Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem zahrádky - daňové přiznání

Od: marek46 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,pronajímám menší zahrádku, nájemné je 1000Kč + elektrika za měsíc.
Je potřeba udělat daňové přiznání z tohoto příjmu?
Jsem zaměstnanec firmy, udělá mi to firma nebo si mám najít účetní? Nebo je těžké si to udělat sám?
Co je k tomu potřeba?
Poradil by mi někdo z vás pokud by věděl? Děkuju

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Příjem z pronájmu musíte přiznat vždycky.

Zaměstnavatel provádí pouze roční zúčtování daně z příjmu, daňové přiznání si budete muset podat sám. > Po skončení roku si od zaměstnavatele vyžádejte potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně.

Interaktivní formulář daňového přiznání se dá stáhnout jako PDF nebo pro Excel, vyplnit lze pouze neuzamčená políčka. Podle mne byste to mohl zvládnout sám, formulář Vás "jakoby provede".

Daňové přiznání je lepší podat až koncem února nebo začátkem března, protože platnost podpisu na žádosti o vrácení přeplatku daně je jenom dva měsíce. Kdybyste DP podal hned v lednu, musel byste později o vrácení požádat znovu.

dane
hodnocení

2x

Zvládnete to sám. PLatbu za elektřinu neuvádějte, to si vyúčtujte s nájemnkem sám mimo DP.

dane

Z vašeho pronájmu nebudete platit zdr. ani soc. pojištění, nic nemusíte hlásit, jen Kč zdaníte formou daňového přiznání. Z celkové částky pronájmu si odeštete paušálem 30% na výdaje, nejjednoduší forma, nepotřebujete k tomu žádné doklady.

Z rozdílu zaplatíte 15% daň, to vše zapíšete do DP pod par. 9. Ani zaplatít nemusíte pokud budete mít ze zaměstnání přeplatek. Vše se zúčtuje dohromady.

marek46
hodnocení

Dobrý den, nechám si vystavit potvrzení příjmu od zaměstnavatele, je taky třeba zajít i na zd.pojišťovnu a OSSZ? Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]