Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení prac. poměru v pracovní neschopnosti

Od: topta® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám následující problém, se kterým bych potřeboval poradit, nevím, kde jinde sehnat potřebné informace. Předem děkuji.

U zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou. Tento týden jsem omarodil, úraz ruky mimo práci, doba léčení cca 3-4 měsíce.

Pokud bych chtěl u tohoto zaměstnavatele ukončit pracovní poměr, kdy a jak to nejlépe udělat? Nejraději bych se tam už po marodce nevracel, ale abych na tom pak nebyl nějak tratný. Z tohoto roku se mi převede několik dní dovolené do roku příštího, protože už ji nestihnu vybrat. Budu mít nárok na dovolenou i příští rok, když do toho nezapočítám převedené dny z letošního roku? Myslím si, že ne, že bych musel asi 2 měsíce odpracovat a pak bych měl nárok na 20 dní dovolené, ale jistý si vůbec nejsem.

Ještě jednou díky za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Nárok na dovolenou vzniká po odpracování 60 směn, pokud byste odpracoval méně, měl byste nárok na jednu dvanáctinu z 20 dnů za každých 21 odpracovaných směn > nejvýše na dvě dvanáctiny. Po odpracování 60 směn už by šlo o nárok na poměrnou část roční výměry. (Na 20 dnů Vám nárok nevznikne.)

Výpověď musí být písemná a musí být doručena druhé straně. Výpovědní doba činí (nejméně) dva měsíce. Jestli se do práce nechcete po skončení nemoci vracet, můžete dát výpověď už teď. Pokud zaměstnavateli dojde do konce listopadu, skončí zaměstnání 31. ledna 2019. Nárok na nemocenské byste měl i po skončení zaměstnání až do konce nemoci.

dovolena
hodnocení

0x

Proč byste nesetrval v době nemoci u stávajícího zaměstnavatele. Nevíte, co se Vám s rukou dále vyvine, jestli budete moci vykonávat bez omezení nějakou práci. Pořád je lepší mít nad sebou takový pomyslný ,,záchranný deštník,,. Kvůli další neschopnosti, převedení na jinou, vhodnější práci, kvůli lázním a pod..

Zatím bych si život nekomplikovala, ale to je můj názor, třeba máte již vyhlédnuté jiné zaměstnání. Hlavně, aby Vás tam vzali, když uvidí, že jste byl dlouho v pracovní neschopnosti.

Pokud budete marodit do konce roku a zároveň si dohodnete ukončení prac. poměru v letošním roce, tak dovolená z letošního roku, kterou tím pádem nebudete moci již vyčerpat a vlastně ani přístí rok, protože nebudete zaměstnancem, se proplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]