Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se exekuce příbuzného dotknou i mě

Od: vita* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, sestra má exekuci a ma trvalé bydliště v bytě rodičů kde také přebívá.

Rodiče i já máme trvalé bydliště jinde a také bydlíme jinde. Může se nás exekuce nějak dotknout? A co dědictví dluhů?

Ani jeden znás sestře ničím neručíme.

Velice Vám děkuji za rychlou odpověď.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

Ne, exekuce sestry se Vás nijak netýká. Jestli exekutor něco podobného zkouší, tak se jedná z jeho strany o protizákonné jednání a lze se velice účinně bránit. Ty doby divokého západu jsou již dávno pryč a bylo by docela dobré, aby to někteří zdejší rádci vzali v potaz a nesnažili se radit za každou cenu, byť i chybně

iz*

@Sebod,

můžete sem prosím dát odkaz na tu změnu? V § 325 o. s. ř. jsem nic o tom, že by exekutor mohl vstoupit jenom tam, kde má povinný prokazatelně svůj majetek, nenašla...

sebod*

ivzez, máte to ve vnitřní poště. Musela jsem to celé zkopírovat a je to dost dlouhé

sebod, mohla bych taky poprosit o zaslání? Děkuji.

iz*

@Sebod, děkuji.

sebod*

jojo. v noci přepošlu

08.11.18 18:51

Děkuji *palec*

sebod*
10.11.18 09:17

není zač :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, i dluhy se dědí, ale lze se takového (vždy celého) dědictví vzdát a nepřijímat ho. Pokud v onom bytě má věci pouze sestra, tak se Vás případná exekuce netýká. Jestli tam jsou i věci Vaše nebo Vašich rodičů, tak by je mohl exekutor zabavit. Zdravím!

doplněno 07.11.18 18:26:

sebod - zbytečně tady moc "mistrujete", navážíte se do rádců a hrajete si na velkou odbornici. Nepíši, že to exekutor udělat musí, ale mohl by (může se to stát i omylem).

sebod*

Bene, píšeš naprosté nesmysly. Exekutor nemůže jen tak zabavovat věci někoho jiného !

sebod*

Ale já v tomhle velká odbornice jsem. Vadí?

sebod*

A ještě doplním. Právě proto, že jsem odbornice v problematice exekucí a insolvencí, tak radím v nich a nikoliv všude jinde, kde o tom nic nevím. Bohužel to je nešvar některých rádců radit všude a ve všem. Takový BroukPytlík - rady všeho druhu... Naprosto bez ohledu na to, zda jsou ty rady dobré či nikoliv.

08.11.18 17:26

hodnocení

0x

Exekutor může vstupovat i do jných prostor, má-li důvod se domnívat, že dlužník zde má svůj majetek - teoreticky tedy i k rodičům nebo k vám.

Pokud by byla zabavena věc, která dlužníkovi nepatří, je třeba, aby se majitel, bránil návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu, který je nutno podat nejpozději do 30 dnů u příslušného exekutora a podložit ho fakturami nebo jinými doklady prokazujícími vlastnické právo, které pojetí do soupisu brání. Pokud exekutor návrhu nevyhoví, lze se obrátit na soud s vylučovací žalobou.

Dluhy se samozřejmě dědí, nicméně je možno buď uplatnit

NOZ § 1706

Uplatnil-li dědic výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitele do výše ceny nabytého dědictví. To platí i v případě, že soupis pozůstalosti nařídil soud v zájmu osoby pod zvláštní ochranou.

nebo

§ 1485

(1) Dědic má právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout; smluvní dědic však jen, pokud to není dědickou smlouvou vyloučeno. Odmítá-li dědictví nepominutelný dědic, může dědictví odmítnout s výhradou povinného dílu.

sebod*

jedubabo. Píšeš hlouposti. Exekutor NEMŮŽE tam, kde se mu zlíbí a kde se DOMNÍVÁ, ale pouze tam kde PROKAZATELNĚ ví, že jsou věci dlužníka

A exekutor se to "prokazatelně" dozví jak?

sebod*

To už je jeho problém. Prostě není možné vlítnout k někomu zabavovat majetek jen kvůli tomu, že u něho povinný byl v neděli na obědě. Pravda je, že se děly hrozné exesy v zabavování. Naprosto proti zdravé logice. A vzhledem k tomu, že velice mnoho vykonavatelů má za sebou trestní minulost, tak se jejich návštěvy podobaly nájezdům loupeživých rytířů. Takže se začínají sice pomalu, ale jistě nastavovat mantinely i jim.

Ale já nepíšu o "zabavování" nýbrž o vstupu ohledně soupisu - viz § 325b o. s. ř.

sebod*

Jaký je v tom v důsledku rozdíl? Sepis se může IHNED změnit v zabavování ;)

sebod*
hodnocení

0x

Bene, nejen pro Tebe :-D Bytem povinného (§ 326 odst. 1 o. s. ř.) při exekuci prodejem movitých věcí je byt, který povinný užívá na základě vlastnického práva, práva odpovídajícího věcnému břemeni, práva nájmu bytu nebo práva pronájmu bytu, nebo i z dalších důvodů, např. jako člen společné domácnosti vlastníka (spoluvlastníka) bytu nebo domu nebo nájemce bytu nebo po dohodě s ním, na základě výpůjčky, popř. bez právního důvodu nebo protiprávně. Předpokladem je vždy to, že povinný byt skutečně užívá (zdržuje se v něm s úmyslem zdržovat se zde trvale) a že v něm má proto umístěny své věci.II. Možností provádět exekuci prodejem movitých věcí na jiném místě, kde má povinný své věci umístěny, nelze rozumět zcela libovolné místo. Může jít o různá místa vlastněná či užívaná povinným, nemůže se však jednat o byt jiné osoby, který nelze považovat za byt povinného (§ 326 odst. 1 o. s. ř.), tedy za byt užívaný povinným. Pokud se nacházejí věci povinného u někoho jiného, lze je učinit předmětem exekuce prodejem movitých věcí jen tehdy, pokud je taková osoba dobrovolně vydá.(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 31.01.2012, čj. 14 Kse 6/2011 - 299) Zdravím! Velká odbornice *smich*

doplněno 10.11.18 09:28:

KDYSI opravdu platilo ono DOMNÍVAT SE. Což lze velice snadno zneužít, že? A vzhledem k tomu, že velká část vykonavatelů má za sebou prazvláštní trestní minulost a jejich zaměstnavatelé mají nezřídka také velké problémy se zákonem, tak k tomu loupení v naprosto cizích bytech docházelo. Naštěstí dnes je tomu jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]