Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhazov z domova

Od: janek* odpovědí: 36 změna:
Dobrý den . Je mi 18, jsem čerstvě vyučený v 3 létem oboru a bydlím s otcem, nevlastní matkou a její (13) dcerou v nově postaveném rodinném domě. Mám práci, s kterou bych se nedokázal sám uživit a proto tedy ještě žiju s rodiči. S matkou se nebavím tudíž spolu mezi sebou neprohodíme ani slovo, ale s otcem vycházím bez problémů. Mojí nevlastní matce ale trochu přeplo v hlavě a z ničeho nic mě chce z domu vyhodit. Nejsem žádnej feťák, ožrala ani nic nepodobného, co dělá bordel doma. Jsem slušně vychovaný, v domácnosti hodně pomáhám a na domě taky a přispívám 3000 na domácnost. Kdyby byla možnost hned se osamostatním ale jak jsem psal, jsou věci které mi to neumožňují.
Je nějaká možnost se proti tomuhle bránit?

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ve vašem případě by mohlo přicházet v úvahu písemné odvolání ústního souhlasu s vaším bydlením v domě a následně žaloba na vyklizení, ale oboje se týká obou spoluvlastníků nemovitosti, tedy i vašeho otce. Nevlastní matka sama o sobě nemůže udělat ani jedno. Jen pro informaci - nenechte se zmást případnou výhružkou zrušením trvalého bydliště. Podmínky nesplňujete a opět by museli žádat oba vlastníci.

Skrytou potíž vidím v tom, že by nová paní mohla na vašeho otce působit tak, aby vyhověl jejímu přání - měl byste si s ním tedy co nejdřív pohovořit. Jestliže vycházíte dobře, snad(!) by manželku mohl "umravnit" - ale na druhou stranu, spoléhat na to bohužel nemůžete.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Tady vám nepomohou zákony, jen diplomacie. Co kdybyste se stal tím nejskvělejším bráchou na světě, a vaše nevlastní sestra na vás nedala dopustit a hájila vás proti matkce? Třeba zjistíte, že je to fajn holka (a nebo ji z ní uděláte) a mohla by být bezva spojenec. Začněte matku zdravit a přemožte se k poděkování, ať sestra (i otec) vidí, že vy se k matce chováte slušně a že je to její matka, kdo je nespravedlivý. (Navíc to je zálkad slušného chování i k nepříteli). 13 let, to už je puberta a v pubertě jsou děti velmi kritické k rodičům. Jakmile si vás oblíbí, máte vyhráno. Ono s puberťákem je kolikrát skoro nemožné vyjít, ikdyž jsou vztahy v pořádku a rodič má pravdu. Co teprve, když je rodič nespravedlivý, pravda je na straně bráchy, a ten je navíc správňáckej a příjemnej kluk! Držím palce. Ida

janek*
hodnocení

Ahoj. Děkuji za radu.
Zapomněl jsem dodat že poděkovat a pozdravit ještě ze sebe dostat umím :).
Ale přejdeme ke vztahu se sestrou.
Věk 13 není zrovna příjemný pro druhé jelikož je v pubertě. Vztah takový jsme měli super, máme spolu pár krásných fotek, a byly opravdu krásné chvíle s ní které mi opravdu chybí, ale všechno ve svém věku vidí úplně jinak než já a s tím jsem se taky nemohl moc srovnat, a rozhodně dokud vše nezničily problémy s matkou. A i kdyby bych byl super nejlepší brácha, i pro to co jsem pro ni vše udělal tak bych byl pro ni to co jsem byl na začátku. Nic.

majsterjoe*
hodnocení

2x

Hm, a co vlastně chceš svým vzdorem dokázat? Ona tě tam nechce, když na ni bude tlačit otec, může to způsobit v rodině ještě větší problémy. S otcem si promluv o situaci a po Novém roce se podívej klidně i na spolubydlení s někým. Budeš mít klid. Stejně to jednou musíš udělat tak jako tak. Nejdřív ale si pohovoř s tátou.

otec*
hodnocení

1x

Rodič má povinnost ke svým potomkům nehledic na věk, tak jako i děti ke svým rodičům, pokud se nechovaji proti dobrým mravum, nesmí se k sobe chovat nelidsky. Pokud zatím nemáte kde bydlet, nemel byste být vyhozen na ulici. Správný otec to určite neudelá.

@otec - Nemáte tak úplně pravdu. Jediná vzájemná povinnost věkem, respektive schopností se sám živit, neomezená je vyživovací - jinak platí

NOZ § 856

Povinnosti a práva rodičů spojená s osobností dítěte a povinnosti a práva osobní povahy vznikají narozením dítěte a zanikají nabytím jeho zletilosti.

spatne

jedubabicka - Vztahy v rodině by měly být lidské a morální, založené na lásce, toleranci, vstřícnosti.

Nemusíme se v rodině striktně držet paragrafů, to už je konečná a soumrak rodiny.

Stačí, co s námi, s národy a rodinou provádí EU a kdoví kdo tahá za nitky v pozadí.

@spatne - S těmi vztahy souhlasím - tak proč píšete o povinnostech?

spatne

Teď nevím, jestli se nestala nějaká chybka, nepíši snad nikde o povinnostech, nebo jsem to nikde nenašla.

Já nejsem ,,otec,,, to píše jiný uživatel.*smich*

A když už, tak mohu být leda matka, /zkontrolováno - hihi/ a za tím si tedy stojím. *hledam*

Jo, byl to otec - tak pardón, matko *pivo*

robokazik
hodnocení

1x

1. Se odstěhuj - jsi svobodný, můžeš vyrazit kam chceš. Proč by jsi se nemohl osamostatnit, práci máš, to je základ, vem si půjčku a zainvestuj do svého bydlení. Teda co to je za robota, která tě neuživí? Co máš za školu? Kamaráde, rozpovídej se. Ono radit přes internet nejni jen tak. To není jako věštba z koule nebo z ruky. 2. 3000,- není zrovna moc, kolik vyděláš? 6000-7000? Jako nic ve zlým, ale není to věru žádná sláva. Spočítej si kolik projíš za měsíc a k tomu něco na bydlení, něco na toaleťák a prací prášek. Jistě si, žehlíš sám, nebo ti žehlí otec? Chápeš kam tím mířím? Ale to je vaše vnitřní věc, já bych se za 3000,- neuživil toť vše. A pomáhat v domástnosti, či na domě je automatika, snad nechceš, aby za tebe někdo něco dělal. Takže např. žena žehlí a já topím, ať se to trochu vyrovná, že jo. To je kouzlo vlastnictví, třeba oné nemovitosti - mít možnost na tom svým makat. XD V bytě takový luxus, mít si možnost sám zatopit, už nebývá. XD Pokud to není tvoje, ale bydlíš tam, tak asi máte nějaké zaběhlé pravidla, jak to u vás funguje. A myslím, že tě tata podrží ne? Nebo tě on tlačí pryč?

hodnocení

0x

Dobrý den. Bránit by Vás měl Váš otec. Obávám se, že sám nezmůžete nic. Už nestudujete a jste schopen se sám živit. Musel byste si najít lépe placenou práci a pokud s otcem vycházíte dobře, mohl by Vám pomoci nějaké bydlení prozatím sehnat a finančně vypomoci, než se postavíte na své vlastní nohy docela. Ale jen Vy víte jaké vztahy jsou mezi vámi.

doplněno 13.11.18 21:21:

A jak se k tomu staví Váš otec? Souhlasí s tím, abyste dál bydlel s nimi?

janek*
hodnocení

Nevidí důvod aby mě vyhazoval, když jsem bezproblémový a jak jsem výše psal.

Docela by me na to zajimal druhe strany, protoze jak pises :

" S matkou se nebavím tudíž spolu mezi sebou neprohodíme ani slovo"

Tak zit s nekym, kdo mi ani nerekne dobry den a treba nepodekuje ani za jidlo, bych problem mela.

Někdy je lépe držet ústa.

Rict prosim a dekuji nikoho nezabije a mnohdy to vyresi problem lip nez paragrafy.

Jestli ho chce paní dostat z domu, zřejmě to nebude kvůli "prosím a děkuji". Kluk jinak doma pomáhá, na domácnost přispívá - jenom nemluví. Jako nevlastní matka bych se s tím dokázala vyrovnat.

janek*
hodnocení

Neprohodime mezi sebou ani slovo nebylo bráno doslova. Ale pozdravit, poděkovat to ještě umím

janek*
hodnocení

Zapomněl jsem ještě dodat, že dům je psaný na oba rodiče, tudíž hádám že matka nemůže mít slovo jako jediná.

spatne
hodnocení

0x

Také jsem chtěla napsat, že oporu byste měl najít u svého otce.

Je špatné, že jste nenašli společnou řeč s nevlastní matkou.

Nikdo nevíme, jaká je u Vás situace, ale pokud máte vztahy na bodu mrazu, tak se nedivte. Zvláště, jestli má půlku domu napsanou na sebe, nebo je celý její.

Ona tam je doma a chce tam žít spokojeně a ne, aby tam bylo dusno.

Čekala, až Vám bude těch 18 let a budete se moci postarat sám o sebe.

Tohle měla již delší čas v hlavě a jenom vyčkávala.

Je to moc smutné, v jaké jste situaci, když mladý člověk, zranitelný nenachází podporu v nejbližší rodině.

Nešlo to trošku se překonat a být alespoň diplomat a mluvit s paní korektně?

Možnost být u matky není?

Nebo u prarodičů z obou stran /babička s dědou od matky, nebo babička s dědou od otce - pokud jsou samozřejmě?

Nebo popřemýšlejte na širší příbuzenstvo /strýcové, tety, setřenice, bratranci, osamocen praprapředkové/.

Sedněte k internetu a podívejte se, jestli byste nebyl ve Vaší profesi anebo podobné, někde více žádaný a více oceněný.

S možností podnájmu alespoň v jedné místnosti, kterou byste si mohl dovolit.

Pokud chcete, napište, čím jste vyučen, třeba bychom Vám tady něco lépe poradili.

------------

Doplnil jste o polovině domu, ale jestli chce mít otec doma klid, tak se podřídí, to tak v životě někdy chodí.

janek*
hodnocení

Děkuji za radu.
Ja nikoho než tuhle rodinu nemám blízké už taky ne a ani vlastní matku taky nemám. S nevl. Matkou známe se 2 roky a žijeme spolu 3 měsíce. K otci se taky nechová zrovna nejlíp jelikož chce všechno nejlepší jen pro sebe a svou dceru.
spatne

No to je typický příklad rčení, bližší košile než kabát.

Dera je její krev, bohužel. Vy jste kukačka, kterou potřebuje vystrnadit.

A aby to nebyla zlatohopka, s otcem postaví domek, otec zaplatí a mnohdy ani ten druhý vztah nevydrží.

Škoda, paní matka se zřjmě dost dlouho přetvařovala, ale nyní budou vyplouvat pravé pocity na povrch.

Možná se podívejte /napište, zavolejte/ na pomoc pro mladistvé do 18 let anebo pro studenty do 26 let- linka bezpečí - 116 111. Ať v tom nezůstanete sám. jinak bohužel Vás systém donutí se postarat o sebe sám, a v 18 letech se stát dospělým. možná by byla ještě charita, ale snad se doma nějak ještě situace vylepší.

Také promluvte s oběma, a kdyby bylo nejhůř, domluvte se na nějakém termínu. Budou vánoce a Nový rok a to by měla být rodina pohromadě.

Potom bude zima a mráz, tak přece Vás nevyženou, abyste se stěhoval.

A na jaře se může objevit nějaké řešení. Možná jsem to pojala moc ústupově, jabraka odpověděl lépe.

jabraka*
hodnocení

0x

Myslím,že vyhodit člověka z domu,kde má trvalé bydliště bez důvodu zákon neumožňuje.Obzvláště,když na bydlení přispíváte.Asi je to otázka soudního rozhodnutí.

JABRAKA

Vůbec ne. Trvalé bydliště neznamená vůbec nic, je to jen evidenční údaj. Naopak jemu musí předcházet nějaký právní důvod k užívání bytu (nájem, vlastnictví, svolení majitele). Naopak bych Vám doporučil trochu přesvědčit otce, aby se trochu probral, co si to vzal za můru.

janek*
hodnocení

To se mu snažím říct.Ale Táta je pořádný chlap, ale jak jde o lásku tak si nechá hlavu klidně vést jejím směrem. A všechno je zbytečné.

To je tak, když ženská taha chlapa ne za hlavu, ale za jiný orgán. Držím palce. Přesvědčit otce je podle mě nějefektivnější cesta, jak zabránit tomu, aby ho ta můra přivedla k žebrácké holi a Vás připravila o dědictví domu.

hodnocení

0x

Najděte si práci, s kterou se uživíte a prchejte z této dysfunkční rodiny co nejdříve. Taky jsem si kdysi myslela, že člověk musí být s rodinou za každou cenu, ale fakt je lepší se s určitými lidmi nestýkat, i když je pak člověk odkázán jen na sebe.Pokud si nemůže dovolit vlastní bydlení, tak si najděte nějaké sdílené, kde se rozdělíte o poplatky. Nebo chcete mermomocí zůstat s někým, kdo o vás nestojí? To snad není normální.

loptik
hodnocení

0x

Moc tomu nerozumím, píšete, že jste bezproblémový, slušně vychovaný, přispíváte, pomáháte a přesto vás chce někdo vyhodit. Chcete radu, ale nepíšete proč s macechou nemluvíte, ale ani slovo. Něco se tam stalo, urazila vás nebo vy jí, ale ta paní musí být asi na z toho na palici. Je vám 18, jste plnoletý, pracujete, vyhazují vás, proč se tam tedy držíte zuby nechty. Najděte si lépe placené místo, najděte ubytovnu, odjeďte za prací do ciziny... nemáte žádné závazky, nic vás doma nedrží. Prostě nedřepte tam, kde vás nechtějí a něco pro sebe udělejte, změňte. Škoda, že sem nemůže napsat i ten, kdo vás tam nechce.

janek*
hodnocení

0x

Dovolte mi abych doplnil následující nesrovnalosti
V rodině neřeknu ani slovo.
Nebylo to bráno doslova, samozřejmě slušně umím pozdravit, poděkovat a ostatní základní lidské slova..
Proč s matkou nekomunikuji a proč mě chce vyhodit
Časem zjistila, že jsem ji příšel na její hnusárnu kterou má v plánu. Jedná se o to, jak už jsem psal, že chce svůj super život jen pro sebe a dceru, a toho co to vše zrealizoval otce taktéž vypudit. Proč nejdříve mě? Otec má hlavu zmatenou z její lásky a jelikož zjistila že jsem jí to vše prokoukl, chce prvně vyhodit toho kdo mu to může celé rozmluvit než se on následně sám vzdá kvůli své lásky.
Zní to možná jako z filmu, ale je to tak.

spatne

Aha, tak jsem nebyla daleko od pravdy včera ve 21.48.

Tak se držte a pamatujte, někdy je lepší do vztahů moc nerýt, aby se to neobrátilo proti Vám.

Otec to třeba tuší, ale nechce nic měnit, je tak zaháčkovaný s bydlením, že si to již nepřizná a raději bude trpět.

Mějte s otcem dobrý vztah, takový chlapský, nic mu nevyčítejte. Když máte již jen jeho. I když se někdy odstěhujete, tak s ním udržujte pravidelně kontakt. Volejte, pište, navštěvujte ho, i kdybyste si šli sednout do hospody, na oběd, nebo na procházku.

-----------------------

Učitě žádnou hádku a nenahrávat. Proč dělat zle úmyslně. Stačí, co přijde samo od sebe.

Není to jako z filmu. Je to normální "scénář zlatokopky". Takových, co je zlatokopky vysály a na důchod jim zbyl stan a staré auto, po světě chodí miliony.

Zkuste s ní vyvolat nějakou hádku, ve které vám to přizná, a tu si nahrajte. Pak to otci pusťe a uvidíte. JEstli to nepomůže, je ztracen.

robokazik

to pletiplot: taková Dorotka Máchalová nebude zas taková blbka, taková umí vycítit kdejakou čertovinu. Pozor ať si to ještě sám nepo...

hodnocení

0x

Já ještě k Vašemu doplnění - bydlíte s otcem a jeho ženou tři měsíce. Jaký je mezi nimi vztah se Vás absolutně netýká. To si musí vyřešit Váš otec. Vy jste zletilý, tak se soustřeďte na to, abyste se osamostatnil a nerozvrtávejte otci vztah, ať je jakýkoliv. Nezlobte se, ale to se nemůžete divit, že Vás nevlastní matka pod svojí střechou nechce. Je logické, že každý si chce žít po svém a Váš otec si zařídil život s ženou, kterou si sám vybral. Vám se to líbit nemusí. Je to jen můj názor, ale i když se Vám nelíbí chování ženy Vašeho otce, není to Vaše věc. A pokud si Váš otec nedokáže u ženy obhájit to, abyste dál bydlel s nimi, pak se o sebe budete muset začít starat sám. Váš otec je svéprávný, tak si pořádek umí jistě udělat sám.

janek*

Nevím kde jste vzala to, že řeším jejich vztah. Jejich vztahové záležitosti ani celkově vztah jsem nikdy neřešil s nima ani s nikým, protože je to mezi něma. A na vše přišla tak že jsem se s ní přestal bavit.

iz*

@Janek: Máte zajímavou představu o "neřešení" jejich vztahu:

"... jsem ji příšel na její hnusárnu, kterou má v plánu. Jedná se o to, jak už jsem psal, že chce svůj super život jen pro sebe a dceru, a toho, co to vše zrealizoval, otce, taktéž vypudit."

liska5
hodnocení

0x

Zrovna nedávno moje známá /21/, která byla v podobné situaci, jako Ty, přijala práci s ubytováním na jednom horském hotelu. Má novou práci, kde se i nají, nové přátele, nové plány a problémy doma už ji netrápí. Zkus jít někam za prací. Až budeš ženatej, tak to tak snadno nepůjde. Nebo přes nějakou agenturu jít si vydělat do ciziny. Ve volném čase se uč jazyk a hledej, zjišťuj. Přece tam nechceš setrvávat roky v takové atmosféře. A teď doma nemůžeš mít třeba jeden pokojík, jako zázemí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]