Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srazka cyklisty

Od: luciej odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, stala se mi nehoda, srážka cyklisty - bez policie, bez ARA - chtěl pán hned odejít i s rozbitým kolem-...(myslím že nebyl osvícen), pán v pohodě,ale ja vyjizdela z vedlejsi na hlavní, odvezla jsem ho domů a chtěl jít ještě do práce, tak jsem mu nabídla odvoz i do práce...vyměnili jsme si číslo s tím, že mu na kolo přispěju :) Pán mě ted vydírá sms, že chce na servis 3000,- a to ze muzu byt rada, ze jsem nedostala pokutu a že ho bolí rameno, že jeste muzu platit i jeho ošetrovne...poradte mi pls co s tim?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

5x
Moment takže vy pánovi slíbíte, že mu přispějete na kolo a potom se ptáte co máte dělat, když po vás chce na to kolo 3000? Co jste jako čekala, že bude chtít 5 korun?!

hodnocení

5x

@luciej - Pán mě ted vydírá sms, že chce na servis 3000,-
Pán vás nevydírá - pán trvá, celkem oprávněně, na splnění slibu. Peníze bych mu dala s tím, že do potvrzení o převzetí bych uvedla "náhrada za poškozené kolo" (jen takto, neuvádět "při dopravní nehodě") a "úhradou této částky jsou nároky pan XY plně vyrovnány".

Ale modlete se, aby to pan XY jednak podepsal, jednak mu to stačilo.

hodnocení

4x

Dobrý den. Zachovejte se zodpovědně. Slíbila jste poškozenému, že mu na kolo přispějete, on Vás nevydírá, jen požaduje částku kterou musí zaplatit. Takže dodržte co jste slíbila, peníze mu pošlete a doklad o poskytnutí této finanční částky si pečlivě uschovejte. Když budete dělat "mrtvého brouka" může Vás to přijít hodně draho. Způsobila jste mu škodu a některá zranění se nemusí projevit ihned..

hodnocení

3x

Lucie,

Vinu jste přiznala, nedošlo ke zranění, není třeba volat policiii.

Slíbila jste finanční náhradu, proto je celkem normální, že pán chce 3000Kč. Nikdo nevíme, zdali to bylo kolo to nejlevnější, jak hodně bylo poškozeno. Taky to mohlo být kolo za 50 tisíc. Osobně bych mu dal peníze, třeba zkusit jen 2000Kč, ale to je na debatě Vás dvou.

Takže se přidám k těm, co sdělují "zaplatit". Určitě nesouhlasím, že jste musela volat policii. I když by Vám dali třeba 1500Kč pokuty, ale byl by již záznam. Už se stalo, tak zaplatit.

hodnocení

2x

Buďte ráda, že jste nesrazila opravdového "cyklistu", u něj byste za ty 3000Kč nepořídila ani karbonovou páku k brzdě a možná škoda by Vás asi přivedla k infarktu.

Já měl škodu na kole při srážce s autem před 20 lety asi 28000 Kč (tedy to byla škoda vč. dresu, brýlí..).

Jenže v takovém případě by paní zahájila škodnou událost se svou pojišťovnou.

hodnocení

2x

No já bych si tak jistý mebyl. Pokud opravdu pán osvětlen nebyl, je to spíš jeho vina. Za další. Dnes chce 3000, zítra bude chtít 5000 za bolavé rameno a pozítří 10000 za to, že na to nemůže zapomenout. Tak to je, když se to nepředá policii. Máte bsvědky? Je tam někde kamera?

ringo: paní "myslí že nebyl osvícen" (možná byl osvícen, ale nebyl osvětlen.., možná nebyl osvícen ani osvětlen, možná byl i osvícen i osvětlen...co my víme). A kdyby to opravdu byl "hajzlík", tak s 3000Kč se asi nespokojí. Ale je to poučení do budoucna, že volat PCŘ by asi bylo lepší.

Asi by bylo vhodné si všechny SMS schovávat...a popřípadě se i poradit s nějakým právníkem na nějakém psaném dokumentu (dohodě), aby se to vyřešilo jednou a definitivně.

ringo,

I kdyby nebyl osvětlen, nemůže to být jeho vina, páč paní jela z vedlejší. Vinu přiznala, nedošlo ke zranění, není třeba volat policiii. Slíbila finanční náhradu, proto je celkem normální, že pán chce 3000Kč. Nikdo nevíme, zdali to bylo kolo to nejlevnější, jak hodně bylo poškozeno. Tak ako nemá paní svědky, nemá je ani poškozený, těžko může dodatečně chtít za bolavé rameno, páč neprokáže, že to je v souvislosti s nehodu.

Pokud někdo není osvětlen, je celkem jedno, jestli jedu z vedlejší já, nebo on. Prostě není vidět, takže jeho problém.

Jeho problém to bude, ale vina bude toho, kdo nedal přednost. Přeci nechcete tvrdit, že po hlavní pojede vozidlo, které bude dělat drobný přestupek, třeba nesvítí, Vy mu nedáte přednost a on bude viníkem.

Vycházíme ze zadání otázky, nikoliv spekulace jiné nehody v jiných podmínkách.

Nemohu dát přednost někomu, koho nevidím. Čili poku šlo o neosvětlenou komunikaci, cyklista byl v tmavém oblečení, je zavinění celé jeho.

