Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Váš potomek si ubližuje, jak zareagujete?

Od: repty® odpovědí: 12 změna:

Vaše dcera, syn se po nevydařeném vztahu zamiluje po pár týdnech do muže/ženy z velmi pochybného prostředí. Pobyt na ulici, drogová, sexuální minulost, zadluženost, ap. Jedná se o svěřence/kyni v zaměstnání, váš potomek ohrožuje svoje zaměstnání, svůj život, zdraví, je ochoten si ho/ji nezištně nastěhovat domu. Jedná neracionálně, s nikým to nekonzultuje.

Vaše dcera, syn to skrývá, svěří se jen jedné osobě, že si ubližuje a neví, jak z toho ven. Ta osoba vám to prozradí, v pár faktech popíše situaci a poprosí vás o rozhovor s vaším potomkem.

Jak zareagujete, jako rodič? Naštvete se, hrdinsky prohlásíte, že každý má právo na svůj život a nikdo nemá nikomu zasahovat do života, porušovat sliby - a je jedno, zda se to týká vašeho potomka, nebo kohokoliv jiného. Nebo budete rádi za informaci, díky které budete moci zasáhnout?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Záleží na kontextu - buď bych slušně poděkovala nebo dotyčného poslala do pryč.

Sice ono svěření může být "voláním o pomoc", kdy ji potomek očekává (s tím, že se to např. k rodičům "donese"), ale neřekne si o ni - ale taky o porušení důvěry ze strany oznamovatele, kdy naopak po tom, aby rodiče vědeli, netouží.

hodnocení

1x

Poděkovala bych za informaci a ujistila oznamovatele, že můj potomek je svéprávný a dospělý a nehodlám mu do života nijak zasahovat, pokud o to sám neprojeví zájem. Ale informaci bych uvítala, abych byla připravená potomkovi kdykoliv podat pomocnou ruku, kdyby se na mě obrátil a požádal o pomoc či radu.

hodnocení

0x

@repty - Nebo budete rádi za informaci, díky které budete moci zasáhnout?
Jak chcete "zasáhnout" u zletilého potomka? Zvláště pak v okamžiku, kdy o váš zásah nestojí.

hodnocení

Děkuji za rychlou reakci. Vycházím z předpokladu, že rodiče milují své potomky a jsou pro ně vzorem. Ví, že by rodiče udělali první, poslední, nikdy jim špatně neporadili. Ale těžko pro rodiče radit s něčím, o čem neví. To, že o tom neví, je druhá věc. Nešlo mi tak o odpověď na otázku, zda jde o medvědí službu pro člověka, kterému není pomoci a nebo je to čin vedoucí k nějaké naději.

Ale spíš odpověď na otázku, jak byste se zachovali k oznamovateli. Poděkovali, nebo zaútočili?

iz*
hodnocení

0x

Nevím, co si mám představit pod obratem svěřenec/svěřenkyně v zaměstnání, ani, kdo by jím měl/a být.

Nejspíš bych se zeptala, jestli ho/ji můj syn/má dcera pověřila vyřízením vzkazu. Jestli ne, řekla bych dotyčnému, že si důvěru mého dítěte nezsloužil/a. (Nepoděkovala bych ani neútočila.)

doplněno 31.10.18 15:16:

Přemýšlím o dalších odpovědích: Také bych ráda věděla, abych v případě, že dítě projeví zájem, mohla pomoci.

Jenže: Věděla bych? Jak dalece se dá věřit "informaci" od nespolehlivého člověka? Zaslouží si člověk, který zradil mé dítě a zklamal jeho důvěru, mé poděkování?

doplněno 31.10.18 18:32:

@Suzymon,

tazatelka píše, že dítě problém tají, svěřilo se pouze jedné osobě. Podle mne jde o osobu, ke které mělo důvěru. Kdyby chtělo, aby se "osoba" s jeho problémem svěřila dál, nemuselo by přece nic tajit...

Pro mne je všechno, co mi kdo svěří, důvěrné, nikdy bych bez jeho výslovného svolení nepředala nic někomu dalšímu. A podle mne by to tak mělo být samozřejmé. Žádné "zavazování k mlčenlivosti" → mlčenlivost by měla být samozřejmá.

Ivzes, ale tazatelka nikde nepíše, že byl dotyčný zavázán mlčenlivostí. Jen že se svěřil pouze jedné osobě a že si ten potomek neví rady. A co když je to tak, že právě doufá, že to ten člověk jeho matce řekne, protože sám se toho bojí. Stejně nikdo tady nevíme, jak dalece je to důležité a o co vlastně jde. A nakonec se mi vůbec nelíbí upřesnění otázky zadavatelkou. Ptá se jestli bychom poděkovali, nebo zaútočili. nevím proč bych měla útočit na člověka, který se snaží pomoci mému dítěti tím, že mi jeho problémy svěří. nešel to troubit nikam na náměstí, ale obrátil se na matku.

iz*

@Suzymon,

podle mne se člověk, který zklamal něčí důvěru, nesnaží pomoci.

Dobře Ivzes, já tak kategorická asi nejsem. Předpokládám v lidském chování nuance.

hodnocení

0x

Já bych byla ráda, že jsem se o tom dozvěděla. Ne teda že bych okamžitě letěla dělat nějaké kroky, ale sledovala bych situaci ostřížím zrakem, abych mohla v případě nutnosti zasáhnout včas. Pokud bych teda mohla. Ale v každém případě bych byla za informaci ráda, protože bych se mohla dopředu připravit.

jezevec*
hodnocení

0x

Tohle je strašlivě těžký. Když se mu pokusíš nastavit nějaký mantinely nebo něco zakázat, obrátí se to těžce proti tobě. On je zamilovanej, tudíž hluchej a slepej. Já osobně bych ho vzal do hospody na kus řeči, zkusil mu vysvětlit rizika a postrašil ho po pár panácích tou nejhorší možnou variantou - feťačka ti rozprodá všechno, chysteš od ní syfilis, bude se tahat s cizíma chlapama... a pak to bude vabank. Buď se synek nalije, zavolá jí a řekne něco ošklivého, ona ho pošle do pr**** a bude klid. No a nebo on pošle do téhož místa tebe... Je to asi ne zrovna korektní, ale mě nic užitečnějšího nenapadá...

hodnocení

0x

Za informaci bych poděkovala.

A řešení situace? Strašně těžké. Lepší je vždy prevence - v tom smyslu, že budu mít / mám s potomkem velmi dobrý vztah. Ale ani to nemusí pomoci, láska je slepá. Pokud si potomek uvědomuje, že si ubližuje, pak s ním promluvím, jako o každém jiném problému.

lidus*
hodnocení

0x

Za podobné informace neděkuji a oznamovatele dobrodince okamžitě vykáži do patřičných mezí. Příště už z žádnou informací nepříjde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]