Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Je mi 13 let a poslední dobou jsem začala být trochu agresivní. Měla jsem takové chvilky, třeba jenom na 2 vteřiny, agresivity. Třeba kamarádce jsem říkala, ať se mě nedotýká a ona se mě schválně dotkla a já jsem začala být strašně agresivní a dala jsem ji dokonce facku. Hned poté jsem se uklidnila. Nebo kamarádka něco řekla, co mě naštvalo a zase jsem byla chvíli agresivní. Zatla jsem pěsti a prostě jsem v sobě cítila tu agresivitu. A pak jsem se zase uklidnila. Nikdy před tím se mi nic takového nedělo. Čím to může být a jak se toho zbavit?
Některá vysvětlení se nabízejí, ale přesně to nemůžeme zde vědět. Možná je to pubertou, hodně s vámi cvičí hormony. Pak je možné, že jste cholerik, cholerický typ má problémy sám sebe udržet na uzdě v ten moment, kdy vidí "rudě", což se stává snadno a často. Dále to může být některé onemocnění, mám na mysli onemocnění psychická, onemocnění mozku.
Pekny den, muze to byt i unavou - fyzickou i psychickou. Na vasem miste bych se poradne vyspala, zrelaxovala. Vypnete na par dni internet, kazde rano si zacvicte jogu, jdete na prochazku do prirody, jezte zdrave. Tim nic nezkazite, i kdyz vase problemy mohou mit jinou pricinu. Jo, klidne to muze byt ta puberta
Pozoruju v mém okolí - resp. v okolí syna, že toto chování je velmi rozšířeno. Nejčastější agrese je v případě nařízení "hned ten telefon polož", "vypni počítač" a podobné. Lidi si dnes myslí, že úplně zakázat počítač prostě nelze, protože by ublížili dítěti s ohledem na aktuální trendy. Proto jen omezují přístroje pro závislost.
Před dvěma tisíci roky někdo řekl "svádí-li tě oko, vyloupni ho. svádí-li tě ruka, usekni ji". Neznamená to, že se tu máme pohybovat bez ruk a slepí... ale právě tyto problémy řešit odstraněním vábení.
Počítač zablokovat pro čas určený jen na pár hodin učení, hry předem časově nastavit. Telefon mít jen pro volání - nejlépe tlačítkový. Zrušit facebook, twitter, spousty dalších zbytečných účtů...
A co tím získáte? Čas a klid. Nikdo nemusí klikat na mobil, jestli už někdo reaguje na nový status... novou fotku... Nemusí se hádat, že někdo dal špatný komentář... Nehrají se agresivní hry - nepřenáší se tato agresivita do okolí v běžném životě.
Krásně se to poslouchá - 99,9% si myslí něco o prdeli a to promile to nikdy nezkusí.
Ty pokyny by neměly být urgentní. Dobrá je dohoda. Děcko by předem mělo vědět v kolik hodin má ukončit tu kterou činnost. Ať je to hraní s autíčkem, venku s balonem nebo u PC. Ať se na to připraví, svoji hru "uzavře". Pak by to mělo jít bez nářku a vztekání.
jmlc, dovolím si vám oponovat. Je velmi obtížné srovnat se s příkazem okamžité změny. Je lhostejné, jestli se jedná o dítě nebo dospělého, či seniora. Mozek je soustředěn na určitou činnost a do toho mu vpadne pokyn. Už to je kapku náročné. Hlavě to chviličku trvá, než přijme, pochopí, co bylo řečeno. Nedovede ihned splnit požadavek. Prostě to nejde. Musí být nějaký čas, kdy to mozku dojde, kdy se soustředí na ukončení činnosti a pak, kdy splní požadavek tím, že dá příkaz svalům k reakci. Asi je mnohem snadnější takový příkaz rozložit do několika etap. U malých, předškolních dětí se to dělá takto: 1. Děti, dokončujte hru, budeme uklízet. 2. Končíme, budeme uklízet. 3. Uklízíme! 4. Ukliďte!
