Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o laskavou radu. Chci odejít z pracovního poměru a z osobních důvodů zůstat několik měsíců doma jako žena v domácnosti, takže osoba bez zdanitelných příjmů.
Několik let mám pozastavený živnostenský list, neužívala jsem jej. Před měsícem jsem jej nechala znovu spustit, pochopitelně jen jako vedlejší činnost, jsem zaměstnanec. Ve skutečnosti jsem živnostenský list vůbec nevyužila, mám ho jen proto, že jsem dřív malovala a občas prodala nějaký obrázek.
Chci se zeptat, když budu žena v domácnosti,( počítám samozřejmě s tím, že budu sama platit sama pojištění), jak to ale bude s živnostenským listem? Mám jej znovu pozastavit? Nebo jej mohu nechat běžet a v příslušném zdaňovacím období pak jen podat čestné prohlášení, že jsem na něj neměla příjem? Kolega mi doporučil druhou možnost, čistě proto, že kdybych náhodou začala podnikat a měla jsem příjmy, musela bych jej pak znovu spouštět. I když má člověk spuštěný živnostenský list, nemusí mít příjem, což je logické. Prosím Však o radu moudřejší. Děkuji moc.
Zároveň poprosit, zda mi můžete poradit jaké budu platit pojištění, žena v domácnosti neboli žena bez zdanitelných příjmů: Budu platit zdravotní pojištění, a jaké si mohu dál připlácet? Aby mi běželo něco na důchod... Platit sociální? A co dalšího? Děkuji velice za laskavou radu.Elizabeth
Dobrý den, berte tuto radu jako "předběžnou" a počkejte si na rady odborníků. Jen se domnívám, že nemůžete být zároveň OBZP a OSVČ. Jako OBZP si musíte hradit zdravotní pojištění, ale nemůžete si hradit sociální pojištění. Jako OSVČ musíte hradit zdravotní pojištění i sociální pojištění (bez příjmu jen základní částky a podávat daň. přiznání na FU a přehledy pro VZP a ČSSZ). Takže, musíte se rozhodnout pro jednu variantu. Zdravím!
No, ale Vy už nebudete mít zaměstnání, tak jaká vedlejší činnost? K OBZP snad vedlejší činnost nejde. On Vám to někdo napíše přesně - zatím si myslím, že mám pravdu .
ellizabeth - je Vám jasné, že když nám tu radu od právníka zde nenapíšete, tak byl celý Váš dotaz zbytečný, resp. nikomu dalšímu již nepomůže (není zde uvedeno řešení).
to si právě nemyslím,osvč si pojištění neplatí,pokud nejde O hlavní pracovní činnost, navíc řada lidí má spuštěn živnostenský list, ale nemá na něj žádné zdanitelné příjmy, takže po skončení zdaňovacího období podává pouze čestné prohlášení, že živnostenský list byl bez příjmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.