Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alternativa OEE v zakázkové výrobě

Od: donovanp odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mam dotaz podařilo se mi rozjet malou firmu .Je to zakázková výroba cca 20 lidí . Chtěl bych sledovat OEE , ale do programu se mi zatím investovat nechce neboť jsem na začátku. Myslíte že to možné je? Znáte nějaký odborný text z kterého mohu čerpat?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možná je to mírně OT - ale bacha na ,,vedlejší efekt´´ sledování OEE. Vím o spoustě příkladů, kde pracovníci byli natolik otráveni podobným systémem, že se sebrali a šli jinam. Sám se k nim hlásím :) Dělal jsem ve firmě, kde jsem programoval CNC a řešil technologii výroby a šéfové nasadili systém Pracant :

drevari.cz/...

který vzápětí osazenstvo firmy překřtilo na ,,pracant - buzerant´´ . U sériovky to může být snesitelné, ale tady se to zvrhlo v neustálé pendlování přes celou dílnu k tabuli s čárovými kódy, což jednak otravovalo, jednak zdržovalo.

Takže jsem to vydržel ani ne měsíc a šel jsem . Podobný systém zrovna nedávno rozložil osazenstvo podstatně větší firmy - tam to řešíme tím, že lidi nahrazujeme robotizací CNC práce. Ale robot zakázku neudělá. A dnes je doba, že díky střednímu a učňovskému školství je schopných a ochotných lidí asi jako šafránu a firmy se dost předhání, kdo je dokáže zlákat.

Navíc zakázka je silně specifická oblast - nevím o jakou firmu se jedná, ale mám zkušenosti s řízením nábytkářské zakázkárny a vím, že efektivita je sice zajímavá, ale když je zákazník solventní a je ochoten zaplatit za kvalitu, tak se neprodělá. Ovcšem jak už jsem psal - chce to lidi, co to dělají rádi a s fortelem a nepotřebulí mít celou směnu za zády drába s bičem.

hodnocení

0x

U nás to nemáme, ale znám pár případů, kde to zavedli a některý už skončili úplně a v jednom je už jen majitel sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]