Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlužník nezaplatil. Jak postupovat dále?

Od: jarin* odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Třeba zde má někdo více zkušeností. Jde o případ, kdy ze mě jeden podvodník vylákal peníze za věc, kterou nedodal. Věc jsem nahlásil policii, ta věc vyřešila. Následně byl soud, kde byl podvodník odsouzen. Dále se podvodník zavázal dluh splácet částkou 500 Kč měsíčně. Jenže on splatil jen 500 Kč a to jen jednou, hned po soudu. Dále už nic nezaplatil. Celý dluh byl 6500 Kč. Dluží mi tedy ještě 6000 Kč. Už je to pár let a já na to skoro zapomněl, ale nechci to nechat jen tak. Jak nyní nejlépe dostat peníze z dlužníka zpět? Vůbec nevím jak dále postupovat. Obrátit se na inkasní nebo vymáhací agenturu? Na soud? Co mě to bude stát? Nebo ty náklady pak platí dlužník? Hrůza tento systém.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

2x

Na soud podej návrh na vydání platebního rozkazu, jeho oprávněnost doložíš rozsudkem. Soud vydá platební rozkaz a dlužník se může do 15 dnů odvolat. Pokud tak neučiní, obrať se na exekutorský úřad, exekučním titulem bude pravomocné rozhodnutí soudu. Náklady spojené s vymáháním půjdou k tíži dlužníka.

Pozor na promlčecí lhůtu, která je v případě, že dlužník dluh uznal desetiletá, pokud by však dluh neuznal, zaniká jeho vymahatelnost obecně po třech letech od chvíle, kdy mohlo být právo ve věci vymáhání dluhu uplatněno poprvé...

jarin*
hodnocení

Soud ho uznal viným a dlužník se zavázal splácet 500 Kč měsíčně. Ten soud proběhl v roce 2012. To jako uznání nestačí?

hodnocení

1x

Máte v ruce rozsudek, tedy exekuční titul. Pokud dlužník neuhradil celou dlužnou částku dobrovolně v souladu s rozsudkem, můžete podat exekuční návrh - např. takto:

obchodsdluhy.cz/...

Jestliže je to ale "pár let" , záleží na tom kolik - od doby právní moci rozsudku je promlčecí lhůta pro vymáhání exekucí desetiletá.

jezevec*

Desetiletá je jen v případě, že dlužník v soudním řízení svůj dluh uznal. Jinak obecně 3 roky!

jarin*
hodnocení

Soud proběhl v roce 2012. Nevím, jestli nenapsat dlužníkovi, že jsem nezapomněl a ať urychleně zaplatí, nebo to budu řešit exekučně. Jenže co když nebude mít exekutor co zabavit?

hodnocení

0x

Nevím jak je to dle zákona ale já bych zkusil ten soud.

Koukám že jsme tři napsali svoji odvo ve stejný čas, ale předchozí jsou aspoň fundovanější!Takže jim patří od*palec*e mne

jarin*
hodnocení

Tak jsem dohledal dopis, který mi dlužník poslal a kde navrhuje splácet 500 Kč měsíčně. Je to z roku 2012. Pak tam proběhla Klausova amnestie, má to nějaký vliv na dluh? Jak mám rozumnět tomu, že dlužník musí dluh uznat? Soudem byl uznán viným a sám navrhl splácet 500 Kč měsíčně. To snad jako uznání dluhu stačí ne?

hodnocení

0x

@jezevec - Na soud podej návrh na vydání platebního rozkazu

Mýlíte se - platební rozkaz je tentýž exekuční titul jako rozsudek, který už má tazatel v ruce.

Pozor na promlčecí lhůtu, která je v případě, že dlužník dluh uznal desetiletá, pokud by však dluh neuznal, zaniká jeho vymahatelnost obecně po třech letech

Mýlíte se - lhůt je několik - a v tomto případě platí

NOZ § 640

Právo přiznané rozhodnutím orgánu veřejné moci se promlčí za deset let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno.

§ 641

Bylo-li v uznání dluhu nebo v rozhodnutí orgánu veřejné moci plnění rozloženo na jednotlivá dílčí plnění, platí desetiletá promlčecí lhůta i pro tato dílčí plnění a počíná běžet ode dne dospělosti každého dílčího plnění. Dospěje-li nesplněním některého dílčího plnění celý dluh, počne promlčecí lhůta běžet ode dne dospělosti nesplněného dílčího plnění.

@jarin - proběhla Klausova amnestie, má to nějaký vliv na dluh?
Zřejmě ne - ta se týkala trestů odnětí svobody a jim podobných.

jarin*
hodnocení

Díky za info. Asi bude nejlepší dlužníka kontaktovat a říct mu, že to dám exekutorovi, pokud urychleně nezaplatí. Za toho podání exekuce, nebo toho exekutora něco platím? Co když dlužník nic nemá? Abych nakonec ještě nebyl škodný dvakrát.

Pokud dlužník pracuje, tedy vydělává, nebo má jiný příjem (např. důchod), nemusí mít majetek - dá se postihnout finančně. Náklady hradí dlužník, ovšem je možné, že budete muset zaplatit třeba zálohu - musíte se ptát.

z. č. 120/2001 Sb.

§ 87

(1) Náklady exekuce jsou odměna exekutora, náhrada paušálně určených či účelně vynaložených hotových výdajů, náhrada za ztrátu času při exekuci, náhrada za doručení písemností, odměna a náhrada nákladů správce závodu, a je-li exekutor nebo správce závodu plátcem daně z přidané hodnoty, je nákladem exekuce rovněž příslušná daň z přidané hodnoty podle zvláštního právního předpisu (dále jen "náklady exekuce"). Náhrada účelně vynaložených cestovních výdajů a náhrada za ztrátu času je nákladem exekuce do výše stanovené prováděcím právním předpisem. Účelně vynaložené cestovní výdaje a ztrátu času přesahující tuto částku hradí exekutorovi oprávněný; o tom musí být poučen ve vyrozumění o zahájení exekuce.

(2) Oprávněný má právo na náhradu nákladů účelně vynaložených k vymáhání nároku (dále jen "náklady oprávněného"). Náklady oprávněného hradí oprávněnému povinný.

(3) Náklady exekuce hradí exekutorovi povinný.

(4) Náklady exekuce a náklady oprávněného vymůže exekutor na základě příkazu k úhradě nákladů exekuce, a to některým ze způsobů určených v exekučním příkazu k provedení exekuce ukládající zaplacení peněžité částky.

hodnocení

0x
Pokud máš rozsudek od soudu, tak stačí zajít k nejbližšímu exekutorovi. Jen si připrav pár tisícovek, bude to něco stát, ale vše to pak dostaneš zpět i s urokama za ty roky zpětně. Pokud někde bydlí a má nějaký majetek, máš šanci. Nemusí nutně pracovat, stačí mít majetek nebo movité věci. Pokud tedy nemá trvalé bydliště na městském úřadě, to by bylo horší...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]