Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na péči

Od: maci11 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, manžel pobírá invalidní důchod 2. stupně a nyní je po mozkové mrtvici ,takže dlouhodobě je na neschopence a´ do zaměstnání se jíž nebude moct vrátit,vzhledem k zdravotnímu stavu,který se nezmění. Nemocenskou má prodlouženou na podpůrčí dobu. Bylo nám doporučeno požádat dál o 3 měsíce podpůrčí doby. Zajímá mě jestli má nárok při pobírání nemocenské na příspěvek na péči a mobilitu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Souběhu nemocenské a příspěvku na péči nic nebrání. Ale zda má nárok na příspěvek na péči, to nelze na dálku posoudit. Záleží na tom, jestli manžel bude splňovat podmínky pro jeho přiznání stanovené zákonem o sociálních službách a prováděcí vyhláškou.

hodnocení

3x

Já bych k tomu ještě doplnil asi tohle.

Když vám domů příjde úřednice na kontrolu co Váš pán všechno zvládá, tak ve vlastním zájmu pán nemůže skoro nic. Ať nemachruje, že si dokáže cokoliv udělat a zařídit sám. Když zvládnete dokázat věrohodně, že mu musíte se vším pomoct nebo to udělat za něj, dostanete vyšší podporu-příspěvek na bezmocnost. Když je ,,klient,, umístěn v ústavu, tak stát stojí asi 35 tisíc. Proč pro péči doma nezískat ze sociálního systému aspoň polovinu. Teda spíš míň. Naši hnědoobčané to z něho sají více, bez větších problémů. Nebuďte hloupí.

maci11
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Příspěvek na mobilitu nám zamítli , na péči ještě nevím , mylala jsem ,že je to tím ,že má neschpenku. Tak se odvoláme.

lidus*
hodnocení

0x

Žádala bych o ID vyšší stupeň a zároveň o příspěvek na péči. Nárok nemá, to neexistuje ale žádat může a také se může odvolat. Jak píše Bruno. záleží jaký papír vystaví jeho lékař, jak rozhodne LPK a co soc. pracovnice při domácím šetření.

hodnocení

0x

Každopádně požádat o přezkoumání a přehodnocení invalidity. Pokud by mu byla přiznána inavlidita 3. stupně, vše by bylo podstatně jednodušší. Ale jak píší předchozí, vzdy záleží pak na dalších jednáních a posudcích. Ani invalida 3.stupně nemusí mít vždy na vše nárok. Zejména k příspěvku na mobilitu záleží na skutečném postižení.

pb®
hodnocení

0x

Podívejte se na tyhle stránky prispevek-na-peci.cz/... a připravte se na zdlouhavý boj s úředním šimlem.

Momentálně žádám o zvýšení příspěvku na péči pro manželovu babičku, protože se budu vracet do práce a protože bude třeba zaplatit pečovatelky 2x denně, aby jí vyměnily pleny a umyly zadek. Její stav se zhoršil, zrovna když jsem nastupovala na mateřskou, takže jsem se celou dobu, co jsem s druhým synem doma o ní starala a docházíme za ní s manželem 3x denně, já ráno a v poledne, manžel večer.

Žádost jsem podla na začátku října a stále není rozhodnuto. Žádost o příspěvek se podává na úřadu práce. Po té přijde k vám domů paní na sociální šetření, kde se budou vyptávat na těch 10 bodů, podle kterých se posuzuje závislost. Jestli si osoba zvládne sama nakoupit, uklidit domácnost, jak zvládá vylučování a osobní hygienu, jak se zvládne sama obléknout, zapnout knoflík, zip, uvařist si, najíst se, jestli jí lžící nebo příborem, jestli si zvládne sama připravit léky a brát je dle doporučení lékaře. Vše trvá dlouho, na vše mají minimálně měsíc, zatímco vy máte na cokoliv 8 dní. Ne 8 pracovních dní, ale 8 dní. Takže mi dopis přišel v pátek odpoledne a vyřizovat cokoliv můžu až v pondělí, tedy 4. den z 8 dnů. Do žádosti se uvádějí veškeré pečující osoby a instituce, ošetřující lékaři. Po sociálním šetření přijde další papír, že se máte dostavit k vašemu praktickému lékaři, kterému zaslali formulář, který má lékař vyplnit a odeslat na úřad práce a podle papíru od lékaře a papíru ze sociálního šetření bude posudkový lékař od stolu rozhodovat, jestli příspěvek dostanete či nikoliv. Pak nevím za jak dlouho přijde rozhodnutí o přiznání či zamítnutí příspěvku. Pokud je přiznaný, vyplácí se zpětně od podání žádosti. Odvolání v případě zamítnutí se podává zase přes úřad práce a prý má smysl se odvolat, než podat novou žádost, protože při odvolání to posuzuje jiný lékař, při nové žádosti zas ten stejný.

My rozhodnutí zatím nemáme, tak uvidím. Jdem odhodlaná se odvolávat a otravovat je tak dlouho, až jim bude při přečtení mého jména špatně. Mám na to čas, zatím jsem doma a úřad práce mám kousek od domu, tedy milé pracovnice mě mohou vidět 2x do týdne, což je jejich doba pro styk s veřejností.

Od příštího roku se má zvýšit příspěvek ve 3. a 4. stupni a já se obávám, že tedy budou dělat drahoty se zvýšením stupně závislosti, protože to znamená víc peněz a úředník dělá, jak by to měl platit z vlastní kapsy. Momentálně má babička 2. stupeň a pobírá 4400Kč, ve 3. stupni je to 8800Kč, který se má však zvýšit na 12800Kč a 4. stupeň je nyní 13200Kč a zvyšovat se má na 19200Kč. Nevím jestli si úředník uvědomuje, že péče o člověka doma pomocí příbuzných a placené pečovatelské služby stojí pořád zlomek toho, co péče v různých ústavech a že ani nejvyšší příspěvek nedosahuje průměrného platu a pokdu se příbuzný rozhodne za tuto almužnu být doma a pečovat, snižuje si tímhle krokem v budoucnu svojí výši důchodu a pečuje bez jakýchkoliv benefitů, nároku na dovolenou a nad rámec běžné pracovní doby.

ola®

Prosím, pokud jsem momentálně doma, sama si platím zdravotní pojištění a nejsem na ÚP vedená, jako uchazeč o zaměstnání. Pokud by babička dostala Příspěvek na péči, ve stupni II. , tak já bych se.,jako pečující osoba, měla přihlásit na ÚP a doba péče, by se mi započítávala do důchodu a stát by za mě platil Zdravotní pojištění?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]