Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chodník v soukromém vlastnictví

Od: svyjabob* odpovědí: 13 změna:
Vím že se to tu jednou už řešilo, ale nenašla jsem tu otázku.
Jde o to, že máme před domem chodník, který je součástí našeho pozemku, není zde žádné břemeno, ale město tam už pár let zpět udělalo veřejný chodník. V tomto týdnu nám už 2x nasněžilo, co když se na namrzlem chodníku zrání? Jdou případné stížnosti za námi jako vlastníky, nebo na město, jakožto orgán co chodník nechal udělat, můžeme si prostě posunout plot na hranici chodníku, kde máme reálnou hranici pozemku? Je naše povinnost to čistit od sněhu? Nestačilo by tam dát cedulí že to je bez údržby? Případně mám nárok na sůl, písek nebo štěrk? Abychom jsme to tedy alespoň posypali když je ledovka? Děkuji za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

My máme na svém pozemku asi 200 metrů (délky) chodníku a 400 m2 veřejného parkoviště. Kolik vy, že s tím máte problém?

h0042*
hodnocení

0x
Taky to tak mám a taky by mě to zajímalo.

hodnocení

0x

Jestli nemáte s obcí nájemní smlouvu či zajištěno věcné břemeno, pak na její straně dochází k neoprávněnému obohacení, protože váš pozemek užívá bez právního základu. Obraťte se na ni a požadujte kompenzaci - třeba ještě ráda bude v zimě uklízet ;)

Úklid vašeho pozemku je vaše povinnost, za škody zodpovídáte vy, leda byste prokázali, že nebylo možno úklid zajistit (třeba při sněhové kalamitě). Co pojištění - máte?

Právním základem je zákon o obcích.

Soudím, že je to

NOZ § 2991

(1) Kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému vydat, oč se obohatil.
(2) Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch plněním bez právního důvodu, plněním z právního důvodu, který odpadl, protiprávním užitím cizí hodnoty nebo tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám.

hodnocení

0x

Chodník, který je před vaším domem nemůžete oplotit, neboť je veřejným prostranstvím. Zákon o obcích k tomu praví: Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

A co říká zákon o pozemních komunikacích?

Vlastník místní komunikace nebo chodníku je povinen nahradit škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.

Je tedy vaší povinností zajistit schůdnost chodníku, očistit jej od sněhu či náledí. Nějakou cedulí se této povinnosti zprostit nemůžete. Nárok na sůl, písek a podobný materiál nemáte.

svyjabob*
hodnocení

No a to je právě to, vy citujete zákon o obcích, ale uživatel výše citoval zakon jiný, který tomuto odporuje, je spousty případů, kdy si podobnou cestu vlastník uzavře a nikdo s tím nic nedělá, jelikož tam právě že není břemeno věčné, tak mě zajímá jak to chodí v praxi, to že to je používáno jako chodník mi nevadí, spíše o právní jistotu. Dále tam citoval uživatel o neoprávněném užívání a oznámení to obci, zdali to má nějaký smysl.

dlouhaparcela
hodnocení

0x

Pokud byste se domluvili s městem, tak jim to odprodejte-darujte a budou to automaticky uklízet sami.

Naše město naopak vyzvalo všechny majitele u takových vztahů

/chodníky, silnice, prostranstvíčka/ o odkup, někdo samozřejmě i daroval. A je to města, tak město bude uklízet.

cicky
hodnocení

0x

Správnou odpověď napsal "bruno2", ovšem s jedním velkým ALE! To se týká posledního odstavce.

Vy jste sice majitelem pozemku, ale chodník na tomto pozemku vybudovaný, je ve vlastnictví obce, která jej využívá jako komunikaci pro pěší. Je tedy na obci jak se o "své" komunikace stará.

svyjabob*
hodnocení

Přesně něco takového jsem si myslel, ale co nějaký judikát, nebo rozhodnutí SS?

hodnocení

0x

Zákon o pozemních komunikacích hovoří o vlastnictví chodníku. O pozemku pod ním ani slovo. Vlastník je obec, uklízí obec.

hodnocení

0x

Že by pozemek měl jednoho vlastníka a chodník na něm vlastníka jiného, to je úplný nesmysl. Podle aktuální legislativy je chodník samostatnou stavbou, která je součástí pozemku, na kterém stojí. V obcích tedy bude převážná část chodníků ve vlastnictví obce. Existují však případy, kdy je chodník ve vlastnictví jiného subjektu, např. přístupové chodníky k bytovým domům, které mohou být umístěny na pozemcích patřících vlastníkům domu. V takovém případě je jejich údržba povinností těchto vlastníků. Je to jednoduché - kdo je vlastníkem pozemku, tedy i chodníku, má povinnost se o chodník starat. Stačí nahlédnout do katastru nemovitostí - nahlizenidokn.cuzk.cz/... a zjistit kdo je vlastníkem pozemku.

yxizip

Protože mám na vlastním pozemku chodník, který není můj, tak ti rovnou mohu říci, že nemáš pravdu. Kolem baráku mi vede místní komunikace s chodníkem, který zasahuje na můj pozemek. Tato místní komunikace je tu od od nepaměti včetně toho chodníku. Místní komunikaci ze zákona vlastní obec. Nikdo jiný nemůže. Můj je tedy pozemek a stavba tedy komunikace obce. A takových jsou tisíce a tisíce.

Protože pozemní komunikaci mimo účelové může vlastnit pouze stát. (kraj, obec).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]