Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o dítě

Od: jaraous odpovědí: 3 změna:

Ahoj, chtěl bych se zeptat jak to je, když jsem rozvedenej a mám syna, s kterým jsem každý druhý víkend ( to je soudně daný ) a jsem za ten čas s ním stravený moc rád mimochodem.

Jenže potřebuju na rok vycestovat mimo republiku a nemůžu se každý druhý víkend vracet zpět.

Synovi jsem to vysvětlil, ale ex si stojí za tím, že to je nařízené soudem a musím se o něho v daný termíny postarat.

Mimo jiné alimenty platím skoro více jak 1,5 násobné než mi soud nařídil + letní a zimní dovolené se synem jezdíme pravidelné už od rozvodu - to jenom, aby se neodvádělo zbytečne téma.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@jaraous - ex si stojí za tím, že to je nařízené soudem a musím se o něho v daný termíny postarat
Nemusíte - předpokládám, že v rozsudku je uvedeno něco jako "Otec je oprávněn stýkat se s dítětem", nikoli "je povinen". Povinen jste hradit řádně výživné, nic dalšího vám soud přikázat nemůže.

Pro úplnost dodávám, že toto právo byste mohl soudně vymáhat naopak v případě, že by vám matka kontakt se synem neumožňovala.

hodnocení

1x

Zdravím. Vaše ex pravdu nemá. Ona je povinna syna ke styku s Vámi připravit tak, jak určil soud. Vy máte právo si dle rozsudku syna brát, ale není to Vaše povinnost. Vy musíte platit pravidelně výživné bez ohledu na to, jestli se synem budete stýkat nebo ne. Pokud Vám ve styku se synem brání pracovní povinnosti, je dobře, že jste to synovi vysvětlil a upozornil předem i matku dítěte. Víc dělat nemusíte. I když je to škoda, že se synem přijdete o tolik času který byste spolu mohli strávit. Ale předpokládám, že spolu v kontaktu budete alespoň na dálku (např. skype). Aby syn cítil i nadále, že jste o něho zájem neztratil. To je důležité pro Vás i pro syna, být v kontaktu a komunikovat spolu. Abyste se citově neodcizili za tu dobu co budete pracovně pryč.

liska5
hodnocení

0x

Nemohu dávat body, tak jen potvrdím. Otec má právo se s dítětem stýkat, ale není to jeho povinnost. Maminka ho má co 14 dní nachystat. Teď bude mít synka každý víkend a asi jí to není vhod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]