Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poskozeny obcansky prukaz

Od: orava odpovědí: 10 změna:

Dobry den,
Mam otazku ohledne poskozeneho obcanskeho prukazu.
Dnes jsem zjistil, ze mam zlomeny rozek u obcanskeho prukazu (bohuzel zlomenou cast nemuzu najit) a zitra potrebuji na postu pro invalidni duchod.
Bojim se, ze mi tento doklad nevezmou a ja nebudu moci penize vybrat. Kvuli svemu postizeni nemam ani ridicak, abych pripadne pouzil tento doklad.
Existuje nejaky docacny obcasnky prukaz, ktery mi vystavi na urade?
Dekuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jsou v OP čitelné údaje a zřetelná fotografie? Pak by mohl stačit. Jinak platí:

V případě vydávání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě (v pracovních dnech do 24 hodin nebo do 5 pracovních dnů) je vydávajícím orgánem rovněž Ministerstvo vnitra. Žádost o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě lze podat u Ministerstva vnitra na adrese: Na Pankráci 72, Praha 4 (metro C - stanice "Pražského povstání") nebo u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u kteréhokoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22. Upozorňujeme, že občanský průkaz vydávaný do 24 hodin lze převzít pouze u Ministerstva vnitra.

- občanský průkaz vydávaný ve zkrácené lhůtě (v pracovních dnech do 24 hodin) lze převzít pouze u Ministerstva vnitra;

- občanský průkaz vydávaný ve zkrácené lhůtě (do 5 pracovních dnů) lze převzít u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, u kterého byla podána žádost o vydání občanského průkazu nebo u Ministerstva vnitra;

mvcr.cz/...

myska*

Jenže za zkrácenou lhůtu se platí pěkný prachy.

I když se OP vydává v normální lhůtě, tak žadateli dají k znehodnocené občance papír, kterým se člověk v ČR prokazuje a funguje to jako platný průkaz totožnosti. Dokonce by to mělo být platné i v celé EU, ale díky tomu, že to ve všech státech neznají, tak bych to neriskovala.

Od 250,- do 1.000,- Kč - záleží na tom, jestli pánovi stačí náhradní doklad a měsíc si počká, nebo bude chtít nový OP co nejdřív.

myska*

Pro invalidního důchodce to je už pořádný rozdíl.

Já vím - ale někdo počká, jiný si radši zaplatí, aby měl klid.

hodnocení

1x
Obč. průkaz slouží na prokázání totožnosti.
Pokud máte v pořádku fotografii, jméno a příjmení, číslo OP, tak by neměli na poště dělat problémy.
Pamatujeme staré občanky, ty v červeném obalu, nejen plastovém, a i ty hadrové, ve kterých už byl salát z listů. Hlavně u důchodců, kterým se neoplatilo vystavit nové.
Tenkrát platily. Jo, to tenkrát.
Kilo salámu, to bylo něco salámu...

myska*
hodnocení

0x

Asi nemáte ani pas, viďte?

Ale na úřadě vám nechají vaši občanku a k tomu dají papír, kde je napsáno, že je to dočasný doklad a to bude v pořádku.

sal
hodnocení

0x

Klidně s tou občankou běžte pro důchod a uvidíte. Já ale myslím,že pokud nejsou na občance nepoškozené osobní údaje a hlavně č. obč.průkazu, tak by ten ulomený roh neměl vadit. Hlavně paní za přepážkou na nic dopředu neupozorňujte.

hodnocení

0x

A není " náhodou" ten růžek ustřižený ;)? To se teď dělá, když z nějakého důvodu přestane OP platit (změna některých údajů). Úředníci Vás tím donutí k výměně OP, kterou musíte provést do 10 dnů. Pokud jste to hestihl včas, možná budete mít problém.

doplněno 21.11.18 10:05:

Mimochodem - OP jsou z poměrně houževnatého materiálu, který byste musel mnohokrát ostře ohnout, aby se odlomil. Určitě se to nestane, aniž byste o tom věděl.

doplněno 21.11.18 10:31:

- OP zůstává platný, jen to znepříjemňuje držiteli život, protože musí stále někomu vysvětlovat, proč to tak je a co na OP nesouhlasí. Takže vyzvednout peníze na poště by problém být neměl.

Mně se jen nelíbí, když ze mě někdo dělá v.la. Kdysi jsem četl "omylem jsem si zaregistroval 2 kupónové knížky". Takže dotyčný si "omylem"podruhé vystál hodinovou frontu na registraci a pak ještě "omylem"podruhé zaplatil 1000 Kč *smich*.

esasonubub

OP určitě nepřestává platit, pokud mu úředník ustřihne růžek. Je nadále plně platný.

Já už mám ustřižený růžek cca rok. A je bohužel pravda , že už jsem mnohokrát musel toto vysvětlovat. Orgány státní správy většinou zákony znají, ale už jsem to vysvětloval dvěma notářům a jedné bance, která mi odmítla otevřít účet. Nakonec po výměně mnoha e-mailů s právním oddělením banky, uznali mé argumenty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]