Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Antibiotika na zánět středního ucha? (Věk 28)

Od: vcelicka odpovědí: 14 změna:

Dobrý den.

Budu moc ráda, když mi objasníte tuto záležitost. Dnes jsem dostala předepsaná antibiotika na 5 dní plus kortikoidy na 3 dny po tom, co mi propíchli bubínek. Jako malá jsem toto prodělala asi 4× a žila jsem s představou, že po propíchnuí je hotovo, možná pár dní poležet.

Fascinuje mě, že mám brát antibiotika, i když mi nikdo nebral žádný vzorek nebo krev. Prostě jsem dostala v úterý teplotu a včera v noci to vyvrcholilo uchem.

Jako malé mi dávali tyto prášky skoro na vše, od té doby, co za sebe rozhoduji, jsem je měla asi 2×. Nechci je jíst zbytečně, dělám si čaje a po propíchnutí ucha se mi samozřejmě ulevilo od bolesti.

Musím na kontorlu v úterý, tak jsem si řekla, že do té doby mohu počkat, než se začnu ládovat těmito jedy (které mají své místo v medicíně, ale rozumíme si). Práci mám z domova, takže není třeba se hroutit.

Jste také toho názoru, že s tím mám počkat?
Hledala jsem na internetu, ale vše se týká informací o dětech, jelikož v dospělosti je tato nemoc méně častá.

Díky Vcelicka

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý den. Antibiotika jste dostala k vůli zánětu, měla byste je brát. Propíchnutím ucha se Vám ulevilo sice, ale ještě je třeba zánět i vyléčit. Myslím si, že byste měla brát léčivo které Vám doktor doporučil. Určitě to není zbytečné.

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, ATB doktor předepsal jako prevenci. Vím o člověku, který předepsaná ATB po větším zákroku u zubaře nebral a skončil v nemocnici s nějakou infekcí v hlavě. Ovšem, rozhodnutí je na Vás - jen si potom nestěžujte. Zdravím!

P.S. Do té nemocnice to byl potom "fofr", protože krom bolesti a otoku ztrácel i vědomí.

hodnocení

3x

Naše názory jsou irelevantní - rozhodující je názor vašeho lékaře.

Domnívám se, že AB byla předepsána pro zmenšení rizika zánětu po výkonu - ale skutečně jen domnívám.

hodnocení

3x

Dělejte, jak myslíte. Ale máte zánět v hlavě. Ale třeba ji zas až tak moc nepotřebujete ..

72mona3*
hodnocení

3x

Zánět jsem měla, antibiotika jsem dostala a brala. A rychle to pomohlo. Antibiotika jsem neměla už léta, tohle bylo poprvé po dlouhé době a vůbec jsem nepřemýšlela, jestli je brát nebo nebrat. Pomohly. M.

rv*
hodnocení

3x

Pokud nejste větší odborník než váš lékař, je rozumné dát na jeho doporučení.

hodnocení

2x

@vcelicka - Z toho důvodu mě překvapilo, že se to bude v mém případě řešit antibiotiky (navíc lékařka ani nemůže vědět jakými, když mi nebrala krev a byla jsem u ni poprvé
"Antibiotická clona" se tomu říká - většinou se používá jako prevence před zákrokem, což ve vašem případě nebylo možné. Lékařka zřejmě vybrala lék první volby, kdy odběr není nutný, a teprve kdyby nezabral, hledala by dál.

figurek*
hodnocení

2x

Teda to je zase dotaz. *ee*

Zdalipak vy pilná včeličko víte, že takto těžce zkomplikovaný zánět středního ucha se musí léčit všemi možnými dostupnými prostředky a tak rychle, jak jen to jde? Jinak se vám díra do bubínku bude hojit celé týdny či dokonce měsíce a místo sluchových buněk se vytvoří jizva. Výsledek je ten, že se vám se zhorší sluch. A tato změna je nevratná, protože není způsob, jak zajizvený bubínek opravit.

Už ta antibiotika berte.*bum*

hodnocení

1x

Na svůj věk máte docela zajímavé představy o léčení a antibiotikách. Určitě vše vyčteno od odborníků z internetu.

ano
hodnocení

1x

V dnešní době lékaři předepisují antibiotika jen když už je to nezbytně nutné. Do hlavy si nevidíte, takže nevidíte ani zánět, a ten by se mohl dále rozšiřovat do hlavy. Radši ATB užívejte.

vcelicka
hodnocení

Děkuji, dám tedy na vás:)

vcelicka
hodnocení

Četla jsem o studii s dětmi, kde části dali placebo a druhé části dětí antibiotika. Vyplynulo, že stačí děti pozorovat a se zánětem si obvykle tělo poradí samo (jen to déle trvá). Ve výsledku třeba propíchnout. A nezatěžovat střeva antibiotiky, protože naopak z toho jsou pak horší následky. Jednalo se ale o malé děti... V dospělém věku může být třeba riziko větší. Netuším. Proto jsem se ptala, zda někdo nemáte přímou zkušenost. Také jsem se dočetla, že je spoustě lidem předepisováno po různých druzích kapek do uší. Z toho důvodu mě překvapilo, že se to bude v mém případě řešit antibiotiky (navíc lékařka ani nemůže vědět jakými, když mi nebrala krev a byla jsem u ni poprvé - to je pak vyloženě takovéto - předepíši druh antibiotik, jakou mám zrovna náladu).

Ale už je mám v sobě...

majsterjoe*
hodnocení

0x

vcelicka dnes 18:05

Četla jsem o studii s dětmi, kde části dali placebo a druhé části dětí antibiotika. Vyplynulo, že stačí děti pozorovat a se zánětem si obvykle tělo poradí samo

Ale váš organismus si s tím zcela sám neporadil, když vám museli propichovat bubínek, tedy řešit infekci v těle. Proto ta antibiotika. Jinak souhlasím, často jsou předepisována zbytečně, ale tohle nebude ten případ.*mala*

olinl
hodnocení

0x
Před několika roky mě kousnul nějaký hmyz a rána se mi nehojila. Obvodní doktorka mi předepsala silná antibiotika na pět dní, po kterých jsem se i krásně "týden" prospal. Nejsem zastánce zobání pilulek, ale cítím, že obranyschopnost se mi nesnížila. Pokud ty antibiotika-případně jiný doping např. vitamíny, minerály nepožívá člověk denně, nemělo by se nic stát. Tělo si zase odvykne a vyrobí si potřebné látky/protilátky samo z potravy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]