Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zablokovaný účet,exekuce

Od: janbrabec odpovědí: 20 změna:
Dobrý den Známému prý exekutor zablokoval účet.Znamy po mě chce abych mu poskytl číslo mého účtu,že prý mu výplatu pošlou tam.A mě napadlo,abych se ochránil,že bych si založil ještě jeden účet a ten bych mu poskytl(propůjčil).Protože číslo mého účtu mi určitě poskytnout nechci.Jestli ti takhle jde?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jjirka
hodnocení

4x

Ale lovíte tady všichni ve špatných vodách.Funguje to tak, že exek.úřad si od sociálky zjistí zaměstnavatele, toho následně obešle (obvykle do datové schránky) a požádá tzv.o součinnost, sdělí zaměstnavateli rozhodnutí soudu č.j. o exekuci a zaměstnavatel má povinnost strhávat částku (zase dle zákona,nevím jakého, to ví mzdová účetní) tak, aby tomu zaměstnanci zbylo něco, stále podle toho zákona, a to co strhne, tak měsíčně zasílá exekutorovi na účet.Takže k otázce: dokud exekutor neobešle zaměstnavatele, tak zaměstnavatel může posílat peníze na účet třeba Krejčířovi do JAR-dle pokynů zaměstnance.Ale potom, po výzvě exekutora musí jednat jak jsem výše popsal.A samozřejmě peníze může vyplácet v hotovosti, před exekučním příkazem i poté.Nazdar

ano, tak by to mohlo / mělo být... a proto na SK mají lidi z 80% základní mzdu a zbytek "načerno". Při zjišťovnání bonity reagují skoro všichni " výplatu? a to jako kolik beru nebo oficiálně? "

a proto taky tolik exekutorů překračuje své pravomoce... vždyť se jim vlastně nic nemůže stát...

sebod*
hodnocení

4x

Ach jo. To jsou zase kecy lidí, co o tom nic nevědí, nebo si někde něco přečetli v Blesku *zed* Takže JMLC... Jaké obcházení zákona?! Na účet posílá účetní peníze až poté, co provede exekuční srážku! Takže posílá co? Posílá NEZABAVITELNOU částku. Na to exekutor NESMÍ sáhnout. Dokonce ani v případě, že si ho dlužník nechá poslat na SVŮJ účet. Bohužel však exekutoři jdou po účtech dlužníků a tyto peníze blokují a následně ukradnou (jiný výzar pro to není). Dlužník má možnost se účinně bránit, ale může to trvat i několik měsíců, což je pro dlužníka naprosto likvidační. Takže dlužník musí udělat co? Ano, musí si nechat nezabavitelnou částku vyplatit hotově nebo posílat jinam. Na složenku, nebo na cizí účet. Cizí účet může být i dětský účet (dítě dlužníka) nebo účet jiné osoby. I na takový účet exekutor TEORETICKY může. V PRAXI jsem však nezaznamenela jeden jediný takový případ, protože to sebou nese dost velké nebezpečí pro exekutora. Jinak je možnost si nechat zřídit účet v cizině, dnes už je to velice jednoduché. A na takový účet už exekutor nemůže vůbec.

Pardon - asi jsem přehlédl informaci, že onen dlužník má srážky ze mzdy... ono to totiž není vždy pravidlem. Ale určitě mne dokážete poučit ;)

S ostatním se dá souhlasit - však máte praxi s pomocí těmto lidem, nejsem schopen vám oponovat.

Na druhou stranu i já mám z práce a okolí nějakou tu praxi. Pokud někdo zatají příjem, aby mu nemohlo být exekucí kráceno, dopouští se trestného činu. Není to pravda? Máte jistotu, že onen kamarád má srážky ze mzdy nebo částku na exekuce nějak měsíčně platí... a chce pouze příjem ve výši zákonné částky na účet, protože má svůj účet blokován a zaměstnavatel nemá možnost vyplácet v hotovosti?

Ano - to všechno je možné - ale neznáme podrobnosti - z popisu tazatele vidím jen rizika.

sebod*

I kdyby mu zatím srážky ze mzdy NEBYLY prováděny, protože o to exekutor nepožádal, tak se dlužník ničeho nezákonného nedopouští.

A co není pravidlem? Srážky ze mzdy? Ale no tak... První výplata u zaměstnavatele postižena není, druhá už na 99% je

a setkal jste se s platbou "na několikrát"? Základ dle výplatnice, diety, zálohy,... dvojí účtování... - tyto černoty jsou jak kvůli daním zaměstnavatele, tak i proti exekucím. Jak jsem se zmínil - příjem životní minimum, bokem 3x tolik. Jak je možné, že to prochází i dlouhodobě, to netuším.

Jak by pak bylo možné, že Sociální pojišťovna na SK potvrdí příjem do 380 eur, ale člověk má na účtech 1900 eur měsíčně? Tedy na jednom těch 380, na druhém už další a další částky...

V česku to je podobné - jenom to je prostě bez papírů na ruku. Výplatní pásky se pak tisknou na objednávku dle potřeby...

No a k tomu trestnému činu - upřesníte mi to nebo ten termín neexistuje?

zakony.kurzy.cz/...

sebod*

Jo a k tomu poučení - tady si něco o té mzdě na cizí účet přečti. Není to Blesk ani Novinky, ale máš to přímo od exekutorské komory ;) ceska-justice.cz/...

sebod*

Ale to už píšeš o naprosto něčem jiném - peníze na černo. Tady se bavíme o NEZABAVITELNÉ částce, ano? No a k těm penězům načerno. Při daňovém zatížení mzdy se není čemu divit. Vydělá na tom jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec. A nakonec když všeci kradnů, tak co... Však když to odpouštíme těm nahoře, tak ať se ti dole také snaží o nějakou tu "malou domů", ne?

Ale tady potvrzujete přesně naši debatu - nevíme, jestli peníze zaslané na účet jsou nebo nejsou po srážkách, protože:

"Nejčastějším způsobem vedení exekuce je exekuce přikázáním pohledávky z účtu a exekuce srážkami ze mzdy. " - tj. není vždy.

No a zbytek potvrzuje mé i vaše tvrzení:

Zasílání peněz na cizí účet je trestný čin

K zatažení třetích osob do exekuce může dojít rovněž tehdy, když povinný převede peníze na jiný účet, manželky nebo kamaráda, s tím, že exekutoři mu peníze nemohou zabavit
V případě, že vlastní účet byl soudním exekutorem zablokován, a povinný si nechá zasílat celou výplatu na účet kamaráda nebo známého může exekutor exekučním příkazem postihnout pohledávku dlužníka vůči tomuto známému. Ten pak bude tímto způsobem zbytečně vtažen do exekučního řízení. Navíc by tento postup mohl být v extrémních případech kvalifikován jako poškozování věřitele, příp. maření výkonu rozhodnutí. "Pokud byste si však na kamarádův účet nechali zasílat jen mzdu po provedených srážkách, bylo by to v pořádku. V exekuci musí zůstat nárok na nezabavitelné minimum, které je stanoveno zákonem. Exekutor tuto částku nezabaví," vysvětluje Mlynarčík.

@sebod žijete? ;)
sebod*

žiju. Jen nesedím celé dny u počítače *smich*. Co mám na ty Tvoje nesmysly stále psát? Naprosto vytržené z reality. Prostě tomu, kdo poskytne někomu jinému účet tak, jak se tazatel ptal, nic nehrozí. Nehrozí ani nic tazateli. Tečka. Opravdu nemám čas to opakovat stále dokola.

Sám jste vložil článek, který před tou službou varuje. Četl jste to?

sekem
hodnocení

3x

Známý si může nechat vyplácet mzdu v hotovosti, anebo na složenku.

Co jsem četla, tak posílat část mzdy - nezabavitelná část - na cizí účet se může, a když je na jiné jméno, tak peníze exekutor nesmí sebrat. Ale pokud tam chcete poslat celou výplatu, abyste se vyhnul srážkám, tak exe. může požadovat, aby dotyčný kamarád peníze navíc vydal. Zablokovat to sami nemohou.

Podívejte se na tento článek, kde to velice dobře vysvětlují. exekuce-insolvence.cz/...

Ve článku je i vysvětlení, jestli dostane, nebo nedostane známý peníze v hotovosti. Záleží, co má uvedeno v pracovní smlouvě.

hodnocení

2x

Poskytnutím čísla účtu a obcházením exekuce se můžete dostat do problémů, které někdy můžou končit exekucí, někdy vězením.

doplněno 30.11.18 15:29:

Ještě doplním - tuším se jedná o "pokus trestného činu poškozování věřitele", případně ne pokus... pokud se to zjistí dodatečně.

hodnocení

2x

Poskytnutím i nového účtu známému riskujete se skoro 100% jistotou, že exekutor zablokuje vzápětí i váš účet. A jelikož identifikace účtu (majitel) je stejný, pravděpodobně zablokují oba vaše účty.

doplněno 30.11.18 15:17:

Záleží na osobě exekutora a jeho snaze. Pokud dospěje k závěru, že na tvém účtu jsou "ukryty" peníze, které by mohl zabavit a že ta v tom aktivně napomáháš, myslím, že dosáhne rychle toho, aby ti mohl ten účet zablokovat.

sebod*
30.11.18 21:26

*haha*

hodnocení

1x

Tak to jsem hodně překvapená. Já jsem takto pomohla před časem své kamarádce a trvalo to skoro rok a žádný exekutor mi účet nezablokoval. Peníze jsem vybírala z bankomatu já a předávala jí hotovost.

sekem

Myslím, že exekutoři mají statisíce případů /stohy/ a málo pracovníků.

Nedostalo se na Vás a tento případ.

Nebo to administrativa odložila na vyšetření na pozdější dobu. A na spis napadaly další, nové případy. *smich*

sebod*

Sekem. Bože, Bože... To jsou teda nesmysly. Suzy, buď v klidu. Nikdo nic nevyšetřuje.

Sekem, určitě se tady nezačnu klepat strachy. Já jsem tenkrát někomu pomohla a tím to pro mne hasne. Ta "holka" je dneska v pohodě a v té době jí to hodně pomohlo. Neměla nikoho, na koho by se mohla obrátit. Dostala se z toho a nemusela živořit. Nikdy člověk neví, do čeho se může zamotat.

A pro "sebod". Já vím, nebojím se, ale děkuji Ti. S.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]