Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to s výpočtem podpory v nezaměstnanosti. Myslím, že dříve se počítala z průměrné mzdy za poslední 3 měsíce před evidencí na ÚP, ale nejsem si tím jistá a hlavně už se to mohlo změnit.
Kdybych teď od listopadu nastoupila do práce na dobu určitou pouze měsíc a potom šla na ÚP, počítala by se mi podpora z tohoto nového zaměstnání nebo i z toho předešlého v kterém jsem od března do konce tohoto měsíce?
Předem děkuji za odpověď,
Dvořáková
Nějak se mi nezdá, že by s Vámi tentýž zaměstnavatel uzavíral novou smlouvu jenom na jeden měsíc, když by stačilo původní smlouvu prodloužit dodatkem.
Nejde spíše o DPP s odměnou do 10.000 Kč za měsíc?
V takovém případě by se z ní neodvedlo důchodové (sociální) pojištění a podpora by se stanovila z posledního zaměstnání, z něhož se odvádělo sociální pojištění.
Podpora vám bude přiznána při splnění následujících podmínek. Máte bydliště na území ČR a musíte o ni požádat do 3 pracovních dnů po ukončení zaměstnání nebo náhradní doby zaměstnání (viz tabulka níže). Nepobíráte starobní důchod v termínu, ke kterému vám má být poskytnuta podpora v nezaměstnanosti. Měli jste důchodové pojištění v posledních 2 letech aspoň v délce 12 měsíců (díky zaměstnání, jiné výdělečné činnosti nebo započtením náhradní doby zaměstnání). To znamená laicky řečeno,že nárok vám vznikne pouze jestli jste v posledních 2 letech byla 12 měsíců zaměstnaná.
Na jak dlouho podporu dostanete
Doba, na kterou podporu v nezaměstnanosti dostanete, záleží na vašem věku v den podání žádosti. Pokud máte do 50 let, podporu budete pobírat 5 měsíců. Ve věku od 50 do 55 let máte nárok na 8 měsíců trvající podporu. A nad 55 let ji dostanete na 11 měsíců. Po uplynutí této doby máte nárok už jen na přidělení životního minima 3410 Kč. Pokud nesplňujete požadovanou aktivitu, dostanete existenční minimum 2200 Kč. Jste-li OSVČ, bude vám podpora v nezaměstnanosti přiznána na dobu 5 měsíců bez ohledu na váš věk.
V případě, kdy od zaměstnavatele dostanete odstupné, vám úřad začne podporu vyplácet až po jeho uplynutí(např. při odstupném ve výši 2 měsíčního platu začnete podporu dostávat až po 2 měsících). Doba, po kterou budete podporu pobírat, se nijak nemění.
Jak vysoká bude podpora v nezaměstnanosti
Částka, kterou budete dostávat, není po celou dobu stejná. Ta se vypočítává z průměrného měsíčního výdělku z posledního zaměstnání. Jestliže jste provozovali samostatnou výdělečnou činnost, počítá se z posledního vyměřovacího základu přepočteného na 1 kalendářní měsíc. Z této částky dostanete v prvních 2 měsících 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbytek doby 45 %.
Nárok na podporu mám - jde mi jen o její výši.
Jsem teď zaměstnaná na dobru určitou do konce měsíce. Stejný zaměstnavatel mi nabídl novou smlouvu opět na dobu určitou - na měsíc (od 1. do posledního listopadu). Od 1.12. bych tedy šla na úřad práce.
Jde mi tedy o to, zda by se mi počítala podpora z toho posledního zaměstnání (v listopadu) nebo i z toho předchozího?
Ještě bych k tomuto zaměstnání měla DPP u jiného zaměstavatele, taktéž od 1. od posledního listopadu.
@Ruze,
kopírujete-li odněkud nějaký text, bývá minimálně slušné (mělo by to být pravidlem) uvést zdroj. Navíc jste neuvedla, že se podpora počítá z čistého průměrného výdělku. (Pravidlem by mělo být i ověření kopírovaných informací.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.