Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právník nechodil k soudu

Od: repe odpovědí: 9 změna:

Najal jsem si právníka, který byl přítomen vlastně poslal zástupce na první jednání a na další jednání již nechodil, ani se neomluvil a mě neinformoval. Soud se prohrál a já musel vše zaplatit. Řekl, že své pochybení dá proplatit na pojišťovnu.

Jak ho mám donutit, aby to dal na pojišťovnu, zaplatí to vůbec tj. náklady řízení protistrany a částka o kterou jsem se soudil? Mám ho dát k soudu, vysoudím vůbec něco na právníkovi? Co mám dělat?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No podle mne nebude tak těžké sehnat lepšího právníka, než je tento. Tohle je přece diletanství, nebo nezájem o práci a zákazníka, který ho platí.

hodnocení

2x

@repe - Komora mě ale řekla, že věc jen prošetří, ale žádné peníze nevrátí.
ČAK vám škodu nezpůsobila, tedy nemá co vracet. Za škodu odpovídá buď advokát nebo jeho zaměstnavatel a musí být pojištěn ze zákona.

Z. č. 85/1996 Sb. o advokacii

§ 24

(1) Advokát odpovídá klientovi za újmu, kterou mu způsobil v souvislosti s výkonem advokacie. Advokát odpovídá za újmu způsobenou klientovi i tehdy, byla-li újma způsobena v souvislosti s výkonem advokacie jeho zástupcem nebo jiným jeho zaměstnancem než zaměstnaným advokátem; odpovědnost těchto osob za újmu způsobenou zaměstnavateli podle zvláštních právních předpisů tím není dotčena.

(2) Vykonává-li advokát advokacii ve společnosti nebo v zahraniční společnosti, odpovídá klientovi za újmu podle odstavce 1 tato společnost nebo zahraniční společnost.

(3) Za újmu způsobenou v souvislosti s výkonem advokacie zaměstnaným advokátem odpovídá klientovi zaměstnavatel advokáta, a to i v případě uvedeném v § 15b.

(4) Advokát nebo společnost anebo zahraniční společnost se odpovědnosti podle odstavců 1 až 3 zprostí, prokáží-li, že újmě nemohlo být zabráněno ani při vynaložení veškerého úsilí, které lze na nich požadovat.

§ 24a

(1) Advokát, který vykonává advokacii samostatně nebo ve sdružení, musí být pojištěn pro případ odpovědnosti za újmu, za kterou klientovi odpovídá podle § 24 odst. 1, jakož i pro případ vzniku povinnosti k náhradě újmy, k jejímuž splnění je advokát vykonávající advokacii ve sdružení podle zvláštních právních předpisů povinen z důvodu solidární odpovědnosti. Advokát, který vykonává advokacii ve veřejné obchodní společnosti nebo jako komplementář komanditní společnosti, musí být v rámci pojištění společnosti nebo samostatně pojištěn pro případ vzniku povinnosti k náhradě újmy, za kterou odpovídá podle § 24 odst. 2 tato společnost, a advokát je podle zvláštních právních předpisů povinen k jeho splnění z důvodu ručení jako její společník.

Ale přinejmenším byste měl od ČAK žádat radu, jak postupovat - oni těch pojistných smluv mají desítky a v tom se nevyznáte.

mytrix*
hodnocení

0x

Podejte stížnost k Advokátní komoře ČR - https://www.cak.cz/
Ta je oprávněná řešit podobné záležitosti.

repe
hodnocení

Komora mě ale řekla, že věc jen prošetří, ale žádné peníze nevrátí.

radis

Samozřejmě, že nevrátí.

Advokátní komora je organizací hlídající činnost lidí v tomto oboru. Sama za činnost nebo nečinnost těchto subjektů nenese žádnou zodpovědnost.

Podobně jako například Česká obchodní inspekce. Ta také nenese zodpovědnost za obchodníky. Drží nad nimi, ale dohled. Může vyzvat. Může okřiknout. Může napomenout. Může i pokutovat. Nemůže ale nutit. A už vůbec Vám také nic nezplatí. Nic ji k tomu nezavazuje- může Vám, ale poradit co máte dělat.

asd1
hodnocení

0x

Musíš vymáhat náhradu škody, tj. prokazatelně vyzvat k zaplacení, předžalobní výzva, žaloba atd. Vzhledem k tomu že to je právník tak bys měl mít lepšího právníka než je on (bohužel, jinak hrozí že to projedeš...)

hodnocení

0x

Bohužel není to ojedinělý případ, zeťův právník taky2x poslal kolegu, tkerý neměl o věci ani páru.

hodnocení

0x

Rozhodně nechte ČAK prověřit Váš případ. ČAK vám žádné peníze nedá, advokáta budete muset žalovat, ale posudek od ČAK použijete jako důkaz. Pokud na něj nepodáte žalobu, tak pojišťovna nebude nic platit (proč by měla).

jjirka

Přesně tak, pojišťovna nebude plnit jen proto, že někdo řekl, že kvůli nečinnosti právníka prohrál soud.Potřebuje mít papír o tom, že opravdu škodu způsobil, kolik je ta škoda a komu se má plnit.Až potom se pojiš. k tomu může postavit.A s tou pojiš. nebudete zase jednat Vy, ale ten Váš vypečený právník. No vždy, když se dávají peníze za nemovitosti - velké peníze-do úschovy k právníkovi a on aby přesvědčil klienta,který je ve vleku realitky,tak mává před nosem osvědč. že je členem ČAK, přitom je to obdobné, jako když obkladač je členem cechu obkladačů, potom k také na váhu položí: jsem pojišten na škodu 30 mil.Přitom je to všechno nic,úplný prd,protože to všechno nemá žádnou váhu.Jedinou jistotou je: NOTÁŘSKÁ ÚSCHOVA. A to si zapamatujte.Zlodějských právníků je tady dost, a nejeden byl odsouzen za zpronevěru, maně si vybavuji nějakého lumpa ze Zlína, který zašantročil okolo 50 mil. a nikdy neřekl, kde jsou, on nic nemá, myslím že dostal 7 roků,už je dávno venku,pohoda-džez, ale ti okradení do smrti budou splácet hypotéku a nemají nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]