Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nemužu sehnat doktora v normálním věku

Od: jds odpovědí: 21 změna:

aby mě vzal v normální čas? Kdysi jsem chodila k zubaři a praktičákovi tak to byl staroch kterej pujde brzo do duchodu a ukrajinec kterymu jsem musela vše říkat 2x a pomalu, teď chodím k jiným doktorům, k zubaři a praktičačce to je pro změnu ukrajinec, kterej teda rozumí česky a stará ženská. Pak jsem šla na neurologii a na ortopedii a ti byli OK, ale když mě poslali na rehabilitaci, tak jednou jsem byla u staré ženské a podruhé u větnamky-té aspon nebylo 60. Nemám nic proti starým lidem ukrajincům a tak, ale proč se nedá sehnat doktor z česka a hlavně v normalnim věku? To někdo zavřel na 20 let zdravotnický školy? Ale když já jsem chtěla na střední tak normálně zdravotní školy byly. Praktického doktora jsem sháněla půl roku, zubař mě vzal až za měsíc, a to se jen podíval a objednal mě za další měsíc, ještě jsem mu tam nechala par tisicovek. Posledni rehablitaci jsem sháněla měsíc, protože mě nikde nechteli vzít, že by mě vzali až v lednu. Proti starým doktorům mám jen to, že tady prostě za pár let nebudou, když jí je teď 60 tak za 10 let už nemusí byt v dobrým stavu aby mohla něco dělat.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tento problém by šel vyřešit relativně snadno.

Dát budoucím lékařům dvě možnosti:

- buď si kompletně studium zaplatí ze svého a potom musí být každému jedno kam po ukončení školy půjdou pracovat (zahraničí)

- nebo jim stát studium zaplatí.., ale potom je logické si je zavázat na určitou dobu povinně pracovat v ČR (a to nikoliv na pár let, než si udělají dvě atestace a zdrhnou), ale třeba na 20 let.

Třeba se toho jednou dočkáme..

myska*

A pak už nepůjde na medicínu studovat nikdo. Nebo ji půjdou rovnou studovat do zahraničí.

Ale houby. Tohle by mohl říct prakticky každý. Ano, lékaři v zahraničí mají jistě větší plat než v ČR (tedy asi ne v Indii a Pákistánu, ale třeba v Německu nebo v Anglii ano). Jenže to mají i instalatéři, popeláři, projektanti, uklízečky. Ono by je to studium v Německu také stálo velmi mnoho peněz..

jds
hodnocení

třetí možnost zvednout platy a zlepšit pracovní podmínky, proč to někdo neudělá?

myska*

Jenže lékaři mají malé platy vzhledem ke spotřebnímu koši v dané zemi! Nelze porovnávat čistě platy, ale je nutné se dívat na to, kolik si za ten plat člověk v dané zemi pořídí věcí. No a na tom jsou vámi zmiňované profese podobně, ale lékaři prostě ne.

Milá zlatá...Lékaři si hlavně musí udělat pořádek mezi sebou. V soukromém sektoru má zubař...i obvoďák velmi slušný příjem (VELMI)..a jestli stejný lékař v memocnici je "chudák", tak ať se prostě dohodnou mezi sebou na jiném přerozdělení peněz, co ve zdravotnictví již jsou (a není jich málo).

jurajjuraj*

otazka je proc jim pridavat, kdyz se podivam na doktory v nasi nemocnici tak bych jim pridal leda prace, ale jasne, je doktor a doktor, nemuzeme vsechny hazet do jednoho pytle

my tady mame treba soukromou zubarku, kdyz tam prijde normalni smrtelnik ktery ma pojisteni v CR tak rekne ze nepribira protoze ma plno, ve skutecnosti ma plno ale jen zahranicni klientelu ( PL a SK ) kteri plati hotove a nejhorsi auto kterym prijedou je nejnovejsi superb, tam je zkasne hotove ve velkem a muze se vybodnout na nejakou pojistovnu

eulalie*

MartinCakl: Já tento názor nechápu...proč by měl absolvent medicíny - mladý lékař - být povinně vázán pracovat v ČR, pokud by mu studium platil stát? U jiných profesí to taky tak vyžadujete? Je vidět, že absolutně nemáte přehled, jak to ve zdravotnictví chodí a jaké nároky jsou kladené na mladé doktory v nemocnicích. Mít vlastní praxi taky není jednoduchá záležitost. Vaše názory a špatná situace ve zdravotnictví jen vede k tomu, že mladí čeští lékaři odcházejí do ciziny pracovat.

eulalie: Klidně ať to platí i v jiných oborech. Že nemám ponětí? Ale mám..to víte že mám. A velmi živě si i pamatuji co mi řekla kamarádka zdravotní sestra v době kdy se ve zdravotnictví vyhrožovalo stávkou.."Já si nemohu stěžovat, plat mám velice slušný" (okresní nemocnice, nikoliv soukromá). A samozřejmě že znám lékaře vynikající, dobré...ale i velmi špatné (jejichž plat by měl být opravdu podstatně nižší, než plat lékaře vynikajícího).

P.S.: mohl bych i sloužit příklady, jak se ve zdravotnictví vyhazují peníze oknem...ale to by byla opravdu velmi obsáhlá "reportáž"..

rv*
hodnocení

3x

Může za to "odliv mozků". Bohaté země stahují ty chytřejší, kteří vystudovali v chudých zemích. A kdo najde nějaký způsob, jak tento jev (který je pro chudší země velmi nevýhodný) zastavit, má jistou nobelovku.

Podobně to probíhá i na vnitrostátní úrovni, kdy vzdělaní odcházejí z vesnic do měst nebo do Prahy. Tady se stát snaží to kompenzovat třeba daňovým zvýhodněním zaostalých oblastí, finanční podporou doktorů, když půjdou na vesnici a podobně. A i lákáním "mozků" z Ukrajiny.

myska*
hodnocení

2x

Asi nečtete žádné noviny. Neustále se říká, že ve zdravotnictví chybějí lidi. Je to o tom, že medicína je velmi těžký obor, který nevystuduje jen tak někdo. Chce to veliké sebezapření a vizi do budoucna. No a pak si buď můžete zařídit svoji ordinaci - to chce peníze a smlouvu s pojišťovnami, které si velmi hlídají počty doktorů. Nebo můžete jít do nemocnice, kde se pracuje na směny se spoustou přesčasů. Pracuji v nemocnici a na našem oddělení není vyjimkou, že doktoři slouží noční a pak hned jdou na denní do ambulance. A když už nemají ambulanci, tak tu stejně musí zůstat, protože je vizita nebo musí dodělat papírování. A za to všechno nedostanou ani pořádně zaplaceno. Proto se není čemu divit, že hodně doktorů jde pracovat do ciziny. Takže můžete být jen ráda, že se v cizině najdou i tací doktoři, kteří chtějí pracovat u nás.

hodnocení

2x

Možná se moje odpověď nebude týkat zdravotnictví, ale myslím, že to, na co se ptáte, tam najdete.

Učím jazyky - soukromou klientelu ve své učebně a od jazykovek zakázky ve firmách po městě. Moje pracovní doba je dlouhá, minimálně 10 hodin denně a mnohdy 6 dní v týdnu a marketing a webovky spravuju po nocích. Nemám placenou dovolenou, když si chci vzít 4 týdny dovolené, musím si našetřit nejen na svůj plat, ale i na výdaje, cca 30 tisíc. Příjmy? Když makám hodně a lidi neruší hodiny, tak na 20 tisíc čistého dosáhnu. To je tak 6-8 měsíců v roce, jindy je to méně.

Proč nejdu pracovat do školství, kde bych s trochou štěstí mohla ve 3-4 odpoledne odejít z práce a mít volné víkendy a víc peněz? Protože teď mám něco, co předčí všechno ostatní - studenti si mě váží, jsou mi vděční za čas, který jim věnuji (a to si ho nechám dobře zaplatit!), chovají se ke mě dobře. Moje práce má výsledky, protože se mnou studenti spolupracují, je tedy smysluplná. Ve škole? Pro některé jste odpad, který si nezaslouží ani vlídné slovo, "já jsem rodič a kdo je víc", ředitel si myslí, že si volný čas na jeho výmysly cucáte z prstu, nemáte prostor dělat věci smysluplně nebo dělat jen to, co je efektivní, zažíváte permanentní pocit neúspěchu, protože část pokynů, rad, instrukcí zůstane nevyslyšena a neustále musíte někomu dokazovat, že víte, co děláte, a že víte, proč od dětí chcete to, co od nich chcete. Ano, osobně se domnívám, že mladí lékaři, hlavně ti v nemocnicích, to mají podobné. Jejich profesionalita je neustále zpochybňována, neustále se musí obhajovat, léčit pacienty pro jejich dobrý pocit a ne tak, jak by pro ně doopravdy bylo nejlepší, administrativa šílená... platy jsou určitě hezké, ale plat prostě není všechno, zvláště když Vám - člověku, který zvládl náročnou medicínu - maminka řekne "ale já jsem na internetu četla...".

P.S. Mojí obvoďačce je asi 40, zubařovi jednomu 30-35 a druhému asi 40, gynekolog je starší, ale zato suprový *ua*

jds
hodnocení

Jo čtu noviny, doktoři mají horší směny než prodavačky, plat taky nic moc, narozdíl od prodavaček mají vzdělání, přitom bych byla radši, kdyby se z daní platili doktoři, než Anče a tonče, EU, taky se v novinách píše jak chcou volný svátky pro prodavačky, samý normy aby prodavačka netahala nic těžšího než 5 kilo. doktor je asi podřadná pozice, ale bohužel mám něco z rukou tak je potřebuji.

matesj
hodnocení

0x
A není to ten kapitalismus?
Ale nesedí mi tam neustálé zvedání penzí,MHD skoro zadarmo a zubaře nebo řemeslníka,aby jsi pohledal...

Už jsem se divila, že by se někdo neotřel o důchody ;)

Průměrný plat lékaře ve státní nemocnici v roce 2017 přesáhl 69 tisíc korun, skoro o 8000 více, než byla průměrná mzda lékaře v nestátní (krajské, městské, soukromé či církevní) nemocnici. Téměř polovinu platu však činí peníze za odvedené přesčasy.

Další info včetně tabulky zde euro.cz/...

matesj
Asi jste nepochopila,v jakém žijeme zřízení...

hodnocení

0x

Protože odešli pracovat do zahraničí. Jsem také pro návrh, aby pokud vystudují za státní peníze, upsali se na nějakou dobu, že budou pracovat v Česku. Pokud si studium budou financovat sami, pak mohou odejít po studiu kam je srdce táhne.

*placni*

čili zase vrátíme povinnou zaměstnanost? kam umístíte absolventy škol u oborů, o které není zrovna zájem? nebo se povinnost práce pro stát bude týkat jenom lékařů a ostatní občané si klidně budou moc svoje obory na náklady státu studovat i nadále?

jp
hodnocení

0x

To jsem nevěděla, že existuje normální a nenormální věk. Sakra...a já jsem zrovna v tom nenormálním...:(.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- asi udělali soudruzi v 89. někde chybu ! - že by Babiš?

famr
hodnocení

0x

Nejdřív mne napadl nízký lékařský plat. Jenže 66 ooo Kč je nízký plat? denik.cz/... Také máme obvodního dědíka. "Posouvá"se to prý: Naši za hranice za lepším na západ, z východu k nám - výsledek = Ukrajinci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]