Nejste přihlášen/a.
No tak to vidíš. Je nejvyšší čas přestat být ospalec, osamostatnit se a odstěhovat se do Liberce. Tam tě nikdo nebude omezovat, co si obstaráš, to budeš mít. Prostě si konečně budeš žít po svém.
@Ferax,
mně odpověď @LadinPraha pomohla se rozhodnout, jestli tazateli vůbec mám odpovědět. Kdyby Vás zajímala předchozí tazatelova otázka: poradte.cz/...
@lu - Je to přece můj pokoj a mohlo by jí to být jedno.
Mýlíte se, mladý muži - není a nemohlo.
Takže jediná možnost je si s maminkou v klidu a slušně promluvit o tom, co se vám nelíbí a hledat kompromis přijatelný pro obě strany.
Podle mého názoru by k 16 letému chlapci do pokoje neměl vstupovat nikdo bez zaklepání, pokud ho nechce načapat při masturbaci. Třeba moje tchyně tohle pochopila záhy a od 10let věku svého syna k němu do pokoje šla vyloženě na jeho vyzvání. Uvědomělá to žena. Takže já bych na vlezlou maminku připravila léčbu šokem, ona by si příště dala sakra bacha. Vynadat vám za tuto fyziologickou potřebu nemůže. Pokud lze za zavřenými dveřmi očekávat osobu, pak je elementární slušnost před vstoupením na ty dveře zaklepat. Pokud nechci sebe i onu osobu vystavit trapné situaci.
Zdravím. Obstarejte si klíč a zamykejte si. Pak si mamka zvykne na dveře zaklepat. V tomto věku by měla již Vaše soukromí respektovat. Vy rodičům také lezete do ložnice bez zaklepání?
Zdravím. Ten pokoj není tvůj, patří tvé mamce, která je tak zlatá, že ti ho nechala k dispozici. A jelikož za tebe nese odpovědnost, je přímo její povinností zajímat se o to, co celou dobu děláš a zda jsi v pořádku. Ale protože je ti 16 let, blížíš se dospělosti, tak se jako skoro dospělý chovej. Když mamka vstoupí, jako mladý muž ji požádej, aby se posadila a vysvětli jí, že neděláš nic špatného (pokud neděláš), že jsi rád, že se o tebe stará, ale že nic nepotřebuješ. Slib jí, že kdybys měl nějaké starosti nebo problémy, tak se na ni obrátíš sám. Ale že bys ocenil, kdyby ti víc důvěřovala, že tě to hodně vyrušuje a nemůžeš se v klidu soustředit. Občas naopak ty zajdi za ní, ukaž jí, že jsi rád, že ji máš a zda něco ona nepotřebuje. A uvidíš, že budete oba spokojenější. Ida
Proč hledáte chybu ve mě? Nemůžete vědět jak se věci mají a to mě tady štve nejvíce že tu lidi soudí a nic přitom nevědí...
Nevíte čím jsem si v životě prošel, teď nemám na mysli rodinu ale jiné věci a zkrátka mám rád svůj klid
Lu,
já nehledám chybu ve Vás. Vy sám nám tu své chyby prezentujete na talíři. Na prvním místě máte sebe, pak dlouho nikoho a pak někde hodně daleko zpochybňujete zbytek své rodiny.
Zmiňujete problémy nebo "čím jste si prošel", ovšem nerozvádíte to. Asi tuším, proč. Vyšel byste z toho ještě hůře.
(Měl byste si lépe rozmyslet, co píšete.)
Já bych to rozvedl ale bylo by to moc na dlouho. A nemám pocit že by z mého psaní vyplívalo to že mám na prvním místě sebe, spíš mám někdy pocit že sebe mám na tom posledním místě. Zas je to věc kterou o mě nemůžete vědět.
@Lu,
vyplývá to z Vašeho stylu vyjadřování.
Vzpomeňte si na svou předchozí otázku: Líbí se Vám Liberec, vadí Vám dojíždění, na internát nechcete, protože tam byste se musel řídit nějakými pravidly. Místo toho byste nejradši přestěhoval rodiče, na jejichž důvody, proč si vybrali místo, kde žijí, se vůbec neohlížíte.
Něco podobného předvádíte i v této otázce.
