Nejste přihlášen/a.
Nemám v tom zcela jasno:
Nájemce mi zaplatí nájemné v hotovosti. Předpokládám, že já jemu vystavím doklad příjmový.
Řemeslník pro mě vykoná práci, já mu za to zaplatím. Kdo z nás vypíše doklad a jaký?
Ten kdo píše doklad a potřebuje ho, tak píše ten co potřebuje.
Já vybírám nájem a píšu příjmový doklad. Když na ten samý nájem napíše doklad nájemník, napíše si výdajový.
Účetně je to jedno, vždy bude záležet, kdo je napsám, že peníze přijal, či vydal. Někdy používám uni doklad, přímový-výdajový doklad, musí být po vyplnění jasné, kdo peníze vydává a kdo je přijímá.
--------------
Řemeslník pro mě vykoná práci, já mu za to zaplatím. Kdo z nás vypíše doklad a jaký
Vy napíšete výdajový, řemeslník příjmový. Jeden, nebo druhý napíšete doklad.
Příjmový doklad má vystavit vždy ten, kdo peníze přijímá a nemusí jej zajímat, co s ním zákazník (občan) udělá, zda jej zahodí a nebo si na základě tohoto příjmového dokladu vystaví sám doklad výdajový a zaúčtuje si ho. I mnoho OSVČ jede na paušální výdaje, takže si žádný výdajový doklad pro sebe nemusí vystavovat.
Je to jako v obchodě. Zaplatíte a příjemce peněz vám dá doklad.
A proč je tedy na výdajovém dokladu kolonka pro podpis příjemce?
Třeba v tomto případě - zaměstnanec si za vlastní Kč koupí pracovní oděv, jde do pokladny podniku a pokladní musí vypsat výdajový doklad (pro firmu je to výdej), zaměstnanec podepíše převzetí Kč a podepíše.
Pak jsou také uni doklady (na příjem a výdej) a každý si tam vypíše co chce.
U toho nájemce je to celkem jasné. Léta jsem řemeslníkům vystavoval mnou podepsaný výdajový doklad, jehož stejnopis oni podepsali a vrátili. Já jsem tak měl doklad, že on peníze přijal, on měl doklad, že mu byly peníze předány (tedy že je přijal). Nikdy nebyl problém. Až dneska můj výdajový doklad podlahář odmítl s tím, že musí on vystavit doklad příjmový. Doteď jsem si myslel, že je to v podstatě jedno.
doklad - "...si na základě tohoto příjmového dokladu vystaví sám doklad výdajový..."
A proč je tedy na výdajovém dokladu kolonka pro podpis příjemce?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.