Všechno v časovém odstupu. Vyjde to o několik okamžiků déle, ale je to mnohem méně stresující pro oba zúčastněné. Vždyť ani počítač, tedy přístroj, nevypnete ihned. Chvilku mu trvá, než pochopí a než si to uloží.
Víte, babičko... ono to může být i podle vašeho zadání... 4x upozorňovat...jenže po páté, šesté... to už je buď to nařízení nebo vypnutí jističů. Je to stav, kdy to dítě už je prostě závislé a je mu jedno, jestli bude trest. Chce každou vteřinu navíc teď, ne slíbenou hodinu zítra.
Ve školách a školkách je určité nastavení - nařízení od vstupu do školy. I tak se někde porušuje, ale dítě je od začátku naučeno, že to takto prostě musí být. Doma jsou rodiče často tak vytíženi, že prostě jsou rádi za pár minut oddechu navíc. Někdy prostě povolí kvůli klidu, někdy kvůli nedostatku svého času,... no a když už povolí, dítě zkouší i v jiné dny. Při závislosti už to je v podstatě nonstop.
Teorií je mnoho, knih nepočítaně. Praxe chce vždy individuální přístup dle možností, charakterů osob...
Samozřejmě i já mám často potíže se svými dětmi. Nejprve jsem jim chtěl dělat radost, jak to tak bývá u rodičů. Co jsem sám neměl, to jim pořídím. Jenže pak vidím, jak je velký problém i přes prvotní domluvu na čase a pravidlech, všech těch knižních postupech a při slušnosti, docílit oboustranné spokojenosti.
Snažím se poslední roky, zvláště v létech rodičovství, žít slušný a spořádaný život. Bez nadávek, bez porušování slibů. Pak uslyším o mluvě a chování svého dítěte a koukám jako vyoraná myš. Kde to vzal? YouTube a stream videa sprostých a arogantních mladistvých. Pokusy v 10ti letech vypadat jako cool frajer, co prankuje a natáčí to - no není to super chlápek? Vzory jsme měli v některých sportovcích, v rodičích, v někom, kdo vynikal.
Teď je internetová móda být hajzlík a někoho napálit. Ublížit mu a přitom ho natáčet. Testovat nervy "kamarádů", rodičů, učitelů...
Proto moje reakce - "uříznout" - zrušit a zakázat je asi jediná možná obrana. Bohužel to je jen SCI-FI řešení.
Naty, takové agresívní reakce mívá většina lidí. Jen se je naučila ovládat. Celá výchova směřuje k tomu, aby se člověk nepoddával emocím, aby je ovládnul. Ti, kdo se to nenaučí, to jsou psychopaté, jednodušší tvorové, které ovládají pudy. *** Klasik kdysi pravil: Jen člověk domýšlí důsledky svých činů. Zamysli se nad tou větou.
@naty1 - Čím to může být a jak se toho zbavit?
Zatím, jak píšete, to bylo je 2x - možna jen "špatné období", i když ta reakce na dotek je poněkud nepřiměřená. Stará dobrá rada zní buď okamžitě odejít nebo aspoň začít počítat nejméně do... no dokud nezchladnete.
" Ke snížení agrese rozhodně nepomáhá vylévat si vztek na druhých. Ani mýtus, že když je člověk naštvaný, má si vybít vztek na boxovacím pytli ("fackovacím panákovi"), není pravdivý. Tato činnost neuvolňuje napětí, ale zvedá aktivaci, povzbuzuje agresi a uklidnit se trvá déle. Alkohol také není cestou ke zvládání agrese. Může pomoci na chvíli vztek potlačit, ale nemůže ho nechat zmizet ani nepomůže se s ním vyrovnat.
Agresi je vhodné transformovat do nějaké jiné podoby. Například se může projevit tvůrčí činností (malování, psaní) nebo fyzickou aktivitou (běhání, jízda na kole, posilování). Důležité je nevybíjet se agresivně (např. kopat, mlátit, trhat)."
Přečtěte si celý text opsychologii.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.