

4x

Jednoduché u dveří zevnitř násada od krumpáče,chce vstoupit někdo koho neznám,násadu do ruky a uvidíte jak bude couvat,vyzkoušeno a funguje to.

ito
hodnocení

4x

Do vašeho bytu nemůže vstoupit, jelikož jste vy jeho služby neobjednávali, tudíž nejste ani plátcem provedené služby. S tímto člověkem nemáte nic společného ani on s vámi. Nebudete přece pouštět cizího člověka do bytu. Když tak volat policii okamžitě-vy přece nemůžete vědět, zda se jeho počínání skutečně zakládá na pravdě. Můžete si myslet, že je to zloděj a podvodník. I když nemá službu od majitelky bytu zaplacenou, nemůže vyhrožovat, že bez jejího svolení vám vstoupí do bytu a elektřinu vytahá. Je to zase služba, práce, kterou musí elektrikář provést jedině zase dle objednávky majítelky. Celou věc musí řešit s majitelkou bytu ne s vámi.

hodnocení

3x
A kdybyste ten byt koupili, taky ho to necháte vyškubat? Jak se píše výše, nikoho nepouštět. Myslím, že nejspíš ani nepřijde znovu prudit.

dlouhaparcela
hodnocení

3x

Určitě si byt nějak zabezpečte, abyste měli dobré kukátko, a při otevření měli na dveřích bezpečnostní zařízení- systém /řetízek, kabel, závora/. Neotvírat nikomu, koho neznáte - kontrola kukátkem, to je rada pro všechny případy, nejen kvůli tomuto.

Pokud máte možnost komunikujte bezkontaktně. Pokud jste v prvním patře či přízemí nemáte možnost se vyklonit z balkónu, nebo z okna? Chápu, že ve vysokém paneláku to není možné.

Já mohu komunikovat oknem, vidím z okna na vrátka, tedy se nejdříve podívám a hovořím s dotyčným přes otevřené okno na dálku. Pokud to je někdo nezvaný, není problém okno zavřít a je to vyřešené.

bz*
hodnocení

2x

Dobrý den

jde o spor mezi dodavatelem a odběratelem. Na začátku je dohoda, někdy záloha, pak realizace (plnění díla), převzetí díla a následná fakturace díla a platba odběratelele za zhotovené dílo. Pak jsou třeba reklamace a spory.

Montáž s materiálem není dodání zboží, jak se pán Elektrikář zjevně mylně domnívá.

Elektrikář se musí obrátit na soud a ten musí pravomocně rozhodnout. Soud určí, zda-li je pohledávka existentní a pokud ano, vydá rozsudek o ZAPLACENÍ (nikoli demolování). Pokud žalovaná nezaplatí včas, přijde na řadu nařízení exekuce. Vy se bát ale nemusíte, protože i když se byt prodá v dražbě, nájemní smlouva zůstane jako závada pro budoucího majitele.

111®
hodnocení

2x

já to vidím na podvodníka.

sebod*

Jak podvodník? Majitelka bytu přeci přiznala, že dluží...

111®

jo? tak to mi uniklo...*zed*

iz*
hodnocení

0x

Bylo by dobré si ujasnit, jestli bydlíte v najatém bytě (nájemní smlouvu jste uzavřeli přímo s majitelkou/majitelem bytu), nebo jestli jde o podnájem. Nájemní smlouvu má na sebe uzavřenu nájemce, který Vám byt poskytl do podnájmu.

Elektrikář do bytu vstoupit nemůže, nesmí poškozovat cizí majetek a policie mu u toho asistovat nebude.

Mne by ale zajímalo, co bylo na tom papíru. Jestli majitelka opravdu nejednala korektně s řemeslníkem a více než rok a půl po dokončení práce mu nezaplatila > jakou bych měla jistotu, že bude korektně jednat s nájemníkem (se mnou)?

hodnocení

0x

youtu.be/...

radis
hodnocení

0x

To co je pro Vás důležité. Pán nemůže nikam vstupovat s policií ani bez ní. A může v ruce mít papír jaký chce. Nemůže ani svévolně nic brát. Ke krádeži nedošlo. Problém policie to není. Ta může v tomto případě být na místě účastna pouze z preventivních důvodů, aby nedošlo k napadení, případně může podat svědectví pro další řešení sporu.

Jedná se o občansko-právní spor. Ten může řešit soudem- s paní majitelkou. Pokud by skutečně paní majitelka dlužila opravdu peníze za odvedenou službu a nebyla ochotna se domluvit a dlužnou částku uhradit tak soud nejspíše dá za pravdu věřiteli (elektrikáři).

Každému je jasné, že to, že by si elektrikář vzal zpět světla a vytrhal kabely je naprosto nesmyslná. Věc nebude v předcházejícím stavu a pořád nebude uhrazena práce. Situaci by pak nejspíše tedy řešil exekutor, který by vzal věci- paní majitelky.

Situaci, kdy věřitel dlužníkovy vezme věci bez jeho souhlasu ať už jiné v podobné nominální hodnotě nebo věc sporu (tedy vezme si ji zpět.) je z pohledu zákona nepřijatelná a považuje se za krádež. Policie tedy při tomto určitě asistovat nebude. Pokud věřitel vstoupí do nemovitosti dlužníka bez jeho souhlasu jde o omezování domovní svobody, zde by tedy policie zakročila spíše proti dlužníkovy.

klidek
hodnocení

0x

V pondělí máte s přítelkyní volno. Udělejte si hezkou procházku po vánočních trzích, běžte si na oběd a udělejte si pěkný den. A máte vyřešeno, nebudete doma. Případné návštěvě i druhý den Neotvírat !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]