Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Státní občanství - ČR nebo české?

Od: clayman® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
zajímalo by mě co píšete vy nebo lépe co je vlastně správně. Na otázku (ve formuláři) jaké máte státní občanství? Píšete ČR = Česká Republika nebo prostě české?

Věřím, že obojí je správně (obojí projde), ale co z toho je správně víc a proč?

Děkuji

Státní občanství - ČR nebo české?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Správně je Státní občanství České republiky - viz z. č. 186/2013 Sb. Zákon o státním občanství České republiky

Takže ČR. Česká může být např. národnost.

figurek*
hodnocení

3x

Já si myslím, že správně je napsat ČR, protože státní občanství máte ve státě se jménem Česká republika.

I vietnamec může mít státní občanství ČR. Ten má pak ve formuláři napsáno národnost vietnamská, státní občanství ČR.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, celoživotně uvádím státní občanství ČR a je-li to požadováno na jiném místě formuláře, tak národnost českou. Zaměňovat státní občanství za národnost či opačně by mě ani nenapadlo (jsou to dva různé pojmy). Zdravím!

hodnocení

2x

Píšu ČR, nebo na cizojazyčných formulářích CZ. Ale napsat česká mi nepřipadá nic proti ničemu - je to zřejmé, jednoznačné, a tu zkratku píšu beztak jen z lenosti.

vernon
hodnocení

2x
Občanství přiděluje stát. Proto ČR. České občanství je nesmysl, česká může být jen národnost.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Píšu ČR.

Česká je národnost.

krtek66
hodnocení

0x

já kdysi do nějakého formuláře ze zvědavosti co se stane napsal Moravské a prošlo mi to. :)

hodnocení

0x

@vernon - Občanství přiděluje stát.

Ne tak docela. Podle výše uvedeného zákona platí, že

§ 3 Státní občanství České republiky se nabývá

a) narozením,

b) určením otcovství,

c) osvojením,

d) nalezením na území České republiky,

e) udělením,

f) prohlášením, nebo

g) v souvislosti se svěřením do ústavní, pěstounské nebo jiné formy náhradní péče

To jen pro upřesnění :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]