Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení pracovní pozice

Od: mg odpovědí: 1 změna:
Dobrý den,
mám prosím, jeden dotaz z oblasti zákoníku práce.
V červnu tohoto roku bylo oznámeno v podniku, že část vyráběných výrobků se od října již nebude vyrábět a bude docházet k personálním změnám a rušením stávajících pracovních pozic.
Jelikož byl říjen a nikdo se mnou o mé budoucnosti nemluvil, rozhodla jsem se hledat si novou práci. Práci jsem si našla, jednalo se o firmu se stejným názvem, byla však v jiném státě a měla jiné Ičo, nejednalo se tedy o pobočku stávající firmy, jen vlastník je společný.
Jelikož se navzájem znají, kontaktovali personální oddělení z mého současného podniku, kde jim přislíbili, že mě ke konci roku pustí.
Dlouho se opět nic nedělo. Přišel konec měsíce a začala jsem řešit můj odchod. Čekala jsem, že dostanu výpověď, protože má stávající pracovní pozice bude koncem roku zrušena, a bude se jednat o paragraf 52 písmeno c zákoníku práce, takže mi bude příslušet odstupné. Najednou, když jsem jim definitivně potvrdila, že odcházím, tak se se mnou o tom odmítají bavit a dali mi podepsat dohodu o rozvazani pracovního poměru, do které napsali, že dohodu podávám já a důvodem mého odchodu nejsou organizační důvody. Když jsem to odmítla podepsat, řekli mi, že se má pracovní pozice neruší a že dávají do tzv. poolu, kde prý budu čekat, až mi najdou adekvátní pozici.
Mají na toto právo? Když mi přece shánějí novou pozici, logicky to znamená, že se má současná pozice ruší? A dle zákoníku práce mám přece právo na odmítnutí pozice, která neodpovídá mé současné pozici, musí mi tedy dát výpověď a mám nárok na odstupné.
Je někde v zákoníku práce uvedeno, že zaměstnavatel nezruší pracovní pozici, zaměstnanec bude chodit do práce (tím myslí ten pool), nebude nic dělat, protože bude sice zaměstnanec, ale nebude mít ve skutečnosti pracovní pozici, protože ji nezruší, aby mu nemuseli vyplatit odstupné? A budou čekat, až to člověka otráví, když nebude nic dělat, dá výpověď sám, a tím mu nedají odstupné? Má na to zaměstnavatel právo? Využívají toho, že zruší pouze pracovní pozici, nikoliv pracovní místo, protože budu stále zaměstnanec, i když bez pracovní pozice? Jak se na toto dívá zákoník práce, jaký je rozdíl mezi pojmy pracovní pozice a pracovní místo?
Když jsem jim řekla, že tedy podám výpověď sama, řekli, že ne. Nevím tedy, v čem je ten fígl, proč nechtějí, abych dala výpověď sama.
Kolegyně odmítla být v tzv. Poolu a dali ji výpověď i s odstupným. Odůvodňují to tím, že pro ni nenalezli žádné adekvátní místo a její uplatnění v budoucnosti je nejisté. Podotýkám, že má dva tituly a několikaletou praxi, i když ne v tomto daném průmyslu. Já mám pouze jeden titul a sedmiletou praxi v tomto průmyslu. Nikdo mi ani nezaručil, jak dlouho v poolu budu a zda uvažují o zřízení jiné pozice. Můžou tedy na základě pocitů vybírat lidi, kterým dají odstupné a kterým nikoli?
Jelikož se se mnou odmítají bavit a vysvětlit mi, na základě jakého zákona se chovají, obracím se s prosbou konzultace na Vás.
Nemyslím si, že je jejich postup správný, morálně určitě ne, ale z hlediska zákona si nejsem jistá. Nelze člověka v podniku držet po předem neurčenou dobu, dělat to jen proto, aby když bude potřeba nějaký odborník, po něm sáhli, a v tu chvíli mu zrušili jeho stávající pracovní pozici a dali mu jinou.Podle mě tím obchází zákoník práce, nevím však, jak se bránit.
Děkuji Vám za pomoc.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Obávám se, že si situaci mylně vysvětlujete.

Váš zaměstnavatel Vám nové zaměstnání nesehnal, našla jste si je sama a odcházíte Vy (důvod k odchodu je na Vaší straně), protože jste si našla nové místo.

Výpověď samozřejmě můžete dát kdykoliv sama, k tomu nepotřebujete souhlas zaměstnavatele.

Zaměstnavatel ničeho nevyužívá. Kdybyste si byla nové místo nenašla a nepotřebovala v určitém termínu nastoupit jinde, musel by situaci řešit (dát Vám výpověď) zaměstnavatel. Vy jste mu svou iniciativou usnadnila situaci, ale zaměstnavatel jedná v souladu se zákoníkem práce, jeho jednání je v pořádku i po morální stránce.

Podle mne není správná ani Vaše interpretace toho, komu by měl zaměstnavatel dát výpověď a koho by si měl ponechat. Tento výběr je plně v kompetenci zaměstnavatele, jen on ví, co zamýšlí do budoucna, a které zaměstnance k tomu bude potřebovat. Výpověď dá jenom těm zaměstnancům, které potřebovat nebude. To není jednání "na základě pocitů".

A zatím v tom nevidím ani obcházení zákoníku práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]