Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou. Dnes jsem byl v Ugu a viděl jsem, jak mi dělají nápoj, ale zarazilo mě, že vzali nový ještě zabalený okurek, vytáhli ho z folie a rovnou ho dali do odštavnovače bez omytí. Chci se zeptat, zda mi to může nějak ublížit. Je mi jasné, že to není asi úplně zdravé, ale v tu chvíli mi to nedošlo.
jj, vzpomínám jak jsem svačil u babičky, když mi bylo asi osm let. Vytáhl jsem mrkev ze země, ocvrnkal jsem hlinu, žížaly a mravence a mrkev jsem snědl rovnou na místě. Nepamatuji si, že bych kdy dostal průjem nebo nějakou infekci.
a nenechte se strašit hygienickými fundamentalisty. Na vašich zahradních botech je méně nebezpečných bakterií, než na sterilních botech chirurgů na operačním sále.
Tetanus z mrkve vytažené ze země opravdu nedostanete.
povídám nenechte se strašit místními troly. Mezi kočkami žiji celý život a žil jsem mezi nimi i tehdy, když mi bylo osm. A toxoplazmozu, či jak se ten parazit jmenuje, jsem ještě nedostal.
A pak lidé nadávají na kočky, že přenáší toxoplazmózu. No ano, pouze v trávicím traktu kočkovitých šelem dochází k pohlavnímu rozmnožování tohoto parazita. Ale člověk se nejčastěji nakazí právě takhle. Neomytá mrkvička, jahůdka, rajčátko přímo ze zahrádky, na kterou kálí sousedovic kočka.
presne tak, tohle delam i dneska, akorat dneska je jina doba, lide jsou ze vseho posrani, koupi v tescu jabko ktere je dovezene z druhe strany sveta, pred cestou postrikano 9ti druhy chemie ale oni si ho pro jistotu umyjou, prece nebudou jist spinavou chemii
deckam kdyz trham na zahrade treba jahody taky to neresime , proste se urve a sni, ne jak nekteri co se chyti hliny a leti se umyt protoze se boji ze neco chytne
Já bych se toho nebála,ty opravdu špatné pesticidy omýt ani nejdou a to málo,co by voda umyla,to Vám neublíží....pokud tedy zrovna ve světě neprobíhá nějaká pandemie (nějaká závažná bakteriální) nákaza.
...ano,jde o bakterie,ale zdravý člověk se s nimi bezproblémů popere,imunitní systém to zvládne,vlastně to i potřebuje,aby se udržoval bdělý (tazatel nepsal jestli patří mezi oslabené jedince) takže pokud není zrovna nějaká "pandemie" nebo vyhlášené jiné riziko bakteriání nemoci ve společnosti,tak by se němel bát.
Tak nad tímto jsem již dříve přemýšlela, když tyto frutissima začínala
A viděla jsem, že opravdu jablka, pomeranče, hrušky perou. Měli tam dřezy a v současné době záleží, jaké to firmy jsou a jak jsou zařízené.
Některým firmám to do stánků dovážejí již oprané z nějakých přípraven.
Takže se stačí zeptat, to víte pomeranče, mandarinky, citrony všude píší, že jsou chemicky ošetřené, tak doufejte.
Pro jednou se nic nestane, ale ten fresch je dost drahý, tak si to určitě nebudete dávat každý den.
Mě to tedy také vadí, že nevím, ale to by člověk nemohl ani rajčatový protlak, jahodovou marmeládu, džusy, mošty atd.
Aja: Pokud je chemický postřik na produktech určených k dalšímu zpracování, či je produkt napaden plísní /nákl. auta, vagony jablek, rajčat, pomerančů a podobných/ tak se sice v mrazírnách, frutách operou, ale stejně se do varny dostanou nějaké zbytky plísní, hniloby, či chemikálií.
Chemická neřádstva se pasterací, přemražením, konzervací nezničí.
Dobrý večer, dnes jsem z 10ks hadovek,balených ve folii, dělala salát, pod ní bylo
vážně dost humusu (hlína,plíseň,prach) Připravuji ho v tomto množství velmi často a nikdy bych okurku
nepoužila bez toho, abych ji předem neomyla kartáčkem. Jinak, jednorázově Vám to neublíží,
ale za mě už bych tam nešla
Okurka ve folii nebyla poprskaná, to je v době případných chřipek klíčové - možná. Co se loupe většinou nemyji. Musela by být nějaká špína vidět.
Já omývám vše a např. pečivo si beru rukavicí. Když se podíváte, kolik lidí si nemyje ruce, např. ani prodavačky po wc, jak se neplní předpisy o potravinářských průkazech, kolik leze všude špinavých bezdomovců. Když např. vidím v MHD maminku, jak se drží stojánku a pak dítěti šunku, tak mi je zle.
A tomu pisateli o mrkvi, buďte rád, že jste nechytil tetanus nebo nějaké červíky.
@fram - I citrusy se doporučuje omývat, máme v Tescu velikou ceduli.
Je to lepší, ale úplně to taky nepomáhá:
Omývání citronů, o které jde především, je jediným možným prostředkem směřujícím ke snížení možného zdravotního rizika. Doporučuje se použít k omývání vlažnou vodu v níž se látky typu vosků snáze rozpouštějí. V žádném případě však omývání citrusových plodů nezbaví jejich povrch protiplísňových látek úplně. Uvádí se, že účinnější je mechanické oškrábání části kůry citrusu.
K těm citrusům. Jedna blízká osoba nesnáší citrusy ve vodě, protože se prý uvolňují tyto látky. Když jsme zase jednou měli na stole vodu s citrónem, brblala že pesticidy a jánevímcoještě tak povídám, že jsem ten citron samozřejmě pořádně umyla. Horkou vodou. Dlouho. Kůru jsem drbala kartáčkem (vím, jak to nesnáší, tak jsem se snažila
), ale ona na to, že to prý nestačí, že se všechno nevymyje. Tak povídám, když na to nestačí teplá voda a dlouhé drhnutí, tak jak je proboha možné, že se ty látky uvolňují do vody, ve které ten citron plave?!
Včera jsem opět rodinu hostila a víte co? Normálně jsem ten citron okrájela, aniž bych nad tím nějak přemýšlela... nervy potřebuju do práce...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.