Nechci se tu nijak chválit ale bývalý učitel na praxe mi říkal že za 7 let tak dobrého žáka něměl a že mě musí mít domá rádi a chválit mě, říkal jsem si "kéž by" a bylo mi smutno když jsem viděl rodiny ostatních kamarádů jak jim to všechno krásně funguje i přes to že to jsou třeba průseráři nejvyššího kalibru. A já? Nefetuju,nepiju a přestal jsem kouřit, vše co si mamka kdy přála a prospěch excelentní, pochvaly jsem se ještě nedočkal. Pak jednou volala ubrečená babička mámě když jsem jí tenkrát hodně doma pomohl a dědovi na zahradě že ať si mě váží že neví co má doma že se prostě nemůžu srovnávat s ostatními vrstevníky. Stále si myslíte že jsem takový jak píšete? Opravdu jsem toto použít nechtěl ale nestrpím aby tu o mě někdo psal sprosté lži..
Tvůj pokoj to není, pokud sis jej nekoupil, ale má to jednoduché řešení. Navrhni mamce, že se budeš podílet na nájmu poměrem k velikosti tvého pokoje. Vydělte nájem a služby metry čtverečními, to znásobíš plochou pokoje a je to... Prostě si jej budeš platit. Pak bude "tvůj". Ještě bude třeba zvážit nějaké věcné břemeno, jako je cesta do pokoje přes předsíň, užití jiných prostor (koupelna, WC) a tak podobně.
Já si myslím, že s maminkou nemluvíš, jen po ní vrčíš. Kdybys s ní mluvil a kdyby tě také zajímalo, jak se mamka má a co dělá, byla by ona šťastná a spokojená a nemusela by pak na tebe chodit nakukovat. Domů přece nechodíš jen proto, aby sis odpočnul "po náročném dni". Jsi součástí rodiny a proto si myslím, že by ses měl i tak chovat. Neměl bys domů chodit jen proto, aby se převlékl, najedl, vyspal a mamka obstarala celý servis pro tebe. Máma není tvá služka. Měl bys dát mamince najevo, že tě zajímá, že jí chceš s něčím pomoci, být k ní pozorný. Jsi už mladý muž a musí ti být jasné, jak to v životě chodí.
Jsem k ní pozorný až až, s čímkoliv jí chci pomoc tak odmítne. Když umyju nádobí tak mi ještě vynadá že je to určitě umytý špatně apod. Přitom se z toho pak vyjímečně dá jíst když to umyju já...
Když jsem byl malý tak jsem je po jejich pracovním dni taky moc nezajímal teda jak kdy...
A to všechno co pro mě dělá si chci dělat sám, to znamená svačinu a dalších plno věcí ale to mi prostě nedovolí takže je to opačně než si myslíte.
Já pro ně udělal vždy maximum oni pro mně ne.
Nebudu tady rozebírat dopodrobna moje vztahy s nima ale nejsou prostě nejlepší což si dělají sami. Jednou jsem byl s ní vyjímečně v krámě nakoupit a potkali jsme někoho od ní z práce a pak slyším jak říká tátovi že to byla ostuda jako že mě viděli s ní. Tak chápete to? Ona si prostě hraje na velkou dámu a já jen proto že se oblíkám jednoduše a né moc draze tak říká toto, to samý má se svýma rodičema že se za ně stydí protože jsou prostě chudí...
Pak je málem i řešila sociálka protože jsem dostával i fyzické tresty celkem brutálního rázu jen proto že jsem se třeba vzepřel když jsem nemohl navštívit babičku, nebudu rozepisovat nechci na to vzpomínat. Nevím jestli se mám cítit součástí rodiny po tom všem...
Ahoj, chápu, jak se cítíš, musí ti to být nepříjemné. Tvoje mamka je evidentně hodně starostlivá. Zkoušel jsi s ní o tom normálně mluvit? Jakože rozumně si s ní promluvit, hele mami, potřeboval bych chvilku klidu, a když mi několikrát do hodiny vlezeš do pokoje, tak si pořádně neodpočinu a nemohu se soustředit na věci, co bych chtěl dělat. Podle reakce budeš dál rozhovor směřovat. Chtělo by se jí zeptat, proč ti do pokoje chodí. Pokud řekne, že si myslí, že tam máš třeba nepořádek, a chtěl by ho trochu poklízet, průběžně, tak se s ní zkus domluvit, že bys víc sám uklízel, že ti jen musí říct, jak by si úklid představovala, když řekne, že má třeba obavu o tvé zdraví, když nadměrně větráš, proto ti zavírá okno, zkus se s ní domluvit, že tedy budeš větrat trochu méně a trochu méně topit, aby ti tedy bylo méně teplo, ale přitom jsi nemusel otevírat okno. Je to všechno o tom, že ty s ní o tom musíš mluvit, a musíš ji vyslechnout. Zkus to stylem: (Nezávislé pozorování), (jak se cítím), (jakou mám potřebu), (návrh řešení). V tvém případě by to znělo takhle: "Když mi několikrát za hodinu vstoupíš do pokoje, cítím se napjatý, rozmrzelý a naštvaný, protože bych potřeboval trochu klidu a soukromí, myslíš, že bychom se mohli domluvit, že bys mi méně chodila do mého pokoje?"
Že je ti 16 jsi fakt ani nemusel říkat .
Já jsem ještě žila v době, kdy nás bydlelo/žilo 6 ve 3 místnostech (rodiče, 2 děti, maminky postižená sestra a maminčina teta). Spala jsem v kuchyni (tedy poté, co se narodil můj o 9 let mladší bratr). Každé ráno kromě neděle (pracovalo se i v sobotu!) můj tatínek ráno v 5 h vstal, šel do kuchyně, kde jsem spala, pustil si rádio a ohřál mléko ke snídani. Nasnídal se a odešel na vlak, kterým cestoval do práce. Nj, je mi přes 60... Jenom abys věděl, že by mohlo být i hůř. Ale ani dnes nemají všechny děti svůj pokoj!
Vidím to takhle: maminka možná bude trochu neklidnější člověk, ale nemyslí to zle. Mohl by sis s ní zkusit promluvit, v klidu, po dobrém. Mohla by přistoupit na to, že před vstupem do tvého pokoje by měla zaklepat a chvíli vyčkat. Ty bys mohl zvýšit útulnost pokoje tak, že uklidíš - a mamka přijde o další důvod ti tam pobíhat. Dohodněte se na teplotě v místnosti (chce to teploměr na očích) a na tom, že teplotu v pokoji pravidelně budeš kontrolovat. Ale jestli chceš, aby se k tobě chovala jako k dospělému, začni u sebe, a chovej se jako dospělý - teda v tom lepším slova smyslu - zodpovědně.
Synek mamince rychle vyrostl a ona ho ještě vidí jako děcko. Ráda by mu dál organizovala život, ráda by měla přehled. Má možná obavy, že se jí kluk odcizuje,vzdaluje, což k tomu věku patří..Naopak, podezdřelé by bylo, kdyby se dál držel máminy sukně. Navíc maminka bude ve věku, kdy se blíží přechod a to jsou ženy citlivější, podrážděnější. Jedině dohodnout si v klidu pravidla a někdy zajít do kuchyně si s mamkou pokecat. To nepřátelské ovzduší v bytě otravuje všechny. A často stačí málo - jeden rozumnej dospěláckej rozhovor.
Jestli nevíš, jak začít ten rozhovor a stále přemýšlíš, jak to nejlépe udělat, tak je možnost, že hezky v klidu mamince napíšeš dopis, ten můžeš opravovat a přepisovat, dokud to nebude ono. Hlavně tam nebud protivný, nadepiš to třeba Prosba pro mamku. Podobně, jako jsi napsal sem.
Docela by mne zajímalo konkrétně, jaká maxima jste pro své rodiče udělal. Vy jste je snad vychovával, nebo chodíte do práce, platíte byt a živíte je? Hodně legrační věta: "Kdybych chtěl něco k jídlu, nejsem malej, došel bych si pro to sám". Kam byste si došel? Myslíte do kuchyně? Můžete mi vysvětlit, jak je možné, že tam nějaké jídlo je, když Vy se válíte ve "svém" pokoji a dáváte si šlofíka po náročném dni?! Kdo asi to jídlo připravil? Podle mne Vaše matka "furt" nezapíná topení, ale asi zavírá to okno, protože Vy na to kašlete a klidně topíte naplno a k tomu si otevřete to okno. Vy přece nic neplatíte, že ne. Takže Vám je úplně jedno, kolik rodiče zaplatí měsíčně za topení. Máte hodnou matku, protože já bych Vám dala pár facek. A nevěřím ani vteřinu, že by tam chodila několikrát do hodiny. Podle mne si všechny ty bláboly cucáte z prstu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.