Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kyselina chlorovodíková v žaludku

Od: alesia odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, mám dotaz týkající se jak chemie, tak biologie člověka. Jakto, že když zvracíme, tak HCl obsažená v žaludečních šťávách nerozleptá vše okolo? Možná je to blbá otázka ale zajímá mě to. Děkuji za odpověď

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5
hodnocení

4x

Žaludeční šťáva je náhodou dost silně kyselá. Na jedno jídlo jí žaludek vyloučí asi půl litru. Na začátku trávení má kolem pH 5 a na vrcholu trávení po 1-2 hodinách i pouhých pH1! Kyselina v ní musí být silná, vždyť má zahubit bakterie, usmrtit vše živé, co spolkneme. Kromě kyseliny jsou v trávicí šťávě další trávicí látky: chymosin, co sráží mléko a lipáza na štěpení tuků. Když se žaludeční šťáva smísí s tráveninou, ztratí samozřejmě svoji ostrost a v dvanáctníku, kam následně projde, se zcela neutralizuje žlučí a pankreatickou šťávou. Jestliže se žaludeční šťáva dostane zpátky,nahoru, do jícnu, tak ho podráždí až poleptá. To je to známé pálení žáhy.

liska5

Žaludeční sliznice obsahuje ještě buňky, které vylučují ochranný hlen, aby ji nepoleptala ta HCl kyselina. No a samozřejmě se krycí epitel v žaludku nepřetržitě obnovuje.

 

hodnocení

3x

Představujete si, že kyselina chlorovodíková funguje jako kyselina od vetřelce, ale tak to není. Kyselina, která něco vyleptá, se tím spotřebuje. Kyselina ve zvratkách už je dávno zčásti zreagovaná s potravou, kromě ní je v žaludeční šťávě spousta dalších látek a taky voda. Není ani z desetiny tak koncentrovaná jako kyselina z láhve. Kromě toho ty zvratky svojí dopadovou plochu skutečně rozleptávají, zkuste si nazvracet na pozinkovaný plech, vyleptá vám to tam (za nějaký čas) fleky, které prostě nesmyjete.

 

fram
hodnocení

3x

Žaludeční kyselina, také nazývaná kyselina chlorovodíková (HCL), je vyráběna v parietálních buňkách, které vystýlají žaludek. Vyrábí se vždy, když se najíte. Tyto parietální buňky používají různé minerály k výrobě kyseliny – z nichž dva nejdůležitější jsou sodík a draslík. Ph v žaludku je 1.35 – 3.5, to znamená, že je velmi kyselé, ale je regulované, aby nebylo kyselé natolik, že se žaludek poškodí. K tomu slouží jiné buňky, které produkují hydrogenuhličitan a kyselost vyrovnávají. (Voda destilovaná má pH neutrální, tj. 7) Hodnota pH v ústní dutině závisí hlavně na PH slin, které má normálně rozmezí 6,0-7,5. I slabě zásadité prostředí. Takže se asi "zvracení" po cestě neutralizuje, mimo jiné.

______________________________________________________________________________________________

Pálení žáhy: Ukázalo se, že nízká hladina žaludeční kyseliny způsobí, že jídlo není tráveno ale kvašeno bakteriemi, takže vznikají kyseliny nepřirozené pro žaludek, které dráždí jícen. Ten se přiotevře a malé množství kyselin uniká zpět trávicí trubicí a způsobuje pálení žáhy.

 

vernon
hodnocení

2x
Samozřejmě že rozleptává. Ale poznat by to bylo až při dlouhodobém působení.

 

hodnocení

0x

Položte si také otázku - proč nerozleptá žaludek ..

Ra252, jako fakt jo? A nebo to nemyslíte jako odpověď na zadanou otázku?

Jinak ta kyselina - narozdíl od žaludeční stěny - při zvracení opravdu trochu sliznice naleptá. Reflux poškozuje jícen, po zvracení nás pálí v krku a bulimičky mají špatnou zubní sklovinu.

Žaludek je z teflonu?

vernon
Ty jsi šmoula... Nejdřív si o tom něco přečti, ty teflone. Ať tady ze sebe neděláš blba...

 

hodnocení

0x

HCl v žaludečních šťávách sice je, ale její koncentrace je ta nepatrná, že nemůže nic poškodit. Zrovna tak máte ve šťávách NaOH, jednu z nejsilnějších žíravin, ale také v nepatrné koncentraci.

jabraka*

Přesně tak.HCl je velmi zředěná,a je pH regulováno organickými pufry.

JABRAKA

To je nesmysl. HCl v žaludečních šťávách je a koncentrace sice není vysoká, ale rozhodně není nepatrná. Naopak NaOH v žaludečních šťávách není. Okamžitě by reagovala s kyselinou HCl a bya by z toho jen slaná voda.

Ono je to tedy ještě složitější, kyselina HCl se ve vodě disociuje na H+ a Cl-, NaOH se zase disociuje na Na+ a OH-, H+ a OH- zase tvoří H2O, tedy vodu, ale i obyčejná čistá voda neustále tvoří páry H+ a OH- v koncentracích, které se přepočítávají (resp. pouze koncentrace H+ se přepočítává) na pH (potential of hydrogen). Čistá voda má pH 7, protože koncentrace iontů H je 10 na -7. V kyselinách je koncentrace H vyšší, proto je nižší pH (všimněte si, že se obrací znaménko).

Takže i v žaludeční štávě existují ionty Na+, ale rozhodně se nedá mluvit o NaOH.

Pufry regulují pouze pH krve, které musí být dost úzkých mezích, jinak dojde k rozvratu organismu. V jiných tělních těkutinách je pH odlišné a někdy i hodně proměnlivé a žádné pufry ho nereguují.

 

kepler*
hodnocení

0x

HCl v žaludku má koncentraci okolo 1 %. NaOH (jak tady někdo psal) vedle ní existovat nemůže, protože by došlo k okamžité neutralizaci na NaCl. Stěna žaludku je chráněna povlakem mukózy, když dojde k jejímu porušení, vzniká žaludeční vřed - žaludeční šťávy natráví stěnu vlastního žaludku. K tomu, aby zvratky všechno rozleptaly, nejsou dost kyselé, ale stačí k tomu, aby napadaly zubní sklovinu (zuby "vržou").

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]