Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi prosím někdo zkušeně (ne domněnky prosím), poradit jak na následující situaci? Poprvé v životě řeším pracák. Dostal jsem se do situace, kdy jsem ukončil pracovní poměr dohodou ke dni 30.11. - čili jsem ještě oficiálně zaměstnán. Do dalšího zaměstnání budu nastupovat až od 1.2.2019. Čili na prosinec a leden se chci nahlásit na pracák. Může mi někdo poradit do kdy a s jakými dokumenty se tam mám dostavit? Dočetl jsem se, že do 3 dnů od ukončení.
Nicméně nepotřebuji žádat o zařazení do evidence uchazečů, když mám další pracovní smlouvu. Měl bych tedy vyplňovat pouze žádost o podporu, je to tak?
V současné době mám jen dohodu o rozvázání prac. poměru a potvrzení o zaměstnání (že jsem tam byl zaměstnán) - to je zápočťák? Potvrzení o výši příjmu, nebo evidenční list důch. poj. ještě nemám. To předpokládám by mi měl poslat současný zaměstnavatel v prosinci - ovšem to asi do 3.12. nepošle. Takže jak?
Nárok na podporu v nezaměstnanosti mají uchazeči o zaměstnání. Nechcete-li být v evidenci uchazečů o zaměstnání, nemusíte se na ÚP vůbec evidovat. V tom případě byste si ale musel sám hradit zdravotní pojištění. Letos jde o 1.647 Kč měsíčně, od ledna to bude více (přesnou částku zatím nevím).
Pokud se zaevidujete na ÚP, budete muset spolupracovat a pokud by Vám ÚP nabídnul vhodné zaměstnání, nesměl byste je odmítnout bez vážných (např. zdravotních) důvodů.
Potvrzení o zaměstnání > dříve zápočtový list.
Zaměstnavatel je povinen potvrzení o zaměstnání vystavit poslední pracovní den, ale není povinen Vám je zaslat poštou. > Domluvte se se zaměstnavatelem, kdy si potvrzení můžete vyzvednout.
Poznámka: V případě dobrovolného ukončení zaměstnání (např. dohodou bez uvedení vážného důvodu podle zákona o zaměstnanosti) se po celou podpůrčí dobu krátí podpora v nezaměstnanosti na 45 % průměrného čistého výdělku. Příjem si budete muset nechat potvrdit na formuláři, který získáte na ÚP.
První pracovní den po skončení přijďte na pracák s tím, co máte. Starou smlouvu, dohodu o ukončení atd. Pokud nebudete mít všechno, nic se neděje, řeknou Vám, ať to dodáte později, ale už budete mít splněnou svou první část. Až budete mít ty další dokumenty, prostě je dodáte. Taky si vemnte doklady o dokončeném vzdělání. Jako uchazeč o práci se nechat zapsat musíte, je to podmínka přidělení podpory. Jinak by vám podporu zamítli. Ale pokud úřednicím řeknete, že máte už nabídku nástupu od 1.2., nechají vás na pokoji, jen budete chodit na "kontroly" jednou za měsíc.
díky oběma, to mi zní srozumitelně. Vlastně nepotřebuji mít hned vše na první návštěvu. Ještě upřesním, že s budoucím zaměstnavatelem již mám podepsanou pracovní smlouvu s nástupem od února. Čili by skutečně ztrácelo smysl mi hledat zaměstnání. Ale jde mi jen o to překlenutí těch 2 měsíců, které nechci řešit brigádami a placením zdravotního jako samoplátce.
Moje zkušenost taková je, ovšem samozřejmě záleží na tom, jak aktivní úřednice zrovna bude u přepážky. Každopádně pokud dojdete na pohovor a novému potenciálnímu šéfovi řeknete, že máte už domluvené místo a pokud by Vás přijal, stejně mu utečete (to je samozřejmě naprosto legální a správné mluvit o svých budoucích plánech), tak vám do zprávy napíše "nevyhovující kandidát" a úřad vám dá chvíli pokoj. A to si samozřejmě úřednice uvědomuje a pokud není slepice, tak vás na pohovor ani nepošle.
Vždycky můžete do zprostředkovaného zaměstnání nastoupit - pokud si ohlídáte, aby ve smlouvě byla uvedena zkušební doba 2 měsíce (nebo max. 3), můžete pracovní poměr kdykoli během jejího trvání, což by vám nebránilo od 1. února nastoupit tam, kde máte místo domluveno - a kdyby náhodou nevyšlo, pořád budete mít aspoň nějakou práci.
Pozor na "rady" (hlavně na tu druhou) od @Pletiplot!
Nespoléhejte na to, že pokud máte v ruce pracovní smlouvu od února, nebude Vám ÚP nic nabízet. Nerní to pravděpodobné.
Vzhledem k tomu, že je v současnosti více volných míst než uchazečů o zaměstnání, je mnohem pracvděpodobnější, že Vás ÚP bude posílat k potenciálním zaměstnavatelům.
Pokud potenciálnímu zaměstnavateli "legálně a správně sdělíte své plány do budoucna", napíše zaměstnavatel na doporučenku, že jste nabízené místo odmítl bez vážného důvodu. A ÚP to oprávněně vyhodnotí jako maření spolupráce při hledání nového zaměstnání, což povede k sankčnímu vyloučení z evidence.
@Jarin, mýlíte se, spoléháte. Dokonce tak, že byste nechtěl ani zařadit mezi uchazeče o zaměstnání, chtěl byste jenom podporu.
To ale není možné.
Buď se zaevidujete jako uchazeč o zaměstnání, potom budete mít nárok na podporu (a budete muset s ÚP spolupracovat), nebo se nezaevidujete, zůstanete bez podpory a budete si sám hradit zdravotní pojištění. Jiná možnost není.
Bohužel Vaše představa je mylná.
Nelze od sebe oddělit žádost o zprostředkování zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti.