Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjmový - výdajový doklad

Od: magdon® odpovědí: 6 změna:

Nemám v tom zcela jasno:

Nájemce mi zaplatí nájemné v hotovosti. Předpokládám, že já jemu vystavím doklad příjmový.

Řemeslník pro mě vykoná práci, já mu za to zaplatím. Kdo z nás vypíše doklad a jaký?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ten kdo píše doklad a potřebuje ho, tak píše ten co potřebuje.

Já vybírám nájem a píšu příjmový doklad. Když na ten samý nájem napíše doklad nájemník, napíše si výdajový.

Účetně je to jedno, vždy bude záležet, kdo je napsám, že peníze přijal, či vydal. Někdy používám uni doklad, přímový-výdajový doklad, musí být po vyplnění jasné, kdo peníze vydává a kdo je přijímá.

--------------

Řemeslník pro mě vykoná práci, já mu za to zaplatím. Kdo z nás vypíše doklad a jaký
Vy napíšete výdajový, řemeslník příjmový. Jeden, nebo druhý napíšete doklad.

hodnocení

2x

V případě řemeslníka je vám ten doklad k ničemu (tedy pokud nejste OSVČ a nejde do nákladů). Takže ho vystaví řemeslník jako doklad příjmový a vy si ho případně zaúčtujete jako doklad výdajový.

hodnocení

2x

Řemeslník vám vystaví stejný doklad, jako vy nájemci.

doklad
hodnocení

1x

Příjmový doklad má vystavit vždy ten, kdo peníze přijímá a nemusí jej zajímat, co s ním zákazník (občan) udělá, zda jej zahodí a nebo si na základě tohoto příjmového dokladu vystaví sám doklad výdajový a zaúčtuje si ho. I mnoho OSVČ jede na paušální výdaje, takže si žádný výdajový doklad pro sebe nemusí vystavovat.

Je to jako v obchodě. Zaplatíte a příjemce peněz vám dá doklad.

doplněno 19.11.18 21:17:

A proč je tedy na výdajovém dokladu kolonka pro podpis příjemce?

Třeba v tomto případě - zaměstnanec si za vlastní Kč koupí pracovní oděv, jde do pokladny podniku a pokladní musí vypsat výdajový doklad (pro firmu je to výdej), zaměstnanec podepíše převzetí Kč a podepíše.

Pak jsou také uni doklady (na příjem a výdej) a každý si tam vypíše co chce.

hodnocení

U toho nájemce je to celkem jasné. Léta jsem řemeslníkům vystavoval mnou podepsaný výdajový doklad, jehož stejnopis oni podepsali a vrátili. Já jsem tak měl doklad, že on peníze přijal, on měl doklad, že mu byly peníze předány (tedy že je přijal). Nikdy nebyl problém. Až dneska můj výdajový doklad podlahář odmítl s tím, že musí on vystavit doklad příjmový. Doteď jsem si myslel, že je to v podstatě jedno.

doklad - "...si na základě tohoto příjmového dokladu vystaví sám doklad výdajový..."
A proč je tedy na výdajovém dokladu kolonka pro podpis příjemce?

Je to opravdu naprosto jedno, kdo napíše jaký doklad. Já vydávám peníze, on je přijímá. Kdo chce, napíše si ten doklad.

Podlahář se domnívá, že musí napsat příjmový doklad. Nemusí. Stačí napsat daňový doklad, placeno v hotovosti a podepsat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]