Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava podání kvůli gramatickým chybám

Od: pletiplot® odpovědí: 11 změna:

Ahoj,

kamarád vede spor s pojišťovnou v postavení žalobce. Nemá advokáta, zastupuje se sám, on sám právník není, ale má zkušenosti z nějakých předchozích procesů. Poslal k soudu nějaké své vyjádření. Četl jsem to, smysl to dává, je to dobře a inteligentně napsané. Ale dodatečně si všiml, že mu tam chybí nějaké čárky ve větách. I bez nich je to srozumitelné, ale on váhá, jestli má podat opravné podání, kde by tyhle chyby napravil. Čeká, že mu poradím. Vím, že chyby v psaní a počtech nejsou právní vady.

Stává se, že lidi dávají k soudu opravné podání jen kvůli opravě gramatických chyb?

Díky

M.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

Bohajeho *zed* Vy si snad myslíte, že na soudě někdo řeší gramatické chyby, nebo čárky ve větě? *ee* Ani omylem. Výhra je, když tam někdo přečte celý text. Důkladně a pozorně. Přiznám se, že mám leckdy chuť do psaného textu pro soud, napsat větu, naprosto nesouvisející s textem (třeba" Beran tiše sedí na stromě"). Domnívám se, že by to nikdo nijak nepostřehl a tím pádem ani neřešil.

Nějakým opravným podáním akorát naštvete toho, kdo bude muset obálku vzít do ruky, přelouskat to, udělat zápis... A k čemu? K ničemu! Soudy už jsou tahle zahlceny podstatnými podáními. Nestihají podstatné věci, tak nač jim přidělávat práci zbytečnostmi.

iz*
hodnocení

2x

Chyby v psaní a počtech sice nejsou právní vady, ale právě chybějící čárky mohou být problém, protože mohou měnit smysl podání. Vám a každému, kdo ten případ zná, kdo ví, oč kamarádovi jde, bude text srozumitelný a bude mu dávat smysl.

Jak tomu ale bude v případě, že text bude číst někdo jiný? Bude podání stejně srozumitelné? Nedá se z textu s chybějícími čásrkami vyvodit něco jiného, než autor zamýšlel?

majsterjoe*
hodnocení

0x
Sice to o daném mnohdy často něco značí, ale naopak myslíte že tohle někdo řeší? Myslíte ze pokud jsou gramaticke nebo pravopisne chyby v rozhodnutí soudu, že je pak takové rozhodnuti neplatné?
hodnocení

To samozřejmě nejsou, však jsem to v dotazu psal, že chyby v psaní a v počtech nezakládají neplatnost. Spíš se ptám, jestli se to děje, že by strany podávaly opravy podání jen kvůli gramatickým chybám.

xenofob
hodnocení

0x

písemný projev je vnější formou myšlení, pokud jsou tam hrubé chyby ten kdo si to přečte dospěje k závěru že to psal idiot, pak bych už nic neřešil, a pokud jde jen o čárky, nechal bych to také být

na vlastních chybách se učí jen pitomci, proto je nutné konečně se poučit a text každého dalšího podání musí ten kamarád dát přečíst někomu inteligentnímu, pro kontrolu, předtím než to podání učiní...a také je dobré využívat všechny funkce textového editoru MS WORD a zapnout si přitom funci kontrola gramtiky

hodnocení

Hrubé chyby tam nejsou, kamarád je inteligentní, chybý tam prostě pár čárek. Je už dlouho ve stresu, takže řeší i takové věci, sám jsem to zažil na sobě v jiné situaci, vím, jak se cítí. Na kontrolu někým jiným už nebyl moc čas, jsou tu nějaké lhůty. Funkce textového editoru nejsou všespásné, čárky ve větách neodhalí.

hodnocení

0x

Souhlasím s Ivzes, jde o to, že chybějící čárky, opravdu mohou někdy změnit podstatu věty. Pokud bych nedokázala příteli opravit text sama, tak bych mu poradila, aby se třeba obrátil na učitelku češtiny svého dítěte. Jestli by mu to ovšem nevadilo. Já vím, je to poněkud krkolomná rada, ale nic jiného mne nenapadá. Nebo mám jiný nápad. Zkuste se domluvit vnitřní poštou třeba s Ivzes, která češtinu ovládá a přeposlat jí text, aby se na to koukla a opravila případné chyby. Myslím si, že by neodmítla a jsem přesvědčená, že byste se nemusel obávat, že by obsah někomu vyzradila. :)

Ivzes, snad mi prominete, že jsem navrhla toto řešení. Nakonec to můžete vnitřní poštou třeba odmítnout a mně vynadat. ;)

iz*

@Suzymon, Váš návrh mi nevadí a samozřejmě bych nikde nic neprozradila. Vnitřní poštu pokládám za důvěrnou, s nikým ji "nesdílím", nikomu ji nepřeposílám, nikde ji nezveřejňuji.

hodnocení

Díky za nabídku. Já čárky zvládám (je to vidět asi i tady na poradně) a text mu opravím klidně sám, problém je jen v tom, že už je to podané s těma chybama (bylo málo času), a řešíme, jestli má cenu podávat opravu (podávat opravu soud připouští a přesný termín na to není), nebo jestli to bude soud považovat za absurdní krok.

lidus*
hodnocení

0x

Přišel nám papír od notáře a tolik chyb jsem ještě neviděla, je to platné i s chybama.Vůbec bych to neřešila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]