Nejste přihlášen/a.
Jestli nemáte s obcí nájemní smlouvu či zajištěno věcné břemeno, pak na její straně dochází k neoprávněnému obohacení, protože váš pozemek užívá bez právního základu. Obraťte se na ni a požadujte kompenzaci - třeba ještě ráda bude v zimě uklízet
Úklid vašeho pozemku je vaše povinnost, za škody zodpovídáte vy, leda byste prokázali, že nebylo možno úklid zajistit (třeba při sněhové kalamitě). Co pojištění - máte?
Soudím, že je to
NOZ § 2991
(1) Kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému vydat, oč se obohatil.
(2) Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch plněním bez právního důvodu, plněním z právního důvodu, který odpadl, protiprávním užitím cizí hodnoty nebo tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám.
Chodník, který je před vaším domem nemůžete oplotit, neboť je veřejným prostranstvím. Zákon o obcích k tomu praví: Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.
A co říká zákon o pozemních komunikacích?
Vlastník místní komunikace nebo chodníku je povinen nahradit škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.
Je tedy vaší povinností zajistit schůdnost chodníku, očistit jej od sněhu či náledí. Nějakou cedulí se této povinnosti zprostit nemůžete. Nárok na sůl, písek a podobný materiál nemáte.
Že by pozemek měl jednoho vlastníka a chodník na něm vlastníka jiného, to je úplný nesmysl. Podle aktuální legislativy je chodník samostatnou stavbou, která je součástí pozemku, na kterém stojí. V obcích tedy bude převážná část chodníků ve vlastnictví obce. Existují však případy, kdy je chodník ve vlastnictví jiného subjektu, např. přístupové chodníky k bytovým domům, které mohou být umístěny na pozemcích patřících vlastníkům domu. V takovém případě je jejich údržba povinností těchto vlastníků. Je to jednoduché - kdo je vlastníkem pozemku, tedy i chodníku, má povinnost se o chodník starat. Stačí nahlédnout do katastru nemovitostí - nahlizenidokn.cuzk.cz/... a zjistit kdo je vlastníkem pozemku.
Protože mám na vlastním pozemku chodník, který není můj, tak ti rovnou mohu říci, že nemáš pravdu. Kolem baráku mi vede místní komunikace s chodníkem, který zasahuje na můj pozemek. Tato místní komunikace je tu od od nepaměti včetně toho chodníku. Místní komunikaci ze zákona vlastní obec. Nikdo jiný nemůže. Můj je tedy pozemek a stavba tedy komunikace obce. A takových jsou tisíce a tisíce.
Protože pozemní komunikaci mimo účelové může vlastnit pouze stát. (kraj, obec).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.