Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opatření proti rušení nočního klidu zákazníky

Od: hospodsky odpovědí: 6 změna:

Jsem provozovatel restaurace, zavíráme ve 4:00 ráno, o víkendu v 5:00. Restaurace je v přízemních prostorech v úzké ulici historické zástavby. Sousedé si stěžují na soustavný hluk mých hostů. Hosté se shlukují na chodníku před restaurací, kouří, popíjejí alkoholové nápoje, hlasitě se smějí vyprávěným vtipům, pokřikují na sebe, občas se poperou, někdy zvrací na chodníku nebo rozbíjejí sklenice a lahve, na chodníku se pak válejí střepy, prostě hospodská zábava, avšak nikoli uvnitř mého zařízení, nýbrž venku na ulici. Hlučí, když se vyvalí skupina opilců na ulici, když už mají zaplaceno a odcházejí. Jako provozovatel nemohu ovlivnit chování svých hostů. Skutečnost, že vyjdou popíjet nebo kouřit (nebo se vyvětrat) na ulici, není k mé tíži, já je ven neposílám. Nejsem jejich opatrovník ani rodič. Jsou svobodní lidé. Přesto jsem chtěl vyjít dobrým sousedům vstříc, pověsil jsem z vlastní iniciativy na vstupní dveře restaurace cedulku s nápisem "Nevynášejte sklenice na ulici, nerušte po 22:00 noční klid". Sousedé však nejsou s přijatými opatřeními spokojení. Jak jinak řešit takovou situaci? Může provozovatel restaurace omezit osobní svobodu svých hostů, kteří o své svobodné vůli vycházejí ven na ulici a tam se shlukují a povídají si?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

farm
hodnocení

2x

RADA: Zavírejte dříve, než se hosté vybatolí, chvíli to trvá. Tj. ve 12.00, padla - půlnoc. *hej*Také provoz kultivujte, spíš než hospoda kavárna, nebo něco speciálního, aby se zvýšila "úroveň" hostů. Výrazná cedule je dobrý nápad, naše kavárna má podobnou vyvedenou v barvách hned u vstupu. (Dodržujeme noční klid po 22.00 hodině). Musíte na dodržování obsahu cedule osobně trvat. Byly u nás podobné problémy, ale spojenými silami se určitá pravidla podařilo nastavit. Nepůjde zdaleka o mezení svobody hostů, neboť vy jste ten nejbližší odpovědný a svoboda hostů končí tam kde začíná svoboda rezidentů, kteří se potřebují vyspat do práce, popřípadě ošetřují dítě, nemocného..atd..Budíček ve tři ráno opileckou rvačkou je velmi zlý sen. Troufám si postavit zájmy rezidentů trošku výše nad vaše hospodáře. Ale jasně: buissinesse je buissinesse. *haha*.

Jinak vymezení doby nočního klidu je obecně vnímané v rozmezí od 22.00 hodin do 6.00 hodin následujícího dne. A ten, kdo v noci vytváří hluk tak, že jinému upírá právo na klidný spánek, se dopouští přestupku. V praxi se nejčastěji řeší nepovolená hudební produkce v různých podnicích a v takové situaci je za přestupek postižitelný provozovatel restaurace. Pokud ale noční klid ruší hosté a návštěvníci odcházející z restaurace, diskotéky nebo baru, je zodpovědná osoba, která rušení způsobuje. Za přestupek rušení nočního klidu hrozí od strážníků až peněžitá pokuta. Jestli však například přestupce odmítne spáchaný přestupek uznat, mohou strážníci celou věc předat k projednání správnímu orgánu (tj. přestupkové komisi příslušné radnice města či obce nebo úřadu městské části).

Samozřejmě sousedé vynadají vám, oni hospodu nepotřebují ke štěstí a vy jste nejbližší odpovědný za puliční hospodářské rušno..

Já bych se jen zeptala odpovídajícího, který pěkně odpověděl, jak řešit toto - bydlíme nedaleko vyhlášené hospody, kde v letních měsících , no i nyní, ale v těch vedrech je to hrozné, bývají prakticky každý pátek i sobotu oslavy a svatby. Někdy je to v pohodě, ale některé svatby jsou hrozně hlučné, třeba vyhrávají do 3 do rána, nám se třepe celý dům, ačkoliv nebydlíme hned vedle, vůbec se nedá spát ani při zavřených oknech. Já mám navíc něco, čemu se zjednodušeně říká alergie na hluk a z toho rambajsu je mi až fyzicky špatně a mám nervy atd. Psala jsem stížnost na město a tam mi odpověděli něco v tom duchu, že tam mám jít a sousedsky jim domluvit...Letos, jak byly ty vedra, tak jsem si fakt myslela, že se zblázním a přemýšlím, co s tím dělat pro příští rok. Co myslíte? Ještě bych doplnila, když jsem jednou volala MP, brali to jako že se nic neděje, pak že tam zavolají a nakonec se stejně nic nedělo.

farm

sisi: U nás také byl svatební pronájem. Přesunovali stolečky mimo zahrádku, pod okna nájemníků už odpoledne, takže byli nájemníky donuceni stoleček zase onést (uzávěr plynu pod trávníkem a pod.) U nás kavárnu provozují mládežníci, takže soustavná napomenutí od rezidentů - sousedů nakonec nějak vezmou. Ale chce to výdrž, lepit ty zmíněné cedulky o klidu na vitríny, i tlustý černý fix na sklo pomůže... Jestli to u vás nejde, zvěte policii, vytrvale, jednou přijedou, jsou povinní už po 22.00hod (!) pokutovat za rušení nočního klidu. Majitel se pak ukázní časem také (snad, přijde o zákazníky). Je to děsné, nemoci spát - u nás je halasnější akce jenom občas, po 10.00 večer to fakt tlumí. Větrat se ovšem večer nedá...dým z cigaret. Můj job je chemická laboratoř, nad kyselinami či hořlavinami či jedy se fakt nedá ráno z nevyspání klímat. Nedejte se, vyražte - ale pamatujte, že to jen tak neuhádáte!

hodnocení

0x

Můžete volat policii - i opakovaně - vy i sousedé.

doplněno 21.11.18 16:20:

Nestihla jsem dopsat - pořiďte si tabulku "Podnapilým nenaléváme" či podobnou a zákaz dodržujte aspoň tak, abyste neměl vyložené opilce v provozovně.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, každý z Vašich sousedů, který si chce stěžovat, by měl napsat svému poslanci a upozornit ho na důsledky špatného zákona (pro ně i pro provozovatele restaurace). Další možnost je vyzvat radnici, aby vydala vyhlášku, kterou zakáže hloučky před každou hospodou a popíjení alkoholu na veřejnosti. I tu policii můžete volat opakovaně, aby si také "užili" následky jednoho nepovedeného a nerozumného zákona. Zdravím!

liska5
hodnocení

0x

Tohle se řeší na mnoha místech. U hospod, vináren, pizzerií.. se přesunul kravál s kuřákama ven. Mnohde po uzávěrce táhnou skupinky přes sídliště domů a ten řev budí stovky lidí. Podle mne se Vy starejte o pořádek ve svém prostoru a venku by to měla být snad záležitost policie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]