Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zveřejňování fotek trestné?

Od: m31 odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych se zeptat, zdali je trestný čin a jak může být postižen, pokud někdo cizí přez můj nesouhlas bude zveřejňovat moje fotografie/záznamy, zakládat účty na sociálních sítích na moje jméno a po té do profilu uvádět nepravdivé nebo zesměšňující informace, nebo psát pod mým jménem názory, které bych nikdy nenapsal.

Bohužel, něco takového mi provedl známý.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

2x

Může se jednat až o trestní čin:

§ 206 Pomluva

(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Nebo přestupek dle:

§ 49 Přestupky proti občanskému soužití
(1)

Přestupku se dopustí ten, kdo

a) jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch

(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 1000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. b) a c) pokutu do 3000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. d) a e) pokutu do 5 000 Kč.

Takže známého uporozněte - ideálně doporučeným dopisem s dodejkou, že pokud nenapraví co způsobil a nepřestane takto jednat, budete se bránit dle výše uvedeného.

papene*

Ano a známému domluvte(teď snad bývalému) ručně*bum*

hodnocení

0x

dej mu přes držku, zmetkovi *bum*

jabraka*
hodnocení

0x

Použij na něj ustanovení zákona 121/2000 jinak autorského zákona.

JABRAKA

repak*

To by muselo jít o fotografie POŘÍZENÉ m31. Tady jde asi o fotografie a záznamy NA KTERÝCH JE m31 ZACHYCEN.

Dotyčný porušuje §12 Občanského zákoníku. Trestní zákoník podobné věci řeší okolo §180. Mě z nich plyne, že o trestný čin nejde. I většina sporů "sereblyt"v poslední době se týkala nemajetkové újmy a probíhala v občanskoprávních řízeních. Právník by řekl více a lépe

Dobrý odkaz na aktuální znění zákonů je na business.center.cz/... . .

m31
hodnocení

0x

Díky všem za radu.

perda, repak: Asi je to nejlepší řešení, smazání jsem domluvil se správcem, dané sociállní sítě, pokud by se ale věc opakovala, nebude jiná možnost než řešení jako občanský spor, nebo trestný čin pomluvy.

papene, kubinec: Asi by to bylo nejlepší řešení, ale technicky nemožné, navíc bych se sám dopustil trestného činu. Nicméně jedná se skutečně o bývalého známého (skupinu známých).

jabraka: To bohužel použít nejde, neboť nejsem autorem záznamů, ale jsem na nich zachycen.

carterv*
hodnocení

0x

Dobrý den,

další možností je, ochrana osobnosti, tedy soukromoprávní cestou (podání žaloby) na základě Občanského zákoníku, kde se stanoví v §11: "Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy." Můžete se domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby bylo dáno přiměřené zadostiučinění. Pokud by se nejevilo postačujícím zadostiučinění podle předchozí věty zejména proto, že byla ve značné míře snížena důstojnost fyzické osoby nebo její vážnost ve společnosti, má fyzická osoba též právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]