Popisujete jinou situaci, nikoliv tu, co se odehrála a tazatel se ptal.

still10k*
hodnocení

2x

Dejte mu je. Stalo se mi něco podobného asi před 15ti lety. Chlapík vyjížděl z vedlejší, nevšiml si mě a já mu přelítl přes auto, hlavou jsem mu urval zrcátko a dopadl jsem krásně na zadek, asi 14 dní jsem si pořádně nesedl. Udělali jsme to bez policajtů, dal mi do dva litry do kapsy, já to rozchodil v pohodě.

Jsem cyklista i řidič a když si sáhnu do svědomí, také jsem občas přehlédl cyklistu. Zatím jsem žádného nesundal, ale může se stát *ee* Řidič musí prostě dávat větší pozor no. A cyklista musí počítat, že ho někdo přehlédne, musí prostě zpomalit a počítat se vším. A jezdit s reflexní vestou.

asd1
hodnocení

1x

Dej mu ty 3k a buď hodně ráda že ti to nedal sežrat... Tohle není vydírání ani omylem a počítej že ty 3k do kola opravdu nacpe... Podívej se např. jaká je sazba za způsobení nehody se zraněním. S hnutým ramenem se klidně mohl hodit marod dlouhodobě.

aaaa*
05.12.18 12:49

souhlas

hodnocení

1x
Každopádně jste porušila zákon. Ten říká jasně, že pokud dojde při nehodě ke zranění musíte volat policii. Kdybyste tvrdila že nebyl osvětlený nejspíš by to uzavřeli 50/50 a pán byl nahranej. Teď můžete jen doufat že mu ty 3 litry budou stačit.

Jak porušila zákon? Ke zranění přeci nedošlo, škoda taky do 100.000Kč, a jen spekulujete, že to vyjde 50/50, když ani paní neví, zdali (ne)byl osvětlen. Podrobnosti o nehodě nemáme nikdo.

Nojo, já četl, že pán chtěl odejít s rozbitým kolenem. Ach ty moje oči.

Ok, vysvětleno, Domníval jsem se, že je někde doplnění zranění...

hodnocení

1x

Poučení pro příště - nenechat pána odjet, volat policii. Ono by se taky mohlo ukázat, že pán byl neosvětlen a možná pod vlivem, takže pokuta by dopadla úplně jinak. Možná právě proto tak spěchal.

user1684313

Přesně tak. Letos na jaře jsem "srazil" cyklistu, který jel přes přechod. Hrozně chtěl volat policii, že má svědky atd. Neměl jsem s tím problém, jakmile policie přijela, hned mu spadla čelist. Musel zaplatit pokutu a ještě další 2 roky mi bude splácet škodu na autě.

Takže ponaučení pro příště, volat policii i při malém škrábnutí, protože vždycky nemusí mít cyklista přednost.

asd1

Pokkud jede tak na přechodu není chodec a autu musí dát přednost = jednoznačně viník byl on. Jiná situace by byla kdyby kolo vedl..

Paní ale nedala přednost = viník je ona. A to i kdyby nebyl osvětlený, určitě pokud to bylo ve městě pod lampou tak byl vidět i bez světel a nebude mít ani spoluvinu, o té by se dalo uvažovat mimo město v noci kdy by vidět opravdu nebyl. Volat policii když nedám přednost a sejmu cyklistu, to je super rada. Stačí když řekne že ho rameno bolí, nechá si napsat týden neschopenku a jsi půl roku bez papírů...

Pokud byl neosvětlený, tak by se muselo prokázat, co vidět bylo a co ne. Pouliční lampy nesvítí souvisle, mezi nimi není světlo skoro žádné, tvoje oči jsou nakalibrované na silnici, kterou osvětluješ vlastníma světlometama, ale ty do boku nesvítí. Takže s tou vinou bych to neviděl tak jednoznačně. Ano, měla dát teoreticky přednost i neosvětlenému vozidlu, ale pokud se prokáže, že ho nemusela vidět, tak je vina na cyklistovi.

fram
hodnocení

1x

Normoš. Pán nejdřív dělal granda a teď se mu to rozleželo. Že je škodnej a je tudíž protivnej a ještě ženská za volantem. Navrhněte mu ať jezdí v reflexní vestě s pořádným světlem. Neviditelný cyklista je pohroma. Platit opravy byste měla až proti účtence, trochu jako pojišťovna.

hodnocení

1x

1. Řekla jste mu, že na kolo přispějete. Takže na vašem místě bych chtěl účty za opravu kola a pak bych se domlouval.

2. V okamžiku, kdy začne se zraněním, se ho zeptejte, zda to myslí vážně a pokud ano, nahlašte celou věc policii ať se s tím vypořádá. A hlavně: Nahlašte to popravdě!

doplněno 05.12.18 19:09:

@asd1: Jestli jsem silný v kramflecích, tak ty policajty klidně porážním a nakonec se bude divit "pan cyklista"!

doplněno 05.12.18 21:20:

@sebod: A proč bych to dokazoval já? Od čeho máme policii?

asd1

Tak to bych to kolo nechal opravit ve značkovém krámu, i malá osma na ráfku by bylo klidně několik tisíc i u plečky. A zranění ramene - do toho bych moc nevrtal a byl rád že s tim nešel k doktorovi... A policajty bych opravdu nedráždil, dal bych mu ty 3k a nic se nikdy nestalo...

sebod*

Satame. ale jak teď dokážeš, že třeba ten cyklista neměl světlo, ani reflexní prvky? Nebo že si dal před jízdou šest piv?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]