Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
Mam otazku ohledne poskozeneho obcanskeho prukazu.
Dnes jsem zjistil, ze mam zlomeny rozek u obcanskeho prukazu (bohuzel zlomenou cast nemuzu najit) a zitra potrebuji na postu pro invalidni duchod.
Bojim se, ze mi tento doklad nevezmou a ja nebudu moci penize vybrat. Kvuli svemu postizeni nemam ani ridicak, abych pripadne pouzil tento doklad.
Existuje nejaky docacny obcasnky prukaz, ktery mi vystavi na urade?
Dekuji
Jsou v OP čitelné údaje a zřetelná fotografie? Pak by mohl stačit. Jinak platí:
V případě vydávání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě (v pracovních dnech do 24 hodin nebo do 5 pracovních dnů) je vydávajícím orgánem rovněž Ministerstvo vnitra. Žádost o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě lze podat u Ministerstva vnitra na adrese: Na Pankráci 72, Praha 4 (metro C - stanice "Pražského povstání") nebo u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u kteréhokoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22. Upozorňujeme, že občanský průkaz vydávaný do 24 hodin lze převzít pouze u Ministerstva vnitra.
- občanský průkaz vydávaný ve zkrácené lhůtě (v pracovních dnech do 24 hodin) lze převzít pouze u Ministerstva vnitra;
- občanský průkaz vydávaný ve zkrácené lhůtě (do 5 pracovních dnů) lze převzít u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, u kterého byla podána žádost o vydání občanského průkazu nebo u Ministerstva vnitra;
Jenže za zkrácenou lhůtu se platí pěkný prachy.
I když se OP vydává v normální lhůtě, tak žadateli dají k znehodnocené občance papír, kterým se člověk v ČR prokazuje a funguje to jako platný průkaz totožnosti. Dokonce by to mělo být platné i v celé EU, ale díky tomu, že to ve všech státech neznají, tak bych to neriskovala.
Od 250,- do 1.000,- Kč - záleží na tom, jestli pánovi stačí náhradní doklad a měsíc si počká, nebo bude chtít nový OP co nejdřív.
A není " náhodou" ten růžek ustřižený ? To se teď dělá, když z nějakého důvodu přestane OP platit (změna některých údajů). Úředníci Vás tím donutí k výměně OP, kterou musíte provést do 10 dnů. Pokud jste to hestihl včas, možná budete mít problém.
Mimochodem - OP jsou z poměrně houževnatého materiálu, který byste musel mnohokrát ostře ohnout, aby se odlomil. Určitě se to nestane, aniž byste o tom věděl.
- OP zůstává platný, jen to znepříjemňuje držiteli život, protože musí stále někomu vysvětlovat, proč to tak je a co na OP nesouhlasí. Takže vyzvednout peníze na poště by problém být neměl.
Mně se jen nelíbí, když ze mě někdo dělá v.la. Kdysi jsem četl "omylem jsem si zaregistroval 2 kupónové knížky". Takže dotyčný si "omylem"podruhé vystál hodinovou frontu na registraci a pak ještě "omylem"podruhé zaplatil 1000 Kč .
OP určitě nepřestává platit, pokud mu úředník ustřihne růžek. Je nadále plně platný.
Já už mám ustřižený růžek cca rok. A je bohužel pravda , že už jsem mnohokrát musel toto vysvětlovat. Orgány státní správy většinou zákony znají, ale už jsem to vysvětloval dvěma notářům a jedné bance, která mi odmítla otevřít účet. Nakonec po výměně mnoha e-mailů s právním oddělením banky, uznali mé argumenty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.