Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ráda bych viděla svoji vnučku

Od: slunnicko odpovědí: 33 změna:

Dobrý den, dne 14.10 2018 se moji dceži narodila dcerka.Takže jsem se stala babičkou.Problém je v tom, že dcera bydli s vnučkou a manželem v městě Most.Od nás to je cca 150-200km daleko.Dcera se po porodu nějak změnila.Je prvorodička 28 let.Aby nás pozvala k nim ani náhodou.Pry je v šestinedělce a dcerka nesmí prý nic chytnout -onemocnět.Prý je to brzo na návštěvy.Určovat návštěvy bude ona.Tzn, kdy a kdo k nim může přijít, a jestli oni vůbec budou mít čas, záleží na nich.Po telefonu skoro nic neřekne, ani nám skoro nevolá, nepíše.Ráda bych viděla vnučku, jsem jeji babička.Když jsem toto řekla po telefonu dceři, řekla at přestanu s babičkou apd.Ptala jsem se jí, kdo jim pomůže v šestinedělce a celkově s malou vnučkou.Odpověděla, že pomoc nepotřebují a když tak, nablízku jsou manželovi rodiče.Je mi z toho smutno.Takže manželovi rodiče mohou k nim a vidět a vnučku a já nemohu?, T o mě vnučka nepozná a budu pro ní cízi babka jednou.Budeme si cízi.Pochopila jsem, ze moje dcera 28 let má hrozně ledové srdce k nám, a že si zřejmě nepřeje, abychom jsme tam jezdili.Ani nám nesdělila přesnou adresu bydliště.Říka, na co to chceš vědět.Opravdu nevím co mám dělat, ráda bych taky viděla svoji vnučku.Moje dcera mě nemuže trestat přeci

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

7x

Z tvého popisu mi vyplývá, že tě zajímá jenom vnučka, dcera tě podle všeho doposud nezajímala. Proč by měla najednou akceptovat tvůj zájem? My tady nevíme co, kdo, proč, zač. To musíš sáhnout do svého vědomí a svědomí. Těžko si budeš vynucovat styk s vnučkou, dokud bude narušený vztah s dcerou.

doplněno 10.11.18 18:23:

Pokud je to tak, jak říkáš, tak nejlepší bude na dceru i vnučku zapomenout a soustředit se sama na sebe. Dcera bude vnučku vychovávat zcela ve svém duchu a věř tomu, že by ti občasný styk s vnučkou moc radosti nepřinesl. Je přece tolik věcí, které se dají podnikat a budou užitečnější nejen pro tebe, tvé zdraví, ale možná i pro někoho ve tvém bezprostředním okolí. Rozhlédni se kolem sebe a žij.

slunce68*
hodnocení

Vždy mě zajímala dcera, a dcera nikdy se nezajímala o mě.Byla někdo.Já dělnice-vzdy se styděla jit semnou po městě a ona VS.Vzdy jsem ji volala, psala, ale dcera nikdy.Byla i u nás, několikrát jsme ji zvali, ale ona ani jednou.Nikdy se mě nezeptala, jak mi je, jestli jsem zdravá ap.Já svědomí mám čisté, hodněkrát jsem ji otevřela náruč a řekla jsem, že tady budu vždy pro ní, ale dcera nic.Neumí se ani omluvit, říci promin.Kdo nemá čisté svědomí, je moje dcera.Obě dvě máme chyby, ale dcera má hlavní

hodnocení

5x

@slunnicko - Pry je v šestinedělce a dcerka nesmí prý nic chytnout... ani nám skoro nevolá, nepíše... manželovi rodiče mohou k nim a vidět a vnučku a já nemohu?
Dcera je anio ne měsíc po porodu, ještě s ní cloumají hormony a teprve se učí s miminkem žít - to byste měla znát a brát na to ohled. Stejně jako asi víte, že se čtyřtýdenním kojencem na psaní a volání taky tolik času není.

Rodiče jejího manžela jsou po ruce, ale pravděpodobně u mladých nežijí, jako byste musela při návštěvě vy. Třeba dcera zatím nechce nikoho doma na delší dobu.

Počkejte po šestinedělí a nabídněte, že byste přijela jen na otočku - jde to, já jezdím za jedním z dětí 250 km ráno tam a večer zpátky.

hodnocení

3x

Podle mne máte něco nevyřešeného s vaší dcerou, už z dřívějška. A v tom Vám nikdo neporadí, protože nikdo neví co mezi vámi je. "Ledové srdce", divné. Píšete, že Vám ani něřekla svou adresu. Také divné.

"Moje dcera mě nemůže trestat přeci" Tohle píšete. Pro mne je to nedokončená věta a Vaše dcera má asi jiný názor. Tohle budete muset řešit s ní.

led
hodnocení

3x

Zkuste se s tím smířit, ona je asi už dávno v jiném světě než jste vy. Tak jak to popisujete, už to asi jiné mezi vámi nebude, asi to tak zůstane. Být vámi,tak se nevnucuji, i když je to dcera. Dceři je 28, takže budete asi ještě ve středním věku, žijte si svůj život, hledejte přítele, nebo tady čtu, že asi máte manžela, můžete si ještě užít pěkný kus života. Radši se moc nenervujte, škodí to zdraví.

hodnocení

3x

Slunce68, píšete, že se Vaše dcera styděla jít s Vámi i po ulici, protože Vy jste dělnice a ona má VŠ. A jak to je prosím Vás vidět, že ona je studovaná a Vy ne? To má napsáno na čele, že ona vystudovala a Vy zase, že jste dělnice? Já to teda na lidech, které potkávám na ulici nedokáži odhadnout, jestli jsou studovaní, nebo dělníci. A hlavně je mi to úplně fuk, vždyť je neznám a navíc, to, že je někdo studovaný, ještě neznamená že je moudrý a dobrý člověk. Tak jestli se Vaše dcera za Vás stydí, tak to musí být něco jiného, co je teda od pohledu vidět. Nebo si to namlouváte

hodnocení

2x

Dobrý den. A jak to bylo mezi vámi před porodem? Komunikovala jste s dcerou? Navštěvovala ona Vás? Nepíšete nic o tom proč máte tak špatné vztahy. Styk s vnučkou bude obtížný pokud se nestýkáte s dcerou a nejste spolu za dobře. Jaká jste byla pro dceru máma, že se k Vám chová tak chladně nyní?

doplněno 10.11.18 17:16:

Já Vás v žádném případě nesoudím. Pouze jsem Vám položila dotaz...

slunce68*
hodnocení

Komunikovala jsem s dcero spíše já.Vždy jsem volala a psala já.. 200km se odstěhovala, ze si našla po Vš v Ústí nad Labem přítele., který byl z Mostu.V Ústí nad Labem dcera študovala školu cestovní ruch.Domů jezdívala z Usti málo, je to dálka, a já taky pracuji v nepřetržitém provoze na směny včetně víkendu.Nevíte jak se dcera chovala j nám.My dělníci a ona VS.Chováni a jednáni má po svém biologickém otci, s nimž jsem rozvedená.Nevíte čím vším jsem prošla a zažila, tak mě nesudte.

Proč píšete jako by bylo špatně, že ona je VŠ? Proč pořád zdůrazňujete, že jste dělnice? Nebylo to tak, že doma jste vždy byla generál (ale dle vašich očí jste vše dělala pro dceru) a proto se rozhodla, že ona takto žít nechce? A ještě píšete, jak kdybyste jí vyčítala, že je jako váš bývalý manžel. Jak kdyby ona mohla za to, že jste se rozvedli nebo za to, že si "vybrala" jeho vlastnosti a vy, chudák, nemáte nic.

hodnocení

2x

To chcete, aby cestovala s novorozenětem 200 km daleko? Jeďte vy za ní (ale ohlašte se předem!). A taky nevím, s čím byste jí tam měla doma pomoci, v šestinedělí má být novopečená matka hlavně s dítětem a manželem. To s adresou bydliště - řekli jste si o něj? Jaké to bylo, když žila u vás? Neodstěhovala se náhodou 200 km daleko schválně? Má nervy z mateřství, takže jestli máte nějaké rozbroje mezi sebou, tak by jí to ještě víc vynervilo. To, že kdyby náhodou potřebovali pomoct, tak se zeptají někoho, kdo bydlí blízko, tak je logické.

Píšete, že má ledové srdce, ale jak o ní píšete, tak ho zřejmě podědila po vás. I to jak píšete o vnučce je spíš majetnické ješetnictví než skutečný zájem.

A že budete pro mimino cizí? Prosímvás, to vidí teď tak 20 cm před sebe a ještě rozmazaně. Pro ni jsou cizí kromě rodičů všichni.

jirikoo

to kolikoli: co je todle za radu? kdo vam dava pravo soudit cloveka, aniz byste ji znala? tazatelka by spise ocenila nase nazory, jak se zachovat, co rici, co ne atd. A ne si vylivat sve zda se spatne zkusenosti na ni...
my jsme take rodici a ted cekame dalsi, takze pomoc babicek budeme potrebovat. Nedovedu si predstavit, ze bychom se pred rodici zavirali ci skryvali a odmitali kontakt. To podle mne neni v poradku. Sestra me partnerky mela a ma spatny vztah se svymi rodici a i presto hned po porodu jejich druheho syna babicka u nich byla a pomahala.
Ma rada je, vyckejte, dejte tomu cas...ona se na vas drive ci pozdeji obrati s zadosti o pomoc.

@jirikoo - takze pomoc babicek budeme potrebovat

Pak si ovšem nedovedete představit, že jsou i takové rodiny, které se bez jejich pomoci obejdou.

jirikoo

ano i to se stava, pak babicky a dedecky zastupuji ruzna day care centra, pripadne chuvy, hodinovy manzele, atd. a to je podle mne spatne.

Tak jsem to nemyslela - takže jinak - jsou rodiny, které zvládají péči o svoje děti samy.

lidus*

Kolikoli to mi hlava nebere? Vy jste pomoc nepotřebovala? Adresu snad dám matce hned a nedělám caviky a pomoc žádám po matce až pak po cizích (i tchýně je snad pro dceru méně než matka).První vnouče je pro babičku nejvíce a jestli vidí a vnímá je jedno.

Já nevím, proč píšete na mě, já nemám nějak špatné vztahy v rodině, že bych se bála ukázat dítě (ale taky bych nechtěla celodenní návštěvy). Spíš jde o to, že jsou rodiny, kde přítomnost nějakého člověka totálně vysává energii ostatních. A pokud má zakladatelka vztah s dcerou jak popisuje, tak klidně to může být tento případ. Dcera zakladatelky chce klid a pohodu, ne (to je příklad) poučování a podobně.

A udržovat s někým dobré vztahy jen kvůli tomu, že budu toho člověka chtít zneužít na nějakou pomoc, mi přijde krajně pokrytecké. Pokud mám vztahy v rodině špatné a ani po letech se nedaří urovnat, tak prostě nebudu "trpět" návštěvy atd. abych mohla dítě tomu člověku šoupnout. Ale já už mám problém i s tím, když kolikrát ženský říkají, že "manžel nepohlídá" - aby manžel "nepohlídal", tak to by teda v mých očích musel vydělávat aspoň 100 000, a pak mi zaplatit chůvu. Jinak hezky "pohlídá", když budu něco potřebovat (klidně jenom voraz). A když ani to nevyjde... tak radši dám dítě do jeslí, ke kamarádce nebo zaplatím na den to hlídání. Než člověku, se kterým jsem na nože.

Někdy ty vztahy prostě urovnat nejdou. A opravdu to není vždy ze strany "povýšených mladých", ale občas i ze strany "tvrdohlavých starších". Podle mě, pokud se zakladatelky dcera odstěhovala 200 km od domova a nedala vlasním rodičům svou adresu, tak se tam muselo stát něco hodně špatného. A zakladatelka si to možná ani neuvědomuje. A kdyby byla chyba na straně "povýšené mladé", tak se zakladatelka zeptá, jak může urovnat vztahy s dcerou, která se od ní vzdálila. A ne, jak si může "nárokovat" dítě své dcery.

A poslední věta - "moje dcera mě nemůže trestat přeci" - toto by nikdo nenapsal, pokud by aspoň trochu necítil, že tam nějaký "důvod pro trestání" je.

lednice
hodnocení

2x

Souhlasím s ,,led,,.

Dcera se odrodila a možná nalezla tam v dálce jinou, náhradní rodinu, se kterou má společnou řeč a dobře tam zapadla.

Mějte radost, že vystudovala vysokou a zvládla přechod k samostatnosti, porodila zdravou vnučku, jistě má zajištěné bydlení a dobrého partnera.

Napište jí zřejmě na e-mail, když nemáte adresu, popřejte jí všechno nejlepší do dalšího života, že na ni, její rodinu, vnučku budete myslet a kdykoliv bude potřebovat, že tu pro ně budete. Ať se již pokazilo v minulosti cokoliv, vždy bude Vaše dcera.

Projevte lítost, že Vás to jistě bolí, že vnučku nebudete moci vidět tak často, jak byste si představovali, ale vyslovte naději, že se snad časem všechno uklidní a vnučku poznáte.

A víc bych v budoucnu nepsala a nerozebírala, pouze k svátkům, narozeninám a že vzpomínáte..

---------------------------------------------

Takhle malé miminko ještě nic nechápe a nikdy nevíte, jestli až jí budou 2-3 roky se u vás neobjeví častěji.

Berte to, že je Vaše krev daleko, někde v cizině, vyčítáním nic nespravíte, je tam nějaký blok a pokud se dcera sama nesvěří, nezmění přístup k Vám, tak s tím nic nenaděláte.

A ano, je docela možné, že se Vás stydí, ale, co s tím naděláte? Nic. Doufám, že máte ještě jiné dítě, nebo druhý manžel /přítel/ zase ze své strany rodinu, tak to berte jako malou náplast a pomáhejte a užívejte si rodinné vztahy z této rodiny.

------------------------------------

Jinak - za nás se návštěvy konaly až po šestinedělí, počkejte, jestli Vás dcera nepozve až v prosinci. Zatím můžete třeba péci perníčky a jiné. Hlavně nevyčítat, netlačit, nesrovnávat s druhými prarodiči, nešťourat se v minulosti a tak podobně.

Možná, až se někdy potkáte s otcem své vnučky, tak v něm najdete nového syna, náhradu za dceru. Nejsem věřící, ale ,,cesty Boží jsou nevyzpytetelné,,.

liska5

To je i moje řeč. Nemohu dávat bodíky, tak aspoň*palec*

janm*
hodnocení

2x

slunnicko-

Něco poradím ze zkušenosti, nechte to být, nechte to úplně být, nevnucujte se, vůbec se nevnucujte, překousněte to a zkuste to, nepotřebuje vás protože ví že se ozvete že zavoláte že se zajímáte tak se prostě nestará a najednou zjistí že jí něco chybí když se jí nebudete dlouho ozývat, opravdu to zkuste nekontaktovat jí nechte to nějakou dobu čas a uvidíte...Ono totiž buď na to přijde sama a přehodnotí své chování nebo ne, a pokud jí to opravdu nedojde pak se můžete třeba zbláznit...nic s tím neuděláte... Něco takového jsem zažil i u nás, to bylo breku a nářku že babička neuvidí vnoučka a najednou si řekla "a co" nechce tak nechce a úplně se od toho vnitřně oprostila...uplynul nějaký rok téměř úplného "mlčení" a najednou se dcera začala postupně ozývat a pak nakonec přišla sama...I já to zažil a zažívám, jsou prostě lidé z rodiny přátelé apod. , kteří vás prostě z ničeho nic "zavrhnou" a při tom jim člověk nic neudělal, to zavržení vychází z nich samých z jejich vnitřních problémů konfliktů nezpracovaných emocí nezpracovaného ega, myslí si že vina je ve vás tak vás zavrhnou, ale velice se mýlí...Nechte tomu volný průběh, nic neznásilňujte a buďte trpělivá a kdyby byla dcera tak tvrdá že by nikdy vnuky nedala, nebojte jen dejte o sobě později vědět až děcko trochu nabere rozum tak se mu připomeňte i ono se jednou bude ptát po své další "babičce"...vím život je krátký ale některé věci se prostě nedají vynutit, následky si ale dcera ponese sama, i když si je třeba nyní neuvědomuje...

pravdapravdouci

Janm, Vaše rada mi mluví z duše, také jsem si tím prošla a procházím /ze strany nevěsty/ a je to tak, nelze lámat přes koleno, nechce, nechce, tak ubližuje svým dětem. A přesně tak, dojde jim to později.

janm*

Ano, protože to je realita, někdy to ti mladí s tou izolací přešvihnou a pak se stane že si děcka už babičky nebo dědy moc neužijí nebo neužijí vůbec protože zemřou, ta výčitka pak ale zůstane mezi nimi a jejich rodiči kteří si pak až uvědomí o co je připravili a že život je jen "na krátko" a že mrhat časem nebo dělat studené války se opravdu neoplatí..., každý se nakonec vytrestá sám...sám se svým rozhodnutím odsoudí sám si dá trest...

Někdy je větší trest se s rodinou stýkat takzvaně "z povinnosti".

hodnocení

2x
Napadlo mě, jaký máte vztah se svým švagrem? Aby v tom neměl "prsty" i on. Nebyl by to první případ. Pokud se nemáte rádi, tak to není moc dobré.
doplněno 11.11.18 15:49: Se zetěm vztah jsem myslela, ne se švagrem.
slunce68*
hodnocení

Se zetěm mám dobrý vztah.Zdá se mi, ale jenom zda, že zetak musím poslouchat nebo-li je "podpantoflak" , ale říkám, možna se mi to zda

hodnocení

1x

@slunnicko - Neumí se ani omluvit, říci promin.Kdo nemá čisté svědomí, je moje dcera.Obě dvě máme chyby, ale dcera má hlavní... Chováni a jednáni má po svém biologickém otci
Nezlobte se, @slunnicko - ale není to taky trochu vaší výchovou? Nemůžete všechno svádět na dědičnost - nanejvýš na odkoukané chování, ale nevíme, jak se dcera s otcem ne/stýkala. Nevedli jste způsobem "ty budeš studovaná, něco lepšího" (i než my-dělníci).? Nemyslím to samozřejmě doslova - ale ona se tak může cítit. A i když to zní ošklivě - teď už (od) vás nic nepotřebuje - bohužel.

jirikoo

jak my latinici rikame, its like shooting fish in a barrel...to vase konstatovani. Pani tazatelka by spise chtela vedet neco konkretniho, jak byste se zachovala.

kazda rodina potrebuje pomocnou ruku, drive ci pozdeji, treba si to ted ani neuvedomuje. Jakobyste nemela rodinu. Ma predpoved je, ze se na ni obrati s pomoci ci radou.

@jirikoo - Paní tazatelce jsem odpověděla hned na začátku a soudím, že dost konkrétně.

K vašemu názoru, že "kazda rodina potrebuje pomocnou ruku" jen drobná poznámka - i pomoc je možno nepožadovat nebo dokonce odmítnout.

hodnocení

1x
Třeba by Vás nechtěla vidět, i kdyby bydlela kousek o Vás. Dcery ani rodiče si nevybírame. Vztahy jsou křehké. Moje kamarádka po vystudovani vysoké školy, ale i během ní, byla jiný člověk. Třeba jste jí něco udělala a ani o tom nevíte. Moje sestra se taky o mě vůbec nezajímá. Nezeptá se mě jak se mám, nic. I když jsem se to pokoušela srovnat, dostala rady od psycholožky, jak se chovat. Nepomohlo to. Prostě taky nezájem. Beru to, jak to je a nakonec vlastně bych měla být ráda. Protože má povahu jako tyranský otec. Chovala by se ke mě stejně. Ten taky se o mě vůbec nezajímal, přehlížel mě atd. Je neuvěřitelne, jak je to okoukání nakažlivé. Akorát nevidím neteře. Až na Vánoce.
doplněno 11.11.18 09:17: Oprava věty: Je neuvěřitelné, jak je to okoukane chování nakažlivé. Taky mi chce diktovat, abych se chovala podle jejich představ. Člověk ani nemohl být sám sebou.
doplněno 11.11.18 09:45: Tetě jsem teď ani nevolala, protože jsem byla nemocná a ona by určitě řekla, že jsem se neoblékala. Že si za to můžu vlastně sama.
janm*

Je to smutné na tom světě, vlastně je tak každý sám..., ale má to i jistou výhodu, jak píšete, máte větší svobodu být sama sebou a nemuset se podřizovat "diktátu" jiné osoby...ostatně pokud má někdo takové sklony, tak taková přátelství ani za nic nestojí, přece člověk nebude "přítelem jen když bude na slovo poslouchat toho druhého"...

To je fakt.

lidus*
hodnocení

0x

Nesoudím vás, soucítím s vámi ale jak to píšete, že neznáte ani adresu je to hrozné. Paní doktor se stydí za rodiče co se živí rukama a třeba nemají co druzí. Dokud si svou hloupost neuvědomí, nenaděláte nic.

hodnocení

0x

Dal bych jí ještě trochu času a pak se zkusil pozvat sám na nějaký konkrétní termín. Prostě ji zkusit zlehka donutit. Pokud odmítne, obávám se, že nestojí za námahu, ač chápu touhu po vnoučeti. Případně bych ještě zkusil štěstí u zetě... Mimochodem, pokud se stydí za rodiče, musí být chyba ve výchově - není už přeci puberťačka..

led

Nemyslím si, že je to chyba ve výchově. Dcera prostě povýšila svým vzděláním a své chování má v povaze, někteří lidé to tak mají - chovají se povýšeně a nevadí jim, že se tak chovají i ke svým obyčejnějším rodičům. Jejich láska jí prostě obtěžuje. Maminka musí hodě trpět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]