Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabytí právní moci v nedohlednu?

Od: murka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

rodiče se dostali v říjnu 2009 do exekučního řízení kdy byla určena dlužná částka. Exekutor zablokoval účet jak tátovi, tak mámě. Mámě chodí na účet důchod a od října tedy jdou na účet, Táta měl na účtě taky nějaké peníze, které se blokly. Po dohodě s exekutorem se půlka dlužné částky dala na exekutorský účet a zbytek, že budeme splácet.

Ale pak mi došlo, že zaplacená půlka peněz a peníze na zablokovaných účtech jsou vyšší než je dlužná částka a už je "přeplaceno". Napsala jsem tedy exekutorovi, že částky na účtech + co má u sebe je již nad rámec dlužné částky, ale bylo mi odepsáno, že nenabylo právní moci a tak si peníze nemůžou "stáhnout" z účtu k sobě.

Včera mamka obdržela dopis od ČSSZ, že na základě exekutora dojde od března ke srážkám z důchodu.

Dnes jsem tedy volala do jeho kanceláře a ptala jsem se proč nařídil srážky a nestáhne si peníze k sobě. Kdy tedy dojde k nabytí právní moci. Bylo mi řečeno, že na soud to šlo v listopadu 2009 a není to ještě vyřízeno.

Ptala jsem se tedy jakou dobu to bude trvat a to je prý různé. Některý soud to udělá za měsíc a některý za půl roku. Že prý to zaurguje a mám se ozvat za 3 týdny.

Copak soud nemá hranici do kdy musí reagovat, aby to nabylo právní moci?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

arecibo*
hodnocení

0x

Ano, pracovník SE má pravdu. SE si nemůže stáhnout peníze dříve než nabyde právní moci usnesení o nařízení exekuxce. Poté mohou nabýt právní moc samotné exekuční příkazy. Nato SE uvědomí banku a ta je povinna druhý den po doručení vyrozumění o PM usnesení a exekuce. Nyní se tyto věci zasílají přes datové schránky, čili není problém s vyzvednutím.

Soudy nemají lhůtu na vyznačení PM, některým to trvá krátce, některým déle. Až půl roku. Což není problém SE, ale samotných soudů.

Doporučuji zavolat na okresní soud, který vydal usnesení (dle trvalého bydliště rodičů), propojit se na oddělení XX Nc, dle Usnesení a urgovat o urychlení. Po obdržení vyznačené právní moci, koná SE viz první odstavec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]