Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Faleš rodiny

Od: olcca* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den.
Mamka má III.stupeň z důvodu že je plně i mobilní neposadí se neotočí,nechodí ani s oporou.Je inkontinanční tedy stále s plenou.
Co se týká po psychické stránce zapomíná zřejmě k její věku odpovídající.Ale má také dny kdy chce na autobus že jede do práce.Nebo řekne že chce podat kalhoty že jde stávat a vařit.Píši to proto že určitě nehodlám matku zbavit svéprávnosti.
Je napsána závěť kde je napsáno že byt po rodičích zdědí nejstarší sestra.Proto by jsem byla moc ráda aby byl pro mamku určen opatrovník který bude hájit její práva aby se byt dal do věcného břemene po dobu co matka bude žít.Bydlim v bytě nad rodiči ale protože pečuji o mamku jsem sní dole.Po smrti otce už mi starší sestra připomíná že bydlím nahoře že tam mám jít.Nemohu mít matku v patře kde jsou schody protože by jsme nemohli s invalidním vozíkem ani ven.
Proto prosim o radu jak zažádat u soudu o určení opatrovníka v případě dědického řízení.
Sestry podepsali za mamku žádost i do domova důchodců.Aby mohli nemovitost užívat bohužel jsem jim řekla že bude doma až do konce a to jsem jim udělala čáru přes rozpočet.
Taťka se zastřelil doma v ložnici jsem vyřízena už jenom z tohoto protože jsme ho tam našli s manželem a do toho sestry které jdou po majetku.
Je mi znich špatně.Omlouvám se ale jejich chování je hrozné.Dva dny po smrti přijela sestra že se musí místnost vyčistit rituálem se svíčkama.
A to je každá návštěva když přijedou.
Už nevím jak se bránit.
Poslední návštěva co tu byli chtěli mamce říct že otec zemřel.Bez lékaře se vůbec nesmí dozvědět co se stalo.Řekla jsem jestli ji chtějí zabít tak ať jí to řeknou.
Jsem pořád sní takže těžko mohu něco vyřídit na úřadech musim sehnat hlídání a to není zrovna jednoduché.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myska*
hodnocení

2x

Toto je hrozná situace. Doufám, že máte alespoň nějakou pomoc a i čas pro sebe, jinak se z toho zblázníte.

A teď k dotazu. Pokud je vaše matka stále vlastníkem bytu - je stále napsaná v katastru nemovitostí, tak nikdo nemá právo ji z bytu vyhodit. Tím pádem není nutné žádné věcné břemeno a ani opatrovník. Na druhé straně, jestli se bojíte, že matka darovací listiny podepíše a vaše sestra ji pak z bytu vyhodí, tak budete muset matku zbavit svéprávnosti.

No a mám ještě jednu technickou k závěti vaší matky. Všechny její děti jsou tzv. neopominutelní dědici a to znamená, že se jim musí něco odkázat. Bez závěti se majetek dělí na stejné díly - pro každé dítě jeden. Ale i se závětí má neopominutelný dědic ze zákona nárok na půlku tohoto dílu - a to i v případě, že v závěti je odkázáno vše jen jednomu dítěti. Taková závěť je neplatná a nejsem si jistá, jak se to pak řeší.

iz*

@Myska > nějak jste se "utrhla" > dneska už od Vás čtu asi pátou chybnou nebo nesmyslnou odpověď.

Nikdo nikoho nemůže "zbavit svéprávnosti" > dokonce ani soud.

myska*

Ale no tak, tohle už přeháníte. Je to často používaný výraz laickou veřejností pro zbavení právní způsobilosti. Rozhodně to ale neznamená, že celá rada je špatně.

@myska - Taky mám jednu technickou - termín "zbavení právní způsobilosti" rovněž není korektní.

iz*

Když už tedy přeháním: Co je neopominutelný dědic?

hodnocení

1x

@olcca - Proto prosim o radu jak zažádat u soudu o určení opatrovníka v případě dědického řízení.
Jestliže nechcete, aby maminka měla omezenou svéprávnost, pak není možné,a by měla opatrovníka. Pokud sepsala závěť, je platná, ať je v ní cokoli - jedině by bylo možno ji v dědickém řízení napadnout, ale zas budete těžko dokazovat, že ji maminka nenapsala, dokud jí to "myslelo".

Je ovšem možno určit opatrovníka do budoucna - viz nkcr.cz/... - a notář se dá pozvat i domů, aby zápis sepsal.

Zatím je byt ve vlastnictví maminky, takže nějaké věcné břemeno nepřichází v úvahu (to by ho musela darovat) - a až by přešel na dědičku, už bude zbytečné.

Mimochodem - jestli "Sestry podepsali za mamku žádost i do domova důchodců" , jedná se o neplatný úkon a měla byste (pokud to můžete s jistotou dokázat) informovat toho, komu ji podaly.

mnd®

@ jedubabicka :

...Jestliže nechcete, aby maminka měla omezenou svéprávnost, pak není možné,a by měla opatrovníka. ...

No nevím,ale tohle platí i u manželky? Manželka je ve ,,trojce,, nemá nijak omezenou svéprávnost ( taky je na vozíku/inkontinence/koupání atd.,atd...) a přesto ji dělám opatrovníka 365/rok a je to schváleno i přes Ú.P..A to ještě chodím na brigádu.Na HPP pracovat nemůžu právě kvůli opatrovnictví.

@mnd - Nejasně jsem se vyjádřila - nebo spíš zkratkovitě. Maminka tazatelky by musela omezenou svéprávnost (a tedy opatrovníka) v případě napadení závěti s odvoláním na její duševní stav při sepisování.

Jinak máte samozřejmě pravdu - i špatný fyzický zdravotní stav je důvodem pro určení opatrovníka.

iz*

@Jedubabicka: Není to náhodou naopak? Podle mne by měl dokazovat ten, kdo by závěť napadl.

@ivzez - No vždyť - dědička ji asi napadat nebude.

hodnocení

0x

Chodí vám někdo pomáhat s hygienou maminky? Musí mít dekubity, proleženiny na zádech, patách, na zadku. Jak je řešíte?

pb®

Je to divné, ale nemusí. Ono asi nejvíc záleží na tom, jak je který organismus nastavený a jaké má hojení. Třeba sousedka má manžela už asi 20let ležáka po autonehodě. Že by ho nějak výrazně polohovala a cvičila s ním, o tom tedy nevím. A má pro něj starou matraci a říká že jinou nechce, žádnou speciální, protože on jí má tak dobře vyleženou, že z ní právě ty proleženiny nemá. A jelikož pán jezdí 3x týdně na dialýzu, je neustále pod kontrolou zdravotníků a ti by si nějaké špatné péče všimli. No a naše babka, nechodící, jen sedí nebo leží, ta má tak tuhý kořínek a dobré hojení, že se bojíme, že nás přežije. Matraci sice má antidekubitní, ale tu jsem koupila hlavně proto, že je v omyvatelném potahu. Jinak celý den sedí na vozíku, často na něm přes den i spí. A proleženiny mít nebude a nebude. Když to vypadá, že se jí někde něco dělá, stačí to den dva mazat něčím na dětské opruzeniny a zas má kůžičku růžovou. Možná v tom hraje jistou roli i její morbidní obezita, tedy je tím tukem dobře polstrovaná a kost netlačí přímo na kůži.

olcca*
hodnocení

S hygienou mamky mi pomáhá manžel a dcera.Dekubity už žádné nemá s toho jsem ji dostala.Co nejvíce ji dávám na pojizdný vozík aby jenom neležela.Pomahali mi i sestry jednou za měsíc bohužel po smrti otce je vše jinak.Jezdí sem pouze na návštěvu.Slyším jak jsem matka Tereza a poznámky na mou osobu.

hodnocení

0x

@myska - Ale i se závětí má neopominutelný dědic ze zákona nárok na půlku tohoto dílu
Vy jste přející :)

NOZ § 1643

(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

Závěť platná bude, jen dcera-dědička bude muset ostatní "vyplatit"

§ 1651

(1) Právo na povinný díl má i nepominutelný dědic, o němž bylo zůstaviteli známo, že je naživu, a přesto jej v závěti opominul.

§ 1653

Byl-li nepominutelný dědic zkrácen nebo opominut, přispějí dědici i odkazovníci k vyrovnání jeho práva poměrně.

myska*

Moje chyba, vzala jsem ty informace z webu a ne přímo ze zákona *nevi*

iz*

@Myska > ve většině článků v internetu nacházím chyby. V oblasti práva není moc dobré čerpat z článků. (-:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]