Dobrý den rádcové... řeším novou delku fixace u mé hypoteky. Moje banka mě nabídla nove sedmiletou za urok 2,89 a desetiletou za 3,09. Rozdíl ve splatce, nějakých 300 kč... fixace by platila, až od roku 2020, kdy mě končí nynější fixační období. Úroky jsou z těch nižších, co mě banky momentálně nabízí. Prosím o vaše názory, jakou délku zvolit. Levnější a kratší, nebo dražší a delší a mít o 3 roky ,,klidu,, navíc? Díky předem za vaše názory
Tak vzhledem k tomu, že ČNB zrovna oznámila po krátké době další zvýšení úrokových sazeb a dnešní sazby hypoték jsou pořád na spodní hranici, tak bych zvolil delší fixaci. 3% roční úrok na 10let je z dlouhodobého hlediska dobrý úrok. Ale také záleží, za jak dlouho jsi úvěr doplatit. Pokud dříve, tak je nesmysl delší fixace.
Nechtěl bych být v kůži člověka, který si dnes kupuje byt v Praze či krajském městě, kde jsou ceny nemovitostí stále vyšponované na maximum. Ale už to začíná pomalu klesat... Při navýšení úrokových sazeb na hodnotu před 10lety, to bude pro spousty lidí likvidační.
Takže já bych zvolil 10let klidu, protože přijde bouře.
Samozřejmě že jsem vyjednával. Obešel jsem všechny banky, a s konkurenční nabídkou jsem šel do své banky, kde mě úroky nakonec snížili podle konkurence. A hlavně úroku co byly před měsícem už dávno nejsou pravda! Za poslední měsíc šly aspon o 0,3 procent nahoru. A dnes jsou nad třema, když se bavím o těch delších fixacích
Měl jsem 5ti letou s úrokem 4,25 a byl nadšený. Teď mám 7mi letou 2,29.pek může být klidně 8%, kdo ví? Vaší obavě rozumím, zkusil bych kompromis nebo šel do 10ti leté.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.