Nejste přihlášen/a.
Jsem zásadně proti. Pokud darujete plazmu, krev jde mimo tělo, tam se oddělí plazma od krvinek a ty se vracejí do těla. Není to tak neškodné, jak se všude říká. Platí asi 400,- za jeden odběr. Ale těch, co přiveze záchranka do nemocncice po kolapsu, jsem taky zažila dost. Lidé to berou jako snadný přivýdělek, ale nic není zadarmo.
Ery masu nepoužijí,jak si myslí dotyčný, pevné krvinky se naředí fyziologickým roztokem a jdou zpět do krve dárce. Pokud dělají Ery masu, jde se na normální odběr na transfůzní stanici a vše se zpracovává jinak.. Plasma se separuje na separátoru a pevné části se vracejí. Známý chodil, přišel o své krásné vlasy, měl další zdravotní problémy.
Na to, kolik dostanete, se ptejte v zařízení, kde chcete darovat.
Některým lidem dlouhodobě darování nesedne, kamarádka bývala vždy po odběru v pohodě, ale pak se jí začaly hůř hojit rány. Já po odběru v pohodě nejsem, jsem spavá, nedokážu se koncentrovat, fyzická ani mentální aktivita nepřipadá v úvahu. Je zajímavé, že naprosto stejné příznaky mám po darování krve. Zato ale na sobě nepozoruju - a ani při plazmě jsem nepozorovala - žádné dlouhodobé příznaky. Pravidelně jsem ale doplňovala bílkoviny!
Onen zmiňovaný kolaps bývá důsledkem špatného pitného režimu, přehřátí (já třeba po jakémkoliv odběru sundám jednu vrstvu oblečení, jinak bych kolabovala taky...), nevyspání a poklesu krevního tlaku. Že dlouhodobé následky ale nejsou, to si tvrdit netroufnu já plazmou řešila nenadálou situaci, kdy mi plat z 12 tisíc najednou a dočasně klesl na 9. Teď už jen krev a pomoc lidem za tu trochu únavy stojí. Vybourat se v autě a potřebovat najednou 4 jednotky krve může kdokoliv z nás.
V Praze se platí všude 600 Kč za odběr.
Chodím darovat plazmu pravidelně již několik let. Občas mi po odběru není dobře, a je to vždy, pokud si předtím nepohlídám pitný režim nebo se nenajím. Opravdu je naprosto nutné den před odběrem vypít nejméně 2 litry vody (pozor, zelené a černé čaje odvodńují!) a nejíst nic tučného. Jinak odběry snáším dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.