Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to, když nepracujete?

Od: radis odpovědí: 6 změna:

Hezký den,

Nemám s podobnou situací zkušenosti, tak si přicházím pro radu od zkušenějších.

Ke konci tohoto měsíce končím v dosavadním zaměstnání (HPP). Měl jsem nastoupit od 1.12 do nového (opět HPP), takže by mi smlouvy normálně navazovaly a já nemusel nic řešit. Jenže v nové firmě, vznikly nějaké prostroje a zkrátka komplikace, pro které budu moci nastoupit od 1.1. ... Což mi nevadí, ohledně peněz mi to problém nepřinese, je to jen měsíc. Chodím ještě k práci na brigádu, takže si něco málo za ten měsíc co nebudu chodit do práce vydělám.

Jenže, co teď? .. Chtěl jsem si najít něco "zatím" na ten měsíc, jenže mám na to už jen týden a hlavně na měsíc to moc lákavé pro zaměstnavatele samozřejmě není. Řěším hlavně to jak se vyhnout placení těch povinných položek, co za mě normálně platí firma.

Jak to je s pracákem apod. vůbec nevím, nevím jak to funguje, bojím se tam jít, nechci vypadat jako "nefakčenko".

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nahlašte na zdr. pojišťovně a SSZ, že jste ten měsíc bez zaměstnání, zaplaťte si povinné minimum, které vám obě instituce sdělí a budte bez starostí. Lepší, než běhat na pracák, nechat se od nich buzerovat a další ponižující akce.

Sociální platit nemusí. Ani jim nic hlásit. :)

hodnocení

1x

Dobrý den. Za měsíc prosinec si zaplatíte sám zdravotní pojištění ve výši 1. 647 Kč a nic jiného řešit nemusíte. Pokud byste se zaevidoval jako uchazeč o zaměstnání na ÚP hradil by za Vás zdr. pojištění stát. Sociální si nehradíte, nehradil by ho za Vás ani stát. Je to tedy zcela na Vašem uvážení, co je pro Vás přijatelnější.

radis
hodnocení

Dobře.

V případě, že jej uhradím sám. Kam mám zajít? Musím někde jinde něco nahlašovat a vyplňovat? Co až do práce nastoupím, budu muset zde opět něco nahlašovat? Musím stejně něco hlásit na ÚP?

V případě, že to budu chtít od ÚP. Co mám vyplnit? Asi zajít na ÚP, co pro to potřebuji? .. Na internetu jsem se dočetl, že doklad o ukončení pracovního poměru, započtový list, potvrzení o výši průměrného výdělku a evidenční list duchodového pojištění... pracuji pro korporaci, takže centrála firmy je na druhé straně republiky, než tyto dokumenty vůbec založí a pošlou bude půl měsíce pryč. Takže termín "do 3 dnů" na ÚP nestihnu.

Mohu na ÚP vůbec být, když po nich nechci aby mi hledali práci. Smlouvu již mám podepsanou, jen čekám. Když nastoupím, budu muset opakovat asi nějaké kolečko na ÚP.

Já zašel na pobočku své pojišťovny, nahlásil, že budu chvíli OBZP, dali mi infolístek s číslem účtu a částkou pro aktuální rok a to bylo všechno. Dneska už to jde možná podat i online, to nevím. Až pak nastoupíte do zaměstnání, tak už nic neřešíte, změnu nahlásí nový zaměstnavatel.

Většina pojišťoven má dnes online rozhraní, např. OZP má Vitakartu, dá se přes to zjistit i nahlásit hafo věcí.

iz*
hodnocení

1x

Jestli je ta "brigáda" DPČ s odměnou nad 2.499 nebo DPP s odměnou nad 10.000 Kč, dohodněte se se zaměstnavatelem, aby dopočetl a odvedl zdravotní pojištění ve výši odpovídající minimální mzdě.

Sociální pojištění řešit nemusíte, není povinné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]