Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude dědit manželova dcera?

Od: esca odpovědí: 33 změna:

Dobrý den, můj manžel je občanem Německa a má svůj účet v Německu. Já jsem občanem ČR a svůj účet mám v bance v ČR založený ještě před uzavřením manželství. Nikdo jiný nemá k němu přístup, než já. Zajímalo by mě, co by se dělo s mým účtem při úmrtí manžela. Má dospělou dceru z prvního manželství. Měla by ona nárok na část peněz z mého účtu?Nevím vůbec, co všechno by po mě úřady v Německu chtěly.Díky za odpověď

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vzhledem k tomu, že německé dědické právo se od českého výrazně liší, doporučila bych vám předběžnou konzultaci s advokátem, který se jím zabývá. Ten by vám všechny dotazy měl zodpovědět.

doplněno 16.11.18 10:13:

@esca - manžel má svoje "eurečka" a já svoje v práci vydělané koruny
Nerada bych se mýlila - ale majetkové společenství mezi manžely (české SJM) je upraveno i v německém právu, pokud tedy nemáte nějakou jinou smluvenou dohodu.

Tedy příjmy (i dluhy) vzniklé za trvání manželství patří oběma manželům stejně a pravděpodobně by bylo možno se domáhat dědictví z těch příjmů na účtech, které byly přijaty v manželství. Ale opakuji - ptejte se odborníka.

hodnocení

5x

Zemřeli vám manžel, vašeho účtu se to nebude týkat, je to váš účet a úmrtí kohokoliv nemá na váš účet vliv. Situace bude jiná, až zemřete vy. Pak bude váš účet předmětem dědictví.

iz*

Chybná odpověď!

Do SJM spadají všechny příjmy obou manželů z doby manželství s výjimkou darů, dědictví apod. Tzn., že by příjmy na manželčině účtu měly spadat do SJM.

ivzez, jak to tu čtu, již tomu začínám věřit, že jsem měla mylnou představu, asi jsem měla nasazené příliš "růžové brýle". To je tak, když něčemu člověk vůbec nerozumí.;) Příště nebudu radit, když v něčem nejsem odborník.*nevi*

ded

Praxe je taková, že notář se zajímá jen o účty nebožtíka a vypátrá i ty utajené (nedávná zkušenost), co se týče vlastních dětí tak dědí všechny - i ty nemanželské :)

hodnocení

2x

@pletiplot - Podle mezinárodních dohod EU se bude rozhodovat podle toho práva, v němž má zůstavitel (zemřelý) trvalé bydliště v době smrti.
Nepřesná informace.

V zásadě jsou příslušné projednávat dědické řízení soudy členského státu, ve kterém měl zůstavitel své poslední obvyklé bydliště, a použije se právo tohoto členského státu. Avšak občané si mohou zvolit, aby se na jejich dědictví použilo právo státu, jehož jsou státními příslušníky.

e-justice.europa.eu/...

Pro @esca - Na stránkách evropské justice najdete taky informace tady konkrétně Německo

e-justice.europa.eu/...

Já na ně úpně zapomněla.

hodnocení

2x

Makymu - nesouhlasím - To se mýlíte, pokud neměli oddělené BSM, tak je houzby platné, že účet je její. Když mi zemřel manžel a došlo k jednání u notáře, tak mi předložil potvrzení od banky kolik jsem měla na svém osobním účtu v den manželova úmrtí a bylo to zahrnuto do dědictví.

mili4
Nam notar nebral pri umrti moje prijmy a ucty, pouze manzelky majetek z evidence vozidel , katastru a penize na uctu .

no tak to jste měla štěstí

elane
hodnocení

0x

Jako první dotaz by mě napadlo, že jestli jste muž (což by se dalo z dotazu vydedukovat: občan ČR), bude řešení asi jiné, než pokud jste žena.

*jasne*

bomba*

že by manžel měl manžela? Je prostě občan, že se chytáte každýho slova, ale poradit neumíte, navíc v děditství nevidím u manželů rozdíl.

Já osobně bych se manžela zeptala, jestli nezanechá nějaký testament a dle toho se celá situace bude po jeho smrti řešit. Pokud dceři odkáže i vaše konto, tak bude mít i vaše konto...ne logicky, je hezké, že myslíte na zadní kolečka a střádáte si eročko k eurečku a nikomu jste o tom neřekla, tudíž, co by měla dcera vašeho manžela dědit? Kdoví, kdo zemře dřív, ale to je dost krutá myšlenka, pak vaše konto po x letech zůstane prospěchu bance.

elane

bombo: Ano, přesně tak jsem to myslela, v Německu mohou uzavírat manželství osoby stejného pohlaví. A z textu není jasné, jestli se na dědictví ptá muž nebo žena. Nevím, proč se rozčilujete, že jsem se zeptala.

Jinak vaše rada, že by manžel mohl odkázat v závěti i soukromé konto druhého manžela, je naprosto mimo.

1) podle německoho práva může být manželství stejnopohlavní

2) slovo občan může být zde použito jako generické maskulinum, tedy skutečné pohlaví osoby tím není určeno

3) proč by mělo být řešení jiné, zrovna v tomhle je německé i české právo univerzální

esca
hodnocení

No, nejde mi o žádná eurečka, jak píšete, ani žádné nemám, jestli dobře chápete můj dotaz, můj manžel má svoje "eurečka" a já svoje v práci vydělané koruny. Každý na svém kontě. Samozřejmě se může stát, že zemřu první já. To je realita. Mám 2 děti z mého předchozího manželství. A když píšu manžel, tak jsem tedy asi manželka .

A když píšu manžel, tak jsem tedy asi manželka...

To není tak jisté, německé právo přípouští i stejnopohlavní manželství.

esca
hodnocení

děkuji za odpověď" jedubabicka", že nejlepší je poradit se s advokátem.

myska*
hodnocení

0x

No, podle mě je jedno, kdy se účet založil. Důležité je jen to, že vám tam chodili peníze až po svatbě, které by měli patřit do SJM. To znamená, že se vše, co není vyloučené ze SJM, spočte - i vaše oba účty, a rozdělí se to na polovinu mezi vás a ostatní dědice.

Ale jak už psala jedubabicka, v Německu mohou mít jiné zákony, takže to bude chtít radu od právníka. Nebo nejdřív zkuste vyhledat podobnou poradnu na německých stránkách a zeptat se tam.

esca
hodnocení

a kdo říká, že na moje konto chodily peníze až po svatbě?

myska*

Jasně že i před, ale hlavní je, že i po svatbě. Ale když prokážete, kolik tam bylo před svatbou a že jste to neutratila, tak se to do SJM počítat nebude. Jenže pokud jste tam měla řekněme 50 000 Kč a vdaná jste více jak 10 let, tak jak prokážete, že jste tu loňskou dovolenou nezaplatila z části právě z těchto peněz?

Právě kvůli tomu existují předsvatební smlouvy, ve kterých je přesně napsáno, jaký majetek každý z manželů do manželství přináší.

hodnocení

0x

V českém právy byste jako manželka dědila polovinu majetku a děti všechno ostatní rovným dílem, bez ohledu na to, z kolikáteho manželství jsou (případně zda jsou vůbec manželské), rozhodující je pouze záznam v rodném listu, a včetně dětí adoptovaných. Pokud je sepsaná závěť řídí se podle ní, s určitými omezeními (neopomenutelní dědicové atd). Pokud se bude dědit podle německého práva, bude to možná trochu jinak. Podle mezinárodních dohod EU se bude rozhodovat podle toho práva, v němž má zůstavitel (zemřelý) trvalé bydliště v době smrti.

iz*

Napřed by se muselo vyřešit SJM, kde by polovina majetku patřila manželce. Potom by se řešilo dědictví, kam by spadla druhá polovina SJM.

hodnocení

0x

Ještě bych upozornilk, že nejen váš manžel, ale i Vy máte možnostot sepsat zývěť, a doplním, mždle českých zákonů není manžel nepominutelný dědic. Ale to jen pro doplnění informací.

doplněno 16.11.18 13:13:

V daném kontextu to zřejmě není moc relevantní, z více důvodů, takže jen pro úplnost.

hodnocení

0x

Ten dotaz nemá logiku, zemře-li manžel nemá to s vaším účtem nic společného.

Za obvyklé situace se jedná o společný majetek.

To ano, ale řešil by se účet manžela, ne manželky, která žije.

myska*

Asi nechápete, že i když má každý z manželů svůj účet, tak to jsou pořád společné finance rodiny, takže SJM a řešili by se oba účty.

Nezdá se mi to.

Když zemřela maminka, notářka se ptala, zda měla účet. O účet žijícího tatínka se nikdo nezajímal. Jestli si to tedy dobře pamatuji, již je to pár roků, možná mi něco uniklo.

@ferax - Zdát se vám to nemusí, leč zákon hovoří jasně - a jak jsem uvedla, v Německu je to obdobné, byť detaily neznám.

NOZ § 709

(1) Součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství, s výjimkou toho, co

a) slouží osobní potřebě jednoho z manželů,
b) nabyl darem, děděním nebo odkazem jen jeden z manželů, ledaže dárce při darování nebo zůstavitel v pořízení pro případ smrti projevil jiný úmysl,
c) nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech,
d) nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví,
e) nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku.

(2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.

Podle odst. 2 tedy do SJM spadají např. i úroky z uložených peněz, které byly ve vlastnictví jednoho z manželů ještě před sňatkem - o tom, co bylo uloženo v době trvání manželství - typicky např. výdělky - ani nemluvě (s výjimkami viz odst. 1).

jedubabicka® - tomu rozumím, ale není z toho patrné, že by se měl řešit žijící člověk.

Neřeší se žijící člověk, ale společný majetek a to jsou i všechny peníze na všech účtech. Z jedné poloviny SJM se pak vypočte a rozdělí dědictví mezi pozustale.

Je mi stále divné, že když ještě budu žít, bude někdo dědit můj důchod, co mi chodí na účet. Možná to tak je, ale nemohu to nějak zkousout, možná si stojím na vedení.:-D

iz*
hodnocení

0x

Správně odpovídá @Jedubabicka.

K chybným odpovědím @Maky a @Ferax: Zemře-li jeden z manželů, vypořádá se napřed SJM (polovina bude patřit manželce), teprve potom se bude řešit dědictví (kam spadne druhá polovina SJM).

Tzn., že záleží na tom, jaké prostředky jsou na účtě manželky. Pokud tam jsou prostředky patřící pouze jí (nabyté před uzavřením manželství, získané darem či dědictvím apod.), nespadají prostředky do SJM. Pokud jí tam ale chodí i výplaty ze zaměstnání, spadají do SJM.

Ani já nevím, jak přesně to je v Německu a stějně jako @Jedubabicka doporučím se obrátit na právníka > ideálně na toho, kdo zná jak naši tak německou úpravu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]