Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, zda budou letos živnostníkům-podnikatelům vracet peníze z daňového přiznání,pokud jsou ve ztrátě za rok 2009, tak jako tomu bylo loni?
Pokud se přes rok platí zálohy na daň a při podání daňového přiznání je daň nižší než kolik bylo zaplaceno na zálohách, tak berňák přeplatek na dani vrátí. Takže pokud jste v této situaci tak vám něco vrátí, nicméně pokud jste byli loni ve ztrátě tak jste pravděpodobně žádné zálohy neplatili - a stát vám nemá co vracet. Naopak pravděpodobně "pár korun" státu na daních odvedete.
To mě taky zajímá. Myslíte vracet přeplatek ze záloh? Nebo když byl loni někdo ve ztrátě tak mu berňák vrrátil daň odpovídající té ztrátě? Pokud ano okamžitě jdu žalovat svou účetní, že mi tu možnost zatajila.
Ano, přesně jak říkáte. Loni to tak myslím bylo, tak ve skrytu duše doufám, že by to tak mohlo být i letos
Martino, pokud Vám v roce 2009 vraceli přeplatek záloh za rok 2008, protože jste byla za rok 2008 ve ztrátě, pak jste jistě v roce 2009 žádné zálohy na daň z příjmů neplatila a tudíž není co vracet. Vracet/nevracet ovšem není záležitost nějakého konkrétního roku, ale toho, jestli je nebo není přeplatek.
Ještě by mě zajímalo, zda loni vraceli peníze podnikatelům, kteří se dostali do mínusu. Např. na daňovém přiznání vyšlo,že byl podnikatel 11 000,-kč v minusu, zálohy na daň si neplatil - byl mu tento obnos vrácen? Doufám, že mou otázku pochopíte, případné nejasnosti upřesním.
To máte pravdu. Má otázka spočívá v tom, zda to tak doopravdy bylo nebo mu ten mínus vrátili?Nebo se vraceli jen ty přeplatky na daních?
Možná nějakej přeplatek na daních to ano,já jsem taky podnikatel kdyby mi vraceli mínusy tak jdu do mínusu 2mega
On tam byl nějaký limit, takže mínus 2 mega by vám nepomohl. Já dělám účetnictví manželovi-podnikateli, mám jen výuční list jako cukrářka, takže o daních nevím takřka nic a penize na účetní prostě nemáme, tak mi nezbývá než se takhle poptávat.
Řekl bych, že riskujete, že víc peněz než ušetříte za účetní, vám jednou může FÚ vyměřit jako pokuty a penále. Kdysi jsem si účetnictví dělal taky sám s mámou, bývalou účetní a podle daňové poradkyně jsme tam moc chyb neměli. Ale sháněli jsme všechny platné předpisy, byl jsem se ptát na ministerstvu financí (přes známé, jinak neradí) a studiu těch předpisů jsme věnovali hodně času. Teď sice daňové přiznání dál podávám sám (mám 2 faktury ročně), ale i těch pár položek a přiznání mi zpracovává kamarádka účetní za mírnou odměnu. Mám klid, vím, že zná aktuální stav předpisů a navrch za účetní chyby ručí ona a je na to pojištěna.
Aspoň bych být vámi zkusil najít nějaký kurz základů účetnictví. Nesnažím se být chytrý, opravdu to myslím jako dobrou radu i z vlastních zkušeností. Držím palce každému kdo poctivě živnostničí nebo podniká.
ROZHODNĚ NE. Nic takového nemůže fungovat. Pokud tedy termínem "podnikatel byl v mínusu" myslíte to, že jeho podnikání skončilo se ztrátou, náklady převýšily výnosy. Ó, pro ledaskoho by to byla krásná představa, být neúspěšný a dostat to od někoho zaplaceno.
Co ještě můžete dostat navíc, je daňový bonus na děti, ale ten opět nijak nesouvisí se ztrátou. Kromě přeplatků na zálohách a tohoto bonusu z finančního úřadu nic nevymáčkneme, i kdybychom se rozkrájeli
Ještě taková malá poznámka, opravdu to nemyslím zle, ale mám pocit, že tomu rozumíte jen velmi mlhavě, a myslím, že peníze ušetřené za účetní jsou nic proti tomu, jak můžete zadělat manželovi na obrovský problém.
Dobrý den,
chtěl bych se prosím informovat, zda mi stát vrátí nějaké peníze, pokud jsem 10 měsíců jako zaměstnanec platil zálohy na daň a poslední 2 měsíce jsem začal podnikat, přičemž jsem skončil ve ztrátě (nakoupil jsem interiér provozovny a sklad)?!
Děkuji za případnou odpověď.
Daň jste platil ze mzdy,kterou jste dostal,takže nevidím důvod. Jedině,že by jste uplaťnil nějaké další odpočty (hypotéka,úvěr na bydlení,pojištění).
Záleží přece jak Vám vyšlo přiznání k dani z příjmu. Je možné, že něco ze záloh sražených zaměstnavatelem dostanete zpátky, možná budete doplácet. Pokud jej ještě nemáte nebo dokonce nemáte ani všechny podklady pro něj (přehled příjmů od všech zaměstnavatelů, účetní uzávěrku, ...) máte do středy docela dost co dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.