Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Valorizace Slovenského duchodu

Od: mira8 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Pobírám Český a Slovenský duchod. Jaká bude valorizace Slovenského duchodu? Na výpočet valorizace Českého duchodu je kalkulačka. Jak to bude s valorizací Slovenského duchodu? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Odpověď na váš dotaz najdete v tomto článku: seniori.pravda.sk/...

iz*
hodnocení

2x

Zvyšování důchodů probíhá v SR a ČR jinak. Zvýšení slovenských důchodů nastane hned 1. ledna 2019, české důchody se zvyšují teprve od termínu lednové výplaty > tedy jen za část ledna, přestože zvýšené ceny musí hradit od začátku ledna.

Má-li někdo výplatní termín českého důchodu 24. ledna, týká se ho zvýšení jen za posledních 8 lednových dnů > nikoliv za celý leden. Částku za předchozích 23 dnů nikdy nedostane.

Přesné informace ke zvýšení slovenských důchodů: Zvýšenie dôchodko/... (Sociálna poisťovňa).

doplněno 14.12.18 17:01:

@Eh > Několik poslanců za Piráty, KDU-ČSL a SPD podalo návrh Ústavnímu soudu na zrušení § 67*), odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, podle něhož se důchody zvyšují až od lednové splátky. Jestli ÚS vyhoví, měly by se i u nás důchody všem zvyšovat od 1. ledna.

*) Konkrétně navrhují zrušit tuto část: "Základní výměry a procentní výměry vyplácených důchodů se zvyšují od splátky důchodu splatné v lednu (dále jen "pravidelný termín")."

Návrh poslanců Mikuláše Ferjenčíka, Jana Hrnčíře, Víta Kaňkovského a dalších (PDF; 308 kB)

eh

To je teda nespravedlnost, čím pozdější termín máte, tím míň dostanete? Proč se to poctivě nedoplatí všem od 1.1.? Ještěže jsem aspoň v první polovině!

Vidíte - a já ani z hlavy nevím, kdy mám termín - aspoň se nerozčiluju.

eh

Neznat svůj termín kolikátého každý měsíc dostanu penzi tak to už musí být pořádná skleróza :), navíc mi moje banka automaticky posílá sms o příjmu na účet.

xy

Ať už si lidé pamatují svůj termín výplaty důchodu nebo ne, tak nechápu, proč je podle toho rozdíl v valorizaci. Je snad termín výplaty důchodu dán podle zásluhovosti? tzn. začátkem měsíce ti kdo bývali nejlepšími pracovníky.. v půlce průměrní.. na konci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]