Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tabletky na snížení cholesterolu

Od: honsova odpovědí: 24 změna:
Mám předepsané tabletky od lékaře na snížení cholesterolu. Obávám se vedlejších účinků a nemám ráda nic chemického, pouze na prirodni bázi. Dá se snížit hladina cholesterolu přírodním způsobem, abych ty tabletky brát nemusela? Jdu za 3 měsíce na krev,ale nevím jestli to lékař může poznat,že jsem je neužívala?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ano,dá se snížit vhodnými potravinami.
Kupř.tyto
mojezdravi.cz/...
liska5

*mir*Tahle odpověď od Wamp je podstatná!

Ještě bych dodala za studena lisované oleje ze semínek, klíčky /např. mungo/. Také více zeleniny v jídelníčku a méně uzenin a másla. A dostatek pohybu!

liska5

Nestihla jsem doplnit jablka, zelí, cibuli.

A ještě vitamin B6 a hořčík!

Není to jen o tom, že začnete jíst nějaké zázračné bylinky nebo semínka a ono se to spraví. Taky musíte jisté tuky omezovat, hlavně ty z masa a mléka. Cholesterol v těle vzniká proto, aby tuky přepravoval v těle do zásob. Takže přejít na hubnoucí režim a bude to dobrý.

hodnocení

2x

S cholesterolem je ten problém, že se tvoří tím, jak funguje tělo. Někdy se usazuje a tvoří při sebelepší dietě a někdy se netvoří vůbec, když máte 2x do týdne pečený bůček. A usazuje se hrozně rád v tepnách a žílách. A dostat ho ven, nejde vůbec nijak. Jen na cévním, profuky, stenty, bajpasy, uřezávání odůmírajících, neprokrvených končetin. *nevi* Nemusíte prášky jíst, doktor vám hlavu neutrhne. Vaše oběhová soustava dloho nic nedá na sobě znát. Ale přijde moment, kdy to nezvládne. A vy se začnete shánět po dobrém cévním lékaři a po kardiologovi. A tam končí sranda a začíná náboženství!

figurek*
hodnocení

2x

jj, já se mám. Mě naměřili cholesterol 3,2 a poslali mě rovnou na tučné uzené. Tak se číslo cholesterolu dá zvýšit spolehlivě.

Ale zpětně to prý nefunguje. Dieta je nespolehlivá, protože se prý často stává, že o co méně cholesterolu sníte, o to více si ho vaše tělíčko samo vytvoří. I kdyby se z vás stal vegan, pak snížení cholesterolu vůbec nemusíte dosáhnout.

Odtud moje odpověď : Já si myslím, že vaše neužívání tabletek lékař pozná.

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den, kdyby to bylo tak jednoduché snížit cholesterol pomocí bylinných přípravků, tak by je vám lékař doporučil. Možná by bylo lepší léky začít užívat. Mít vysoký cholesterol není zdravé. Zkuste spíše omezit ve svém jídelníčku tučná masa, dávejte přednost rybám a jemnému kuřecímu a zařaďte více zeleniny. Ale léky od lékaře užívejte.

majsterjoe*

Opravdu lékař doporučuje bylinné přípravky? Málo který.

hodnocení

1x

Chápu - máte strach a nemáte ráda chemii.

Ale nechápu, proč medikaci neproberete s ošetřujícím lékařem, nehodláte ho informovat, že předepsané prášky neberete a sháníte informace kdovíkde.

hodnocení

0x

Myslíte, že chemické sloučeniny v bylinkách jsou méně chemické než v tabletách?

jabraka*
hodnocení

0x

Protože sám beru prostředky na omezení cholesteolu(atorvastatin).Lze řící,že cholesterol existuje HDL a LDL.Rozhodně i tvorba cholesterolu je chemická reakce,ať chceš,nebo nechceš.Bez chemie není život.

JABRAKA

bkov
hodnocení

0x
Snizila jsem si cholesterol upravenim stravy, konkretne omezenim konzumace vajec a podobnych zivocisnych tuku. Za 7 mesicu z hodnoty 6.1 na 4,7 mmol/l.

hodnocení

0x
Problém se statiny je takový že nedávno zveřejněna studie v Americe tvrdí že u lidí užívajících statiny je procentuální nárůst onemocnění cukrovkou. Bohužel studie nedokázala vyloučit, že zvýšení počtu diagnostikovaných není jen důsledkem toho, že cílová skupina byla kvůli studii daleko víc sledovaná. A tak je to bohužel kolem cholesterolu se vším. Roky se udávaly hraniční hodnoty o tři stupně výš než dnes ale pak někdo od stolu rozhodl o snížení hranice a tím pádem máme najednou všichni vysoký cholesterol. Na snížení jen tím, že někdo přestane jíst vejce mimochodem vůbec nevěřím. Spis čekám, že to s vejci a cholesterolem dopadne stejně jako se železem ve špenátu Pepka námořníka.

Že cholesterol v těle vzniká a není závislý na cholesterolu snědeném se už dávno ví. Základ je nemít v těle usazené sádlo a půjde to dolů samo.

bkov
Totak: Tak mi prosim reknete, jak jinak (vyjma leku) snizit hladinu chlesterolu, ne-li zmenou zivotospravy. Dekuji.
Protože to nevim, tak poměrně poctivě polykám atorvastatin. Neřekl jsem že to nejde úpravou jídelníčku. Jen to, že si myslím že vejce jsou v tom nevinně a časem se ukáže že vyřadit je z jídelníčku k závrátnému efektu nevede a tělo si najde jiný způsob jak k cholesterolu přijít.
majsterjoe*

S těmi vejcemi je to hloupost, souhlasím s názorem @totak.

bkov

Totak: Dobrý den,

osobně proti vejcům nic nemám, naopak jím je velmi ráda. V té době, o které mluvím, jsem jich konzumovala opravdu hodně. Když mi řekli, že mám zvýšený cholesterol, první, co mě napadlo je omezit vejce. A protože masu neholduji, omezila jsem i přísun masa. Chtěla jsem sobě i té doktorce, která mi nabízela léky, dokázat, že to jde i bez nich. A povedlo se: ze 6 mmol/l na 4,7 mmol/l to jde, ne?! Úpravou stravy vlastně léčim všechny své neduhy (slinivku, žlučník, ledviny). Zatím to vždycky zafungovalo. Takže dosud žádné prášky neberu.

Ono s tou hladinou chlesterolu je to jakési divné. Před 20 lety mě doktor pochoválil, že mám velmi dobrý cholesterol (6 mmol/l) a v roce 2015 mi ten stejný doktor řekl, že mám zvýšený (6.1mmol/l).

Co je to za hru? Do ordinace příjde zdravý člověk, dostane léky a odejde jako pacient...

iz*
hodnocení

0x

Paní Honsová,

Váš lékař, který zná Váš zdravotní stav, se rozhodl Vám předepsat nějaký lék. Máte-li o medikaci nějaké pochybnosti, je potřeba je řešit s lékařem, který lék předepsal.

Laikové v internetu Vám napíší své zkušenosti, bez ohledu na Váš zdravotní stav... A jinak to ani není možné, protože přes internet Vás nikdo nevyšetří.

K dřívějším odpovědím: Vynecháním vajec (nebo jen žloutků) a živočišných tuků (máslo, sádlo) sice můžete docílit snížení cholesterolu, ale za jakou cenu? Stojí případné problémy se slinivkou za snížení cholesterolu "přírodním způsobem", zatímco Váš lékař, který Vás na rozdíl od nás zná, navrhnul jiné řešení?

doplněno 01.11.18 13:45:

@Aja1946 > samotných vajec/žloutků ano, měla jsem na mysli spíše v kombinaci se živočišnými tuky. S tím sladkým máte pravdu.

Vliv vaje už je dávno překonán A na cholesterol dost působí sladké.

hodnocení

0x

Pokud máte cholesterol kolem 6, tak ho alternativně ani potravou nesnížíte Zkoušela jsem všechno možné a nic, nakonec jsem se odhodlala k tabletkám, užívám Rosumop bez problémů už dva roky.

liska5
hodnocení

0x

Možná ty tabletky obsahují lecitin, který dokáže "špatný" cholestrol vázat nebo obsahují vlákninu, která nás čistí od cholesterolu a vy se bojíte zbytečně. Já bych se ptala doktora, jak to funguje, co mi předepsal.

Dodám ještě, že cholesterol je věc hodně rodová. Ovšem strava se v rodinách také traduje. Změnou stravovacích návyků lze hladinu cholesterolu podstatně snížit, tak, jako si ji navýšíme. Ale vynechat všechny tuky šmahem, je velká chyba. Rostlinné tekuté oleje, ořechy, za mne i ten žloutek, musí zůstat, kvůli vitamínům, hormonům, minerálům.

liska5

Já bych asi poprosila pana doktora, zda bych mohla braní tablet odsunout a první měsíce to zkusit jenom změnou životosprávy. Že byste chtěla zjistit, nakolik se dá Vaše hladina cholesterolu ovlivnit změnou stravy. Je to určitě lepší, než nebrat a tvářit se, že tablety užívám. Můj MUDr by to pochopil.

bkov
Zcela souhlasim s pani Liskou, zkuste to nejdrive bez leku. Planovanou zmenu stravy proberte primo s panem doktorem. Pokud je to kvalitni doktor, rekne vam, co je vhodne vynechat nebo naopak zaradit do jidelnicku. Pokud bude trvat ihned na lecich, neni to, podle meho nazoru, dobry doktor, a bezte jinam. (Tak jako jsem to udelala ja